Mission: Impossible 2

Ezúttal Ethan Hunt különleges ügynököt mint "romantikus hőst" ismerhetjük meg, a XXI. századi technikákkal vegyített akciódús történeten keresztül.

A cím rövidítése már magában utal arra, hogy kémfilmről van szó, a szakavatottak tudhatják, hogy a brit titkosszolgálatokat szokták hasonlóan rövidíteni (MI-5, MI-6). A történet az előző részhez képest mindenképpen személyesebb hangvételű, ezúttal Ethan Hunt különleges ügynököt mint "romantikus hőst" ismerhetjük meg, a XXI. századi technikákkal vegyített akciódús történeten keresztül.

A sztori nem túl bonyolult: a nemzetközi hírnévnek örvendő orvos, Dr Nerkovich (Radé Sherbedgia) félrevezetésével, egy ügyesen megrendezett repülőgép-baleset következtében titkos anyagok kíméletlen bűnözők kezébe kerülnek. A mindenre elszánt Sean Ambrose (Dougray Scott) az általa megszerzett gyilkos vírussal Sydney egész lakosságát, és az egész világot képes lenne elpusztítani. A film egyik fontos eleme az egész történetet átszövő szerelmi szál: Nyah Hall (Thandie Newton) nemzetközi tolvajnő, Sean korábbi szeretője volt. A férfi nem tudta feldolgozni , hogy a lány elhagyta, így Nyah újra könnyűszerrel magába tudja bolondítani s ideig-óráig eltudja hitetni vele, hogy bízhat benne. Nyah így válik az akció tulajdonképpeni kulcsfigurájává, akin keresztül Ethan informálódni tud Sean minden lépéséről.

Az, hogy a lány, riválisa szívének is kedves, hamarosan kiderül Sean számára, s innentől kezdve a cselekmény a fordulatok ellenére nem tartogat különösebb meglepetéseket, a végkifejlett előre megjósolható. A film legfeszültebb akciójelenete, amikor Ethan a tetőszerkezeten át bejut a gyógyszergyár épületébe, - hasonlóan megkomponált jelenetet láthattunk az előző részben is - és megkísérli megsemmisíteni a halálos vírust tartalmazó kapszulákat. Tekinthetjük ezt a film csúcspontjának is, elképesztő lövöldözések közepette, amelyek finoman lassított kockáikkal mintha a Mátrix hasonló jeleneteit idéznék, tovább folytatódik a harc az egyetlen megmaradt adagért.

Kár, hogy a film végén, a szebbnél szebb tájakon forgatott, bravúrosan megkomponált, ám valószínűtlen akciójelenetekkel sikerült a filmnek nemcsak a történetet, hanem a színészeket is teljesen hiteltelenné tenni.