Mit tudunk a minyonokról?

Egyszerűek, mint a tök, de mégis mindenki kedvencévé váltak idétlenkedésükkel? De honnan jöttek és hogyan működnek a kicsi sárga véglények?

A Gru és folytatása cuki kis sárga minyonjai akkora közönségkedvencek lettek, hogy immár saját filmet kaptak, természetesen Minyonok néven, de lássuk, mit is kell tudni ezekről a kétballábas, leginkább végbélkúpra – vagy Tic Tac cukorkára – emlékeztető apróságokról? Eredetileg például se cukik, sem picik nem lettek volna: Pierre Coffin és Chris Renaud rendezők az első körben még tagbaszakadt, buta fickókban gondolkodtak, akik leginkább a Gyűrűk ura orkjaira emlékeztettek. A koncepció menet közben aztán csiszolódott, Coffin és Renaud rájöttek, hogy az alapjáraton gonosz Gru mellé szerethető karakterek kellenek, hogy ő maga is megkedvelhető legyen. A minyonok, akiknek szerepét a rendezők a Charlie és a csokigyár umpa-lumpáiról és a Csillagok háború javáiról mintázták – koppintották? - így egyre kisebbek és szimpatikusabbak lettek. Az édességhez pedig semmi közük, a magyarban az eredeti minion szó, amely általában a gonoszok talpnyalóit, csatlósait fedi, de pontos hazai megfelelője nincs, nagyon hasonlít a minyonra, ami ugyebár pozitív érzetet kelt, így maradt a forgalmazó ennél.

Ha egyszerűbbek lennének, már nem is lennének  a minyonok. Mindössze öt variánsuk létezik, amiket méret, haj és a szemek száma alapján különböztethetünk meg – bár előfordult, hogy egyszerre 10.400 egyed volt a vásznon. A magas minyonok mindig ugyanazt a „frizurát” hordják, az egyszeműek mindig alacsonyak, és bár az összes fontos szerepet játszó minyonnak férfi neve van, vannak lány minyonok is, bár nem tudjuk, hogyan szaporodnak, és nem is akarjuk tudni. Minden minyonnak három ujja van, és a jelek szerint oxigén nélkül is elvannak, például az űrben, és jól bírják a mínuszokat is. A minyonok zagyva keveréknyelvet beszélnek, amely spanyol, angol, francia, olasz, illetve orosz és koreai szavakat tartalmaz, a hangjukat pedig a két rendező szolgáltatta. Mivel a saját Minyonok filmet Pierre Coffin már egyedül készített, így az itt látható mind a 899 lényt ő szolgáltatta  A film három főszereplője - Stuart, Kevin és Bob – Gru három lányáról, Margóról, Agnesről és Edithről mintázták, viszont Bobnak mindkét szeme más színű, ami tudományosan szólva Heterochromia iridum. A film egyébként a minyonok történetét visszavezeti az idők kezdetéig, majd onnan indulva elér 1968-ig - ez 42 évvel előzi meg a Grúval való közös kalandjaikat. A film visszatérő motívuma Mozart Varázsfuvolája, és a még gyermek Gru is feltűnik benne. Apropó Gru – a Gru 3-at 2017-ben mutatjk be, abban is lesznek minyonok.

Minyonokkal nem csak a vásznon találkozhatunk, hanem pólón, cipőn, sapkán, táskán, bögrén és ki tudja min, hiszen az ajándéktárgyak piacát hamar meghódították. Hivatalosan a McDonalds, Hasbro és a General Mills rendelkezik az ajándéktárgy jogokkal, de a Gru 2  bemutatója előtt például a Chicita cég félmillió banánt látott el minyonos matricával, ami a kedvenc ételük. A banán, nem a matrica!