Molyos bundájú szörnyeteg

Feljön az őszi telihold, vonyítanak a farkasok (?), különös, brutális halálesetek történnek, az emberek fegyverkeznek, a családi ezüstöt pisztolygolyókba töltik... Ezek a kellékei egy klasszikus farkasemberes filmnek. Az új Farkasember ilyen szempontból klasszikus - minden megvan benne, ami "kötelező" - csak éppen pocsék film.

Még a sztárparádé sem segít rajta, pedig olyan nevek tűnnek fel benne, mint Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blung, meg Hugo Weaving. Mégis, az ember csak csodálkozik, hogy adhatták ilyen filmhez a nevüket. Az egy dolog, hogy a farkasember-mítoszról már nem nagyon tudtak új bőrt lehúzni, meg hogy a történet megírásakor sem erőltették meg magukat az alkotók. A horrorfilmeknek kevés kivétellel nem a csavaros sztorijuk az erősségük. Ezt a Farkasembert viszont egyértelműen vérfagylalásra, ijesztgetésre szánták, nem pedig könnyed "mutánsos" szórakoztatásra vagy valamilyen mondanivaló kifejtésére - ez csak egy szimpla horror akar lenni. Csakhogy még annak is gyenge.

Legalábbis ahhoz képest, hogy valószínűleg nem "ZS kategóriás" attrakciónak ugrottak neki ennyi kiváló színésszel és ekkora költségvetéssel. Mégis a legergyább ijesztgetésekkel manipulálnak, a hirtelen hörrenésekkel, a "jajj, csak a kutya volt az" jelenetekkel, a XXI. században igencsak alacsony színvonalúra lőtt CGI trükkökkel. Ráadásul kiábrándító hibák, bakik is maradtak benne szép számmal. Kezdve azzal, hogy - bár a holdciklusok miatt az időnek igen fontos szerepe van elvileg - nem változik semmi, ugyanazt a késő őszi díszletet látjuk végig, egészen addig, hogy ezt is elbénázzák: a szanaszét szűrőzött sötét felvételek egy részén a téli időjárás helyett vidáman csillogó, nyári napsütésre, és a szellő által lengetett lombos ágakat fedezhetünk fel. Igaz, a képmanipuláció miatt randa szürke színben, fénytelenné varázsolva.

Ezek az apró - és nagyobb - igénytelenségek azért maradhattak benne, mert a forgatás során rengeteg probléma akadt. Ezt persze lehet tudni annak, akit érdekel - de aki csak beül a filmre, azt nem hatja meg, hogy mi az ok, egyszerűen csak leszögezi a tényt, hogy nem tetszik neki.

A hangulat, a díszletek, sőt a történet egyes elemei egyébként véleményem szerint Tim Burton rémmeséjét, az Álmosvölgy legendáját idézik. Az is egy régi, félelmetes legenda újraélesztéséről szól ? a fejetlen lovas helyett most a farkasember kapott új, "csillogóbb", modernebb köntöst. A helyszín, a környezettől elzárt közösség, múlt század végi falu is hasonló, mint ahogy a rejtély megoldására "kívülről" érkező főszereplő idilli emlékei mögött rejlő sötét, fenyegető árny előtörése is. A képi világ is szinte koppintás lehetne - csak éppen ebben azért Tim Burton sokkal-sokkal jobb. Meg abban is, hogy ő képes egy kis humort - sőt, abszurd humort - csempészni még egy véres-marcangolós, sötét hangulatú moziba is, míg a Farkasember rendezője, Joe Johnston nagyon kevés ehhez.

Ötlettelen, sivár mozi ez, és bár a belek, meg a letépett végtagok szép számmal szerepelnek, mégsem sikerül rendesen megijesztenie sem - úgyhogy még a rettegés szerelmesei, a megrögzött horrorrajongók is kereshetnek más szórakozást...