Mozizz ingyen, avagy rohanj a véres gyémántokért, mint a hurrikán!

A maffiát átverő könyvelő, az ártatlanul lesittelt bokszoló bajnok, és a halált hozó gyémánt - ezek szögeznek minket hétvégén a képernyő elé.

Bűnösök és ártatlanok, feketék és fehérek. Ilyen kérdések körül forognak a hétvégére ajánlott filmjeink. De semmi para! Közben azért jól is fogunk szórakozni, hiszen izgalmas, pörgős filmek ezek, maximum mellékhatásként egy kicsit elgondolkodtatnak.


Péntek estére jutott a legkönnyebben fogyasztható darab, ami jól jön, hiszen ilyenkorra már annyira szét van radírozva elménk, hogy örülünk, ha egyáltalán jó villamosra szállunk fel. Az Éjszakai rohanás címét soha nem értettem, hiszen főleg nappal játszódik, de sebaj. Robert De Niro újból óriásit alakít, már csak miatta is érdemes ezt a mozit megnézni. Tipikus nyolcvanas évek végi üldözős film két idiótával, akik keresztülszelik az USÁ-t a legkülönbözőbb járművekkel, miközben a maffiától kezdve az FBI-on keresztül mindenki a nyakukban liheg. Garantáltan jókat fogunk röhögni és szórakozni mind a poénokon, mind az eszméletlenül jól megírt dialógusokon.


A Hurrikán elé félve ültem le, amikor megnéztem. Bokszolós film, amiben ráadásul a szereplőt ártatlanul le is sittelik, és még meg is kell küzdenie az igazáért... ez nem sok jót ígért. De a rendezőnek mégis sikerült olyan ritmust diktálnia, hogy egy pillanatra sem ül le a mozi, a terjedelmes, ágas-bogas sztorit feszes keretbe foglalta, úgyhogy kapunk egy jó kis krimit, sok-sok érzelmet, jó adag kortörténetet (’60-as évek), és a végén még katarzist is. Az egyetlen baj, hogy a magyar szinkront abban az időszakban vették fel, amikor mindenkinek Reviczky Gábor volt a hangja, és ez a hang köszönőviszonyban sincs a karakterrel.


Vasárnap pedig a véres gyémántok földjére látogatunk, szintén egy olyan alkotással, mely megpróbálkozik a lehetetlennel, és egy összetett témáról beszél úgy, hogy közben fordulatos kalandokban se legyen hiány. A Véres gyémánt olyan, mint egy kalandfilm, mint az Indiana Jones, vagy A smaragd románca, de közben nemhogy megpróbál a realitások talaján maradni, de még Afrika történelmébe is betekintést nyújt. A filmben gyilkos hajsza folyik egy értékes drágakőért, de emellett feltárul a fehér ember felelőssége e földrész tönkretételében, és a helyi kegyetlen harcok mindennapjai.

A PORT.hu ajánlja:

Éjszakai rohanás - STORY4: péntek, október 30., 21:00

Hurrikán - AXN: szombat, október 31., 21:00

Véres gyémánt - VIASAT3: vasárnap, november 1., 21:00