MTV, de már nem Music Television

1981 augusztus 1-jén indult Amerikában a Music Television, ami nem csak a televíziózást és a zeneipart változtatta meg, de egy egész generáció gondolkodását és ízlését változtatta meg gyökeresen. Amikor hat évvel később az MTV megjelent Európában, a csatorna már fogalom volt: a zenetévé, ami miatt minden valamirevaló sztár egymásra licitálva gyártotta a nagy költségvetésű videóklipeket, ahol az operatőr folyamatosan rángatta a kamerát, miközben a műsorvezetők olyan lazán fuckoztak, mintha nem is a tévében, hanem egy menő házibuliban szórnák a poénokat.

A tányéros tévé a lassan rohadó kommunizmusba is elhozta aztán a nyugatot, majd a rendszerváltás után mindenki meg akarta csinálni a magyar zenecsatornát a SzívTv-n át a Z+-ig.

Mire azonban Magyarországra is bejött a Music Television, és az európai adás mellett 2007-ben a magyar nyelvű csatorna is elindult, már nem is Music Television volt, csak MTV. Merthogy időközben a Youtube kicsinálta a zenecsatornákat, mert minek várjuk izgatottan az új Eminem-klipet, ha ott van egy kattintásra a neten, ráadásul utána nem egy Shakirát kapunk erőből, hanem egy másik Eminem-slágert, mert azt szeretjük.

Az MTV már nem zeneadó, konkréten a logóból is kikerült a music szó, hanem a tinédzserek csatornája, ahol azért időnként még mennek klipek is. Leginkább valóságshow-kat kapunk, a a bunkó amerikai fiatalok elképesztő életét bemutató Jersey Shore-tól vagy éppen a Geordie Shore-nak nevezett angol verziótól, a lányanyák életét bemutató Tini mamikon át a Pimp My Ride-ig, amiben bárki autójából dögös verdát pattintanak, és közben mindenki nagyon boldog.

De van itt tinédzsereknek szóló főzőshow is Konyhapecérek címen, meg randiműsor, a Kamureg, ami bemutatja, hogy milyen amikor valaki chaten, vagy sms-ben ismerkedik. ÉS ha mázlink van, akkor két műsor közt leadják a kedvenc klipünk is. Vagy nem.