Muszáj Herkules

Az egy kultúrtörténeti és szimbolikai mérföldmalomkő lesz, amikor egyszer csak azt vesszük észre, hogy az egyetlen megmaradt szuperhatalom elnöke a Terminátor.

Kevésbé fontos következménye lehet Schwarzenegger pályamódosításának, hogy nem játszhatja el többé a T-800-as robotembert; az üzlet felett őrködő eminenciások már most világossá tették, hogy a sorozat megy tovább nélküle is. Tulajdonképpen a most elkészült T3 is azt példázza, hogy a rendező - James Cameron - nélkül is folytatódnia kell a show-nak, hogy el lehessen adni a maláj műanyagfigurákat.

Így aztán a harmadik résszel a Terminátor-mondakör eljutott abba a stádiumba, hogy néhány év múlva tévésorozatban hullhasson elemeire. Muszáj-film, a jogtulajdonosok kövér olajmezőkön ülnek, a kultusz kiaknázható, tehát ki kell aknázni. Egy Terminátor című filmre be fognak ülni az emberek: már a sajtóvetítésen is olyan tömeg volt, hogy ha az ott mind filmkritikus lett volna, akkor a zöldségesek recenziókba csomagolnák a krumplit. Egyenként. És láttam elismert politikai újságírót, aki Terminátor-menüt vásárolt.

A T3, kedves leendő néző, nem okoz csalódást, amennyiben nagyon erős robotok verekszenek benne, és az elpusztíthatatlan rosszat végül elpusztítják. Szereztek továbbá egy roppant daruskocsit autósüldözéshez és városképrendezéshez - ha ezt felül akarják múlni a következő részben, akkor el kell kérni Cape Canaveralből azt a lánctalpas dögöt, amivel az űrrakétákat szállítják. Vagy esetleg gumikerekeket szerelni egy gőzmozdonyra. Készültek "saját" járművek, úgymint tankok és robotrepülők is, bár ezek dizájnja ahhoz túl ernyedt, hogy a kisgyerekek világszerte pirosra üvöltsék a seggüket a százdolláros makettek ügyében.

Látvány dolgában tehát a Terminator 3 jó film, márpedig a mozivászon egyik felhasználási módja az, hogy kényeztetjük vele a szemet.

A másik lehetőség, az agy kényeztetése nem bizonyult sikeres útnak; a felmérések szerint lényegesen kevesebb agy van a világon, mint ahány szem. A film ezért nyugodtan felépíthető egymást követő akciójelenetekből; ha nagyon muszáj tudni valamit a háttérről, azt majd elmondja a robot röviden, gyorsan, szenvtelenül.

A legfontosabb azonban az, hogy legyen a filmben szexi nő. E téren a T3 nem ismer kegyelmet: a jövőből érkező gyilkológép, az ember- és robotfeletti TX szerepét bizonyos Kristanna Loken kapta. Ez az exmodell egyrészt kegyetlen rossz színész, már-már Britney Spearsre emlékeztetően az, másrészt meg legalább ezzel ijesztő tud lenni. Egy ránézésre legfeljebb negyvenöt kilós nő (vasaggyal együtt, haha) ne mossa fel a férfivécét az USA leendő elnökével! (Nick Stahl, a John Connort alakító helyi Hujber Ferenc nevét meg se kell jegyezni, annyira semmi.)

A női Terminátor szerepeltetése nyilvánvalóan Lara Croft áldatlan hatása. Ha játszana a logika, akkor a további Terminátorok lehetnének kilencéves szemüveges kisgyerekek, esetleg vérszomjas bobtailek. De azért Dobó Kata valószínűbb.

Ja: a logika nem játszik, nem kell megijedni. Komoly technológiai haladás a jövőben nem történt, az új halálosztó ugyanolyan folyékonyfém-kreatúra, mint a T2-ből megismert T-1000. Ez a robot viszont beépített fegyverzettel működik, tehát a józan ész azt diktálja, hogy saját anyagát lövöldözi el, így egy hosszabb tűzharc után egészen apróra kéne összemennie, és akkor befőttesüveggel és egy kartonpapírral éppúgy megfogható lenne, mint az undorító házipókok, mielőtt hordófertőtlenítésre való kénnel elgázosítjuk őket a pókmentes jövő nevében.

De nem megy össze. Valaki biztos adogatja neki a lőszert kék háttér előtt. Ez benne a trükk.

No meg aztán ha úgyis bármit képes utánozni, akkor a legegyszerűbb volna, ha negyven kiló ebolává változna, vagy Oppardon Tévedtünk típusú amerikai kazettás bombává, és úgy végezné a dolgát. Csak hát akkor oda a koreográfia.

Aztán vannak még olyan apróságok, mint a mesterséges intelligencia vezérelte hadsereg, amely egyáltalán nem bánja, hogy a főhősök Mathias Rust nyomán egy apró sportrepülővel szállnak le a szupertitkos kormánybunker kapujánál.

De hát végül is szórakozni megyünk moziba, meg Terminátor-menüért. Szórakozásunkat sajnos a profi látványon túl még úgynevezett gegekkel is próbálják segíteni. Különleges rendezői hiba, hogy ezeket az Ihos Józsefet idéző poénokat éppen Schwarzeneggernek kell elsütnie, ami elég pusztítóan hat pusztítói imázsára.

A T3 olyan film, mint amilyen könyvek a Star Wars feliratú akció-kalandregények, vagy azok, amelyekre óriás arany betűkkel írják fel, hogy Stephen King, majd egészen apróval azt, hogy "nyomán". Az ember ellen forduló robot a huszadik század klasszikussá vált toposza, valami izgalom majdnem mindig kisül belőle. Ez a természetazonos aroma. A többi meg a mesterséges színezék.