Nagyon tavaszi péntek

Ezen a pénteken megelevenedik a tavasz a Bartók Béla Boulevardon, mozizhatsz egész éjszaka, lesz színház, koncert, képzőművészet és távmozi is. Kattints és válogass!

Eleven Tavasz a Bartók Béla Boulevard-on 2022

Bartók Béla Boulevard, május 20-23., 10:00-tól

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz. A nyárváró fesztiválon újra megerősödik a zenei kínálat, a kicsik és a nagyok is elővehetik a bringákat, idén ráadásul a fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt a szervezők. A sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot.

Artmozik éjszakája 2022

Budapesten több helyszínen, május 20., 18:00-tól

Ahogy a fővárosi artmozizók már megszokhatták, ezen a napon nem lesz műszakzárás: a Budapest Film filmszínházai közül ötben, a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig peregnek a filmkockák a vásznakon – cserébe csak egyetlen karszalagot kell megvásárolni.

Kettő Kettő tánczenekar

Szentendre, Barlang, Dunaparti Művelődési Ház, május 20., 19:00

Az idén 18 éves instrumentális ska-jazz zenekar állandó visszatérője a Barlangnak, nyári koncertjeik mindig alkalmat adnak az ünneplésre, és garantáltan táncra bírják a közönséget. A legforróbb jamaicai slágerek (az ezerkilencszázhatvanas évekből), mindannyiunk kedvenc filmzenéi és számtalan egyéb zenei csemege szólalnak meg a Szentendréhez ezer szállal kötődő bandától.

Carmina Burana

Müpa - Fesztivál Színház, május 20., 19:00

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis vonzó kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra. Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Élősködők

Budapesti Távmozi, május 20., 19:00

A dél-koreai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők. A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

HVOB TOO Tour Budapest

Akvárium Klub NagyHall, május 20., 19:30

Az Anna Müller és Paul Wallner alkotta HVOB visszatér a színpadra és elindítja soron következő világkörüli koncertkörútját. A turné egybeesik a legújabb, ‘TOO’ album megjelenésével, amely 2022 áprilisában debütál. A koncert budapesti állomása az Akvárium Klub lesz.

Titkaink

Szkéné Színház, május 20., 19:00

A VIT, a Tolbuchin és Lenin körút, a Traubi szóda vagy a kocka Lada hallatán sokan talán nosztalgikusan gondolnak a korszak Budapestjére. Egy akkori táncházról, Ki mit tudról szóló felvétel láttán, elvarázsol, ugyanakkor megmosolyogtat az alulvilágított, monokróm, lelkes naivitás. De Pintérnél ne számítsunk andalító nosztalgiára! A kíméletlen pontossággal elmesélt történetet látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a kor underground muzsikája szól. Fontos, de mindig is került és "titkosított" témát feszeget és dolgoz fel ezúttal a társulat: az ügynöktémát.

Múlhatatlan idő

Erkel Színház, május 20:00, 19:00

70 éves a Magyar Állami Népi Együttes „Elmúlt, mint száz más pillanat, s tudjuk mégis, hogy múlhatatlan, mert szívek őrzik, nem szavak.” – Végh György örökérvényű gondolata kínált fogódzót a Magyar Állami Népi Együttes társulata számára a Múlhatatlan idő című tánckoncert színpadra állításához.

10 éves a Simplicissimus Kamaraegyüttes

Nádor Terem, május 20., 19:00

2012. április 30-án, azaz 10 évvel ezelőtt volt az a "Délutáni barokk koncert", amely a Simplicissimus Kamaraegyüttes megalakulásához vezetett. Lehetne mindenféle látványos statisztikát közölni az elmúlt évtized majd' 150 koncertjéről, hogy merre jártunk és kikkel játszottak együtt... Helyette inkább sok szeretettel várnak mindenkit a május 20-án 19 órakor tartandó jubileumi hangversenyre. Ünnepeljünk a zenekarral!

LIAison

Centrál Színház, május 20., 19:30

Semmiképpen nem ajánlják Pokorny Lia zenés estjét azoknak, akiket még nem talált el Ámor nyila. Azoknak viszont, akik már átestek azon a bizonyos veszedelmes kóron, vagy éppen jelenleg is elszenvedői, egyenesen kötelező! Fedezzék fel vele együtt a vágy ezernyi árnyalatát, hiszen van reménytelen szerelem, tiltott szerelem, ábrándos szerelem, bosszúszomjas szerelem, érzéki szerelem, bűnös szerelem, sőt, állítólag igaz szerelem is – bár erről megoszlanak a vélemények. Lia partnere az érzelmi és dalkavalkádban a fantasztikus harmonikaművész, Kéméndi Tamás, aki harmonikájából hangok és hangulatok millióit képes előcsalogatni...

Trio Á La Brahms

Magyar Zene Háza, május 20., 20:00

Három nagyszabású mű, három magyarországi bemutató, három kivételesen sokoldalú művész közös műsorán. Ezt ígéri Seleljo Erzsébet, Seleljo Irén és Vlad Maistorovici koncertje, melyen szaxofonra, hegedűre és zongorára írt műveket ismertetnek meg a közönséggel. Nem mindennapi hangszerösszeállításuknak köszönhetően egészen új és zsigeri hangzásélményre számíthatnak mindazok, akik a Zene Háza ugyancsak nem mindennapi akusztikai terében meghallgatják őket.

Tigran Hamasyan StandArt.

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, május 20., 20:00

Az örmény származású, sokáig Amerikában élt zongorista, Tigran Hamasyan bebopos, fúziós jazzel tűnt fel a kétezres évek közepén, amit idővel az örmény népzenei elemekkel és progresszív zenével is játszó avantgárd jazz felé tolt el. A legpatinásabb kiadóknál (Verve, Nonesuch, ECM) megjelent albumain azonban mindig felfed magából valami újat, de az örmény folk- és szakrális zenei hatás máig erős, még a modern klasszikus populáris zene felé hajló kiadványain is. Emlékezetes 2015-ös koncertje után új lemezével tér vissza a Müpába.

Szemző Tibor: The Other Shore & Cuba - Lemezbemutató filmvetítés és dedikálás

Lumen kávézó, május 20., 20:00

Az utóbbi években Szemző Tibor régi, eredetileg kazettán, majd CD-n megjelent lemezei, most szépen sorban vinylen is megjelennek! Ez esetben viszont nem csak szimpla újrakiadásról van szó, hanem mindkét jelen anyag némileg átdolgozva, kiegészítve és újrakeverve került a fekete korongra!
Szemző összművészeti alkotásaiban a zene és a kép szerves egységet alkot, kompozícióként ebben az esetben saját élményanyagból, utazások inspirációiból születtek.

L1-est(ek) IZP módra - Gera Anita (DanceLab): Meztelen majom

Jurányi Ház, május 20., 20:30

Az ember azonban a számos egyéni tapasztalathalmazon felül a közösségtől is temérdek hiedelmet kap, amelyeknek vannak tapasztalati alapjai, de számos a ráaggatott elképzelés. A hiedelmek fennmaradásának és elterjedésének feltétele, hogy azt a közösség tagjainak feltétlenül el kell hinniük, a hiedelmeket a közösségnek kell szentesítenie, és a közösségnek ügyelnie kell arra, hogy a tagok ellenőrzött és elfogadott hiedelmekkel éljenek. Ebből következik, hogy a hiedelmeink közösségi konstrukciók, részben nem saját tapasztalatból indulnak ki, ezeket el kell hinniük a társaknak, át kell vennünk és tovább kell adnunk őket. A világról való tudásunk csupán(?) a hiedelmek hatalmas tára.

Pillantás az égi Macskaszembe

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 20., 21:15

A holdfénymentes éjszakán tobzódik a mélység gyönyörű és különleges látnivalóiban: tekergőző spirálkarok örvénylenek, színes kettőscsillagok vibrálnak, fényes gömbhalmaz terpeszkedik, macskaszemre emlékeztető galaxis néz farkasszemet.