Ne légy keddtelen!

Még ifjú szívünkben a lángsugarú kanapé oda, menjünk ki a rétre kikelet és tova! Többek között íme, hova.

Benczúr-kert, június 15., 08:00

A rendezvénysorozat június 15-tól szeptember 9-ig nyújt változatos programokat a Városliget szomszédságában. Népzenei koncertek, táncház, kertmozi, és színház.

A japán teakultúra

Online, június 15., 16:00

Sokan tudják, hogy Japán a zöld tea hazája, de mi is az a zöld tea és hányféle létezik belőle? Miért fontos a teakultúra Japánban és hogyan él tovább a modern életvitelben? Az előadó, Szabó Renáta, az Urasenke teaiskola növendéke, és mesél arról is, hogy mi a kapcsolat a szamurájok és a teaszertartás között, miért leginkább nők gyűjtik be a tealeveleket és egyéb érdekességekről is szó lesz.

GYÓGYÍR – Beavató tárlatvezetés

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, június 15., 17:00

Bartha Máté és Fátyol Viola fotográfusokkal Gellér Judit, a Gyógyír kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

Truesounds Music Tuesday Madness

A38 Hajó, június 15., 17:00

Minden második kedden 17:00 – 22:00 között Truesounds Music zenei fakultáció! A DJ pultban random sorsolás alapján a Truesounds Music, de előfordulhat, hogy meglepetés vendégek is benéznek majd a buliba.

Bánó Attila: Emlékpergető - Online könyvbemutató

Online, június 15., 18:00

Bánó Attilának az Athenaeumnál az utóbbi években megjelent kötetei a magyar régmúlt iránti érdeklődéséről, elkötelezettségéről tettek tanúbizonyságot, az olvasók pedig megkülönböztetett érdeklődéssel fogadták műveit. A szerzőkkel legújabb könyvéről Takács Bence beszélget.

Tüskés Tünde kiállítása

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, június 15., 18:00

A természetes anyagok szeretete és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége inspirálta Tüskés Tünde szalmafonót divatos öltözködés kiegészítőinek (nyakláncok, fülbevalók, karperecek, haj,- és fejdíszek táskák és kalapok) elkészítésére.

Nagyvárosi FolkUdvar - Babra

Hagyományok Háza, június 15., 18:00

Ki sem kell mozdulni Budapestről, ha egy kis Folkudvar-hangulatra vágytok! A Hagyományok Háza előtti Corvin téren igazi csemegével készülünk: idevarázsoljuk nektek a nyári fesztiváljaink hangulatát. A hűsítő fröccsök mellett a legjobb nótákat énekelhetitek, lesz kézműveskedés, sok muzsika, tánc, mese és nagyszerű társaság.

Japán Filmhét 2021

Toldi mozi, június 15., 18:30

Egy év kihagyás után ismét a Toldi moziba csábítanak a jobbnál jobb kortárs filmek, ugyanis újra itt a Japán Filmhét! A nézők főként 2019-ben készült műveket láthatnak, melyek nem csupán a szigetország változatos tájait mutatják be Nagasakitól egészen Hokkaidóig, de közös témájuk a nehézségekkel való szembenézés és a továbblépés egy remélhetőleg boldogabb jövő felé.

Egy magyar királylány Angliában – Árpád-házi Szent Erzsébet ábrázolásai a viktoriánus kultúrában

Online, június 15., 18:30

Vajda Réka előadása. Vajon miért örvendett különös népszerűségnek egy középkori magyar szent a protestáns Angliában? A 19. század közepén számos irodalmi és képzőművészeti alkotás született, amely Árpád-házi Szent Erzsébet példamutató életét választotta témául a szigetországban, ahol épp jelentős társadalmi változások és teológiai viták zajlottak.

Duna Szimfonikus Zenekar

Online, június 15., 19:00

Műsorvezető: Zelinka Tamás. 

STRAUSZ70 | Dante és Jeanne d’Arc

Online, június 15., 19:00

A meglehetősen bonyolult szerkezetű dráma zenei megjelenítésére Paul Honegger vállalkozott. Ő korábban rengeteg filmzenét is írt, és ez a gyakorlat jól jött az egyes jelenetek hol látványos, hol lírai megfestéséhez. Zenei világában megjelenik a dzsessz, a francia népdal és táncdallam, a stilizált gregorián.

Az improvizáció – Lajkó Félix és Balázs János koncertje

Kodály Központ, június 15., 19:00

A két művészt jól ismeri a közönség, saját stílusukban mindketten kimagasló eredményeket értek már el. Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világzenéjével, míg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe.

Keep Swinging

Budapest Garden, június 15., 19:00

Ezen a nyáron egy vidám, vintage és energikus programmal vár titeket a Keep Swinging és a Garden csapata. Szeretettel vár a Keep Swinging Egyesület minden érdeklődőt nyáresti szabadtéri táncestjén, minden héten kedden 19:00 és 22:00 között. A program azoknak szól, akik szeretik a jazz zenét, a swing táncokat vagy csak örömüket lelik a vidám táncosok nézésében egy hideg ital mellett.

Lear király

Katona József Színház, június 15., 19:00

A 20. század híres Shakespeare-kutatója, R. A. Foakes szerint „a Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.”

III. Richárd betiltva

Szkéné Színház, június 15., 19:00

Szabad átdolgozás Vszevolod Emiljevics Meyerhold utolsó rémálma nyomán, melyet 1940-ben
álmodott, mielőtt kivégezték volna a börtönben Joszif Visszarjonovics Sztálin fővezér parancsára.

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, június 15., 19:30

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

Snowden

Budapesti Távmozi, június 15., 20:00

Edward Snowden a hazáját akarta szolgálni. Bár egészségi állapota katonai karrierjének hamar véget vet, informatikusként azonban helyet kap a titkosszolgálatnál. Itt aztán megdöbbentő felfedezést tesz: az amerikai kormány a világon bárkit képes megfigyelni, telefonokat hallgat le, e-maileket olvas el, még a laptopunk kameráin keresztül is képes megfigyelni saját otthonunkban.

Az InfoRádió bemutatja: Kovács Linda & Bögöthy Ádám Duo

Budapest Jazz Club, június 15., 20:30

Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formának, ebben a felállásban pedig unikumnak számít. A páros zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése reakció a jelen kor hatásaira.