Nem egy hájas panda, A Hájas Panda

Po, a nagyra nőtt és eltunyult panda, minden reggel mély álmából, arra ébred, hogy egy büfében segít apjának kihordani a levest ahelyett, hogy hatalmas kung fu mesterként, az Őrjöngő Ötössel karöltve a világot védelmezné. Hiába ábrándozik, apja éttermében képzelheti el csupán további életét. De sötét fellegek ereszkednek a Béke Völgyére: a megállíthatatlan hó leopárd, Tai Lung kitörni készül börtönéből, hogy bosszút álljon fogva tartóin. Egyetlen módon lehet csak eltűntetni a föld színéről: ha megtalálják a Sárkány Harcost, ő legyőzi és visszaállítja a békét és egyensúlyt a Völgyben.

Ha csak ennyi lenne a történet, akkor egy tipikus kung fu filmet látnánk, amiből semmi nem hiányzik; a kung fu mester, akinek bölcs mondásait csak a beavatottak értik meg, az álmodozó ifjú harcos, aki nem tud beilleszkedni gyerekkora hősei közé. és a hatalomra vágyó gonosz, aki nem képes megérteni a kung fu lényegét. Mondhatjuk azt, hogy ennek a sematizált változatát már a Kill Billtől is megkaptuk - Lucy Liu újfent viperaként tekereg a vásznon - nem biztos, hogy erről több bőrt le lehet húzni.

A Dreamworks azonban megtalálta azt az adalékanyagot, ami bármilyen történetet új köntösbe öltöztet. Jack Black-et. Parádés új rajzfilm karakter született Po személyében. Ha ideges megeszi az összes barackot a Szent Barackfáról, ha kiizzad megmossa a hónalját a Szent Forrás vízében. A panda, akit a hája véd meg a paralízist okozó ütéstől. Mindeközben az egyik legszeretetreméltóbb és leglúzerebb medve, akit képernyőn láttunk. A forgatókönyvírók annyira a szinkronhangra formálták Po alakját, hogy nem egy rajongó azt állítja a mozi után: ?A világ legnagyobb pandája Jack Black".
Néhányan úgy érezték, hogy a Mézengúz után nagy áttörésnek kell történnie a Dreamworksnél ahhoz, hogy tudja tartani a Pixarral az iramot. Valószínűleg megtalálták magukat, ugyanis Jack Black mellet a szinkronhangok között található Dustin Hoffmann, Angelina Jolie és Jackie Chan, aki egy kung fu filmből sem hiányozhat. Hihetetlen harcjelenetek legendás poénokkal dúsítva.

Magyar nézőként is nagyon jó filmet láthatunk. Fergeteges a fordítás és a rajzok magukért beszélnek. A film után heteken keresztül csak egy szám megy az ember fejében: "Everybody is kung fu fighting.", miközben érthetetlenül hadonászunk magunk előtt és próbáljuk "lekungfúzni" a körülöttünk álló mit sem sejtő embereket a postán.