Nincs tökéletes mutáns – Az X-Men filmek hibái

Mire jó az a sisak és milyen éles az adamantium karom? Összeszedtük az eddig bemutatott X-Men filmek legviccesebb vagy éppen legbántóbb hibáit és logikai bukfenceit 2000-től napjainkig, hiszen most került a mozikba az Apokalipszis!

X-Men - A kívülállók (2000)

Értelmetlen sisak

A Magneto által később is hordott védősisaknak, amely azt hivatott meggátolni, hogy Xavier professzor vagy más telepata megtalálja őt vagy hozzáférjen a gondolataihoz, nincs igazán értelme. 

A fejnek ugyanis azt a részét védi, ahol a koponya csontozata a legerősebb és szabadon hagyja az arcot és a szemet, ami a legvédtelenebb rész. A sisak, aminek később megtudjuk az eredetét is, persze tök jól néz ki, és nyilván véd a kisebb munkahelyi balesetek ellen is, ráadásul a különleges képességének köszönhetően, Magneto bármikor képes újat gyártani a helyszínen található bármiféle fémből.

Küklopsz összetöpped

A film elején a készítők mindent megtettek, hogy Küklopsz magasabbnak tűnjön, mint Logan, vagyis a Farkas, aminek volt is jelentősége, hiszen ugyan egy táborhoz tartoznak, de mindketten Jean Grey kezéért versengenek.

A játékidő felénél azonban felhagytak ezzel a próbálkozással, és innen már azt láthatjuk, hogy Logan jóval a másik férfi fölé magasodik, hiszen a való életben Hugh Jackman is jóval magasabb, mint James Marsden.

Xavier professzor nem látja a fától az erdőt

Xavier egy ponton azt állítja, hogy képtelen Magneto nyomára akadni a Cerebro segítségével, mert Magnetón rajta van a sisakja. Csakhogy Magneto leghűbb csatlósai, Kardfog, Mystique és Varangy nem rendelkeznek ilyen védőeszközzel, és teljesen logikus lépés lenne őket felkutatni, hiszen nyilván Magneto közelében vannak. Ez vajon miért nem jutott eszébe a rettenthetetlen agyvelejű X professzornak?

Logan karmai élesek, mint a teleshopos kések

Nem tudjuk eldönteni, milyen élesek is Logan adamantiumból készült karmai! Farkas ugyanis, miközben Mystique-kel harcol, simán átvágja az acélkerítést, de ellenfele könnyedén rántja maga felé egy, a karmokra tekeredett lánccal, amit illet volna simán átvágnia a karmoknak.

Aztán ott van a nagy összecsapás a Szabadság szobor tetején, ahol Logan karmai vajként szelik át a szobor tetejét, de éppen csak átszúrják a szobor oldalát, amikor fel akar rajta mászni, noha a korábbiak alapján azt is simán át kéne vágnia, hiszen a teljes testsúlya ránehezedik a karmokra. Az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy szabályozni tudja a karmok erejét!

X-Men 2. (2003)

Mi történik Farkas szaglásával?

Az X-Men - A kívülállókban a remek szaglású Farkas kétszer is kiszúrja az alakváltó Mystique jelenlétét, ebben a részben azonban cserbenhagyja ez a képessége, de jobban belegondolva, később sem kap jelentőséget a szaglása.

Amikor ugyanis Mystique felveszi Jean Greay alakját, és megpróbálja elcsábítani, Farkas nem ismeri fel az illatot, pedig itt aztán jó közelről érezheti, de lehet, hogy pont ez volt a gond.

Ciklon akcentust vált

Az első részben Ciklon afrikai, egész pontosan kenyai akcentussal beszél - a most bemutatott Apokalipszisban Egyiptomból kerül elő -, de itt és a későbbiek során a szereplő nyilvánvaló amerikai kiejtéssel szólal meg.

Logan haja nem tart

A film elején több jelenetben is látható, hogy Logan haja és szakálla teljesen más fazonú, és ez ide-oda változik. Ez amiatt van, mert pár jelenetet újra kellett forgatni, miközben Hugh Jackman már következő filmjét, a Van Helsinget forgatta, így csak pár órára tudott elszakadni, és a sminkesnek sem volt elég ideje a rendes munkához, így időnként látszik a szakállat rögzítő műanyag rész is.

Mégiscsak van fém a műanyagcellában

Amikor Stryker meglátogatja Magnetót a cellájában, ahol semmi fém nincs és ahová semmiféle fémet nem lehet bevinni, hogy kihallgassa, jól látható, hogy a katonatiszt, aki jól ismeri a mutánsokat és Magnetót, olyan szemüveget hord, aminek fém szára van.

Ezt már a biztonsági procedúrának ki kellett volna szűrnie, és Magneto is azonnal megérezte volna, és tudjuk, hogy mindenféle fémet képes manipulálni és használni, és kisebb mennyiséget is felhasznált már halálos fegyverként.

X-Men - Az ellenállás vége (2006)

A fémhajú ember

Az X-Men 2.-ben azt látjuk, hogy amikor Kolosszus fémtömeggé változik, a haja megmarad hajnak, ám ebben a filmben testének minden porcikája, beleérte a hajszálait is, fémmé változik, ami ugyan logikus, csak nem áll szinkronban az előzménnyel.

Jean Greynél már csak a lámpája misztikusabb

Amikor Xavier professzor és Magneto belép Jean Grey házába, Grey egy széken ül és mindenféle tárgyak lebegnek körülötte. Aztán mindent leejt, és a jobb válla mögött egy könyvespolc is a földre zuhan, és minden könyv leesik róla, a tetején lévő lámpa azonban a helyén marad.

Egy pár másodperccel később azt látjuk, hogy minden könyv az eredeti helyén van, a lámpa viszont a földön hever.

Intelligens lámpák az amerikai autókban

A végső csata végén azt látjuk, hogy a hídon álló összes autónak világít a fényszórója, noha a harc még világosban kezdődött el, amikor gazdáik elmenekültek.

Logan miért nem merevedik le?

Jean Grey mélyen belekarmol Logan felkarjába, amikor a férfi egy kórházi ágyon fekszik, és a karmolásnyom alatt egy ezüstszínű fémet látunk, ami nyilván kőkemény adamantium.

Csakhogy a további filmekből és persze a képregényből is az derül ki, hogy Logannak a csontjai vannak ebből az anyagból bevonva, nem az izomzata, különben nem is tudna rendesen mozogni.

X-Men - Az elsők (2011)

Einstein időutazó fotója

Amikor kiírják, hogy 1944-ben járunk és Xavier szobáját mutatják, a falon Einstein képe látható, csakhogy az a kép konkrétan 1947-ben készült.

A koncentrációs táborban eközben Edith Piaf La Vie en Rose című dalát játsszák, csakhogy ezt a számot 1946-ban vették fel, és egy teljesen más kiadó adta ki, mint amit a lemezen feltüntetnek.

Mikor készült el a CIA új főhadiszállása?

Nem az ez egyetlen időbeli tévedés: a CIA főhadszállását is mutatják Langley-ben, a felirat tanúsága szerint 1962-ben, csakhogy az itteni építkezés 1965-ben indult, és csak 1968-ben kezdték használatba venni.

Shaw tábornoknak a földrajz sosem volt az erőssége

Amikor Sebastian Shaw az orosz tábornokkal tárgyal és Törökországról beszél, egész konkrétan Iránra mutat a térképen.

Viszont a vére simán elpárolog

Az egyik utolsó jelenetben, ahol Magneto egy fémpénzzel öli meg Shawt, az érme átszeli a férfi fejét és hátul véresen bukkan elő, ám amikor leesik a földre, már teljesen tiszta, semmi vér nem látszik.

Persze az egész X-Men széria alatt kerülik a vér használatát, hiszen ez erősen befolyásolja a korhatár besorolást.

Xavier professzor lebénul a csodaruhában

Charles Xavier a film végén megemlíti, hogy az általa és társai által viselt egyenruhák golyóállók, de mégis megsérül és lebénul, amikor hátba lövik. Igaz, a valóságban sincs olyan golyóálló ruha, ami minden lövedéktől megvédi viselőjét.

Csakhogy van egy másik probléma is, Xaviert majdnem derékmagasságban találja el a golyó, a gerincvelő azonban idáig már nem ér le, így az alsó végtagok teljes bénulását nem okozná egy ilyen seb.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai (2014)

Peter Maximoff előre bízott a Pink Floyd sikerében

Amikor Charles Xavier és Logan Magneto kiszabadítására indul a Pentagonba, az őket elkísérő Peter Maximoffon, vagyis Quicksilveren (Higany) egy Dark Side Of The Moon póló van.

Ez némileg anakronisztikus, mivel éppen 1973 januárjában járunk – ekkor írják alá a párizsi békeegyezményt, és a Pink Floyd csak márciusban jelentette meg a legendás albumot.

Milyen gyors is Higany?

Amikor a film leglátványosabb jelenetében Quicksilver a Pentagon konyhájában villámgyorsan és nagyon viccesen elintézi az őröket, mi lassítva látunk mindent, miközben az a zene szól, amit a fiú a fejhallgatóján hallgat.

Csakhogy ha minden lelassul, akkor a zenét is lassítva, eltorzulva kéne hallanunk, sőt, mivel a srác a fénysebességnél is gyorsabb, a számnak el sem szabadott volna kezdődnie.

Hol van a Pentagon?

Amikor a Pentagon épületét mutatják, a feliraton az áll: Washington, DC.

Csakhogy a Pentagon Arlingtonban, Virginia államban található, amit még egy (amerikai) kisiskolás is tud.

Magneto nem csak a fémet érzi meg

Amikor Magneto az őrrobotokat szállító vonatra mászik fel, a vonat mögül felszedett sínek segítségével kaparintja meg, majd programozza át az őrrobotokat. Az egyébként fémmentes robotoknak ezzel fém részük is lesz, így már képes irányítani őket.

Kérdés azonban, honnan jött rá Magneto, a vonatnak pontosan melyik részén voltak robotok, hiszen ekkor még nem volt semmiféle fém részük, így nem is érzékelhette őket.

X-Men - Apokalipszis (2016)

Magnetot rossz helyen tetoválták a koncentrációs táborban

Erik Lensherr/Magneto karján láthatjuk az Auschwitzban rátetovált számokat, csakhogy ezek a számok rossz helyen, a kar belső részén vannak.

Annak idején a nőknek tetoválták ide a sorszámot, ami a férfiaknak a karjuk külső oldalára került.

Higany klasszikus műhibaper előtt áll

A végső csatában megsérül Higany/Quicksilver bal lába, ezt többször is mutatják, nem lehet eltéveszteni.

A legvégén viszont azt láthatjuk, hogy a jobb lába van begipszelve.