Nyomokban jellemfejlődést is tartalmaz

45 évvel a tévéfilm után Balogh György színesben, szélesvásznon illusztrálta a történetet egy remek operatőrrel. A bátorság csak abban látszik, hogy pénz nélkül is nekivágtak. A rendezésben nem.

A Tüskevár kettéválik: először is egy remek rádióhangjáték lett Kukori és Kotkoda-rajzfilmsorozatra emlékeztető szintifutamokkal, másrészt egy szép szélesvászonra tervezett természetfilmet kapunk a Csongrád közeli Bokros-tavakról, és a Kis-Balatonról. Előbbit Balogh György gyenge kezű rendezésének, utóbbit Gulyás Ákos tapasztalt operatőrködésének köszönhetjük. Viszont a kettő nem áll össze egy játékfilmmé, maximum a tévéfilm kiszínesített illusztrációja lett 80 millió forintból.

A történet egyszerű: az eredetileg nyolcadikas Tutajos (Ladó Gyula) igazi Tutajossá válik a filmben Matula bácsi kezei alatt a Kis-Balatonnál. A természethez való visszatérés gondolatát Fekete István Rousseautól kölcsönözte remek regényében, amit ma - talán mert kötelező olvasmány - kevesebben olvasnak, mint valaha. Azért a 2005-ös Nagy Könyv-országos felmérésben bekerült a top 12-be.

Egyértelmű, hogy azért vitték filmre regényt, hogy a kötelező olvasmány ismét népszerű legyen az iskolások körében, ehhez azonban nem elég, hogy a stáblistán Hoffmann Rózsának is megköszönjék a segítséget, célzottabban is szólhatna a fiatalokhoz. Bár Tutajos lázálmában egy dubstep alapos hangeffektekre gördülő rémálmot lát, és gördeszkás pólóban mászkálnak a nádasban, ennyi jelenkori utalás kevés. Míg az eredeti kort felismertük a 67-es tévéfilmben, drukkoltunk, hogy Ladó mehessen üttörőtáborba a lakótelepről, most a két fiú ott lebeg valahol az elmúlt négy évtizedben. A modern vonal kimaradt a történetből: a hatvanas évek osztályait megidéző jelenettel indít a film, pedig egy internetfüggő Tutajossal nagyobb dolog lenne megismertetni a természetet.

Balogh György maga írta át a forgatókönyvet, a film Fejér Tamáséhoz hasonlóan egyszerű adaptációs módszert alkalmaz: a regényt szóról szóra fordította képekre. Már az eredeti tévéfilmben is konzervatívnak számított ez a megoldás, hisz így a természetfilm és a cselekmény képei leválnak egymásról, de legalább most szépek a természetfilmes részek. Képekben egyszer szakad el kicsit jobban a fantázia: a Tüskevár történelmi eredetének felidézésével, ami nincs is a regényben. (Még egy változást felfedeztünk: kimaradt Bütyök mázsálása, de ezt a dvd-n majd biztos bepótolhatjuk.)

A cselekmény nem túl lendületes: pedig van itt vadászás, horgászás, gödörbe zuhanás. De a filmet a szájba rágó narráció mellett a döglötten kifogott halak, a lassan felvezetett akciók és a pattanásos arcokat mutató közelképek is lassítják. A zenével próbáltak utólag egységes hangulatot teremteni, de Jutasi Tamás zenei vezetése csak tovább hátráltatta a filmet: a szintifutamok inkább elkenik az eseményeket, a Copporn vége főcímdala pedig egyáltalán nem illik a képbe.

Tutajos, tavaly téged elfújt a szél, most meg olyan vagy mint egy kardpenge, mondja Détár Enikő a film végén. Ha ezt nem is tudjuk igazán végigkövetni, hiszen a fim csak nyomokban tartalmaz jellemfejlődést (ami nem Nagy Marcell és Péntek Bálint hibája, ők jók a szerepükben, inkább a gyenge kezű rendezésé), az átalakulás a való életben megtörtént. A fiúk 15-16 évesen álltak neki a forgatásnak, ma meg már, a bemutató idejekor 22-23 évesen operatőrnek és építésznek tanulnak.

Ha a berekben nem vigyázol magadra, nem vigyáz rád senki, hangzik el az egyik tanulság, amit Tutajos megtanul a filmben. Ez igaz a filmgyártásra is, kérdés, hogy a rendező mit tanult ebből. Állami támogatás nélkül látott a rendező a filmnek, így nem egy nyár alatt készült el, hanem nyolc évre rekedt a berekben. De végül vigyázó kezekre talált: sok szponzor mellett az állam helyett végül a Fox utómunka stúdió (a fényelés pöpec), és Csongrád városa (a helyszín is remek) is besegített.

Ha esetleg az Eperjes Károly alakította Fekete István (István bácsi) megidézi a lazábban játszó Zenthe Ferencet, vagy Nagy Marcellben vélünk felfedezni annyi ártatlanságot, mint a szőke Seregi Zoltánban (régi Tutajos), kicsordulna a könnyünk, és nosztalgiáznánk: a tévéfilmből a YouTube-on egyre kevesebb részletet találhatunk. Az MTV ugyanis kiadja dvd-n a tévéfilmet, ezért leszedték az összes illegális részletet, mi is csak pár helyen fedeztünk fel, a sorozatra az MTV kusza videótárában is ráleltünk. Addig is marad a színes szélesvásznú új mozifilm (50 kópián futtatják csütörtöktől), vagy a könyv, ami 6 millió példányban kelt el az elmúlt öt évtizedben.