Online mustra hétfőre

Van előnye is a kényszerű otthonmaradásnak, főleg, ha az embernek marad ideje és nyitottsága a körmönfontabb ismeretek befogadására. Az elkövetkező napoknak hála rengeteget tanulhatunk, köszönhetően a Magyar Tudomány Ünnepének, mely részlegesen az online térbe költözik. A nehéz tudományok után pedig lazításképpen lehet mozizni a kanapéról.

A szövegértés kérdései

Online, november 16., 10h

Tolcsvai Nagy Gábor: A tudásaktiválás szemantikai jellemzői a szövegértés folyamatában. Tátrai Szilárd: A kontextualizáció interszubjektív műveletei különböző diskurzustípusokban. Domonkosi Ágnes: A társas viszonyok nyelvi feldolgozása mint a szöveg értelem-összetevője. Csépe Valéria: Versengés a jelentésért: Szöveg, kontextus és a kognitív sémák. Steklács János: Az olvasási, szövegértési folyamat szemkamerás vizsgálatának eredményei az olvasástanítás szempontjából. Az előadások megtekinthetőek az MTA youtube csatornáján

Létkérdések a társadalomtudományokban és a társadalomelméletben

Online, november 16., 14h

A vitaindító előadások témája a társadalomtudományok és társadalomelméletek helye és megváltozott szerepe a 21. században, valamint a világjárvány okozta bizonytalan társadalmi-politikai helyzetben. Az előadások megtekinthetők ezen a Skype linken. 

Megelőzhető betegségek és halálozások elkerülése az ápolástudomány eszközeivel

Online, november 16., 14.30h

Stroke-betegek megelőzhető betegségeinek és kóros állapotainak vizsgálata az SZTE Sürgősségi Betegellátó Osztály és Neurológiai Klinika adatai alapján. A dysphagia hatásainak felmérése stroke-betegek körében. Mélyagyi stimulációs (DBS) műtétek hatása Parkinson-kóros betegek életminőségére. A kórházi malnutríció ápolói vonatkozásai. Az előadások megtekinthetőek ezen a linken. 

Vasadi Péter emlékest

Online, november 16., 18h

A beszélgetés során egy olyan költő arcképe bontakozik ki, aki Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes fiatalabb kortársa volt, műveiben állandó párbeszédet folytatott velük és a magyar irodalmi hagyománnyal. Látomásos, szemlélődő, harmóniateremtő verseket alkotott, esszéiben a világra nyitott keresztény ember nézőpontjából a magyar és az egyetemes kultúra nagy kérdéseire kereste a választ. Irodalmi munkásságáért megkapta a József Attila-díjat és a Kossuth-díjat, 2014-ben a legrangosabb A Nemzet Művésze-díjban részesült. A költő évtizedeken át Rákospalotán élt.

Covid-19 – vakcinák, tesztek és protesztek

Online, november 16., 18h

A Covid-19-járvány mindenkit – szakembert, laikust egyaránt – váratlanul ért, jóllehet egy világméretű pandémia lehetőségét egyrészről ökológusok, epidemiológusok, infektológusok, másrészről szociológusok, kommunikációs, sőt viselkedéstudományi szakemberek elméletben már régóta elképzelhetőnek tartották. Mégis, szembesülve a ,,valós idejű” történésekkel, a napi fertőzöttségi és mortalitási statisztikákkal, szinte mindenki tudatlannak, illetve zavarba ejtően tapasztalatlannak érzi magát. Különleges időkapszulába kerültünk, szemlélő és egyben érintett kortársai vagyunk egy világjárványnak. Az előadás megtekinthető az MTA youtube csatornáján

Géraldine Schwarz: Emlékezet nélkül

Online, november 16., 18h

Egyéni felelősség és kollektív amnézia: Géraldine Schwarz német–francia újságíró könyvében három nemzedékre kiterjedő, lenyűgöző vizsgálatot és múltfeldolgozást végzett, és olyan szociológiai és pszichológiai mechanizmusokat tárt fel, amelyek képesek egy egész társadalmat apátiába taszítani. A rendezvény megtekinthető németül és franciául magyar tolmácsolással.

A hűséges férfi

Online, november 16., 18h

Marianne és Abel szerelmesek egymásba, és évek óta együtt élnek. Marianne egy nap bejelenti Abelnek, hogy gyermeket vár. A férfi örül a hírnek, de nem sokáig, mivel Marianne bevallja neki: a gyermek nem tőle van. Abel nem gondolta, hogy szerelmének más férfi is van az életében, aki ráadásul az egyik legjobb barátja. Abel elköltözik Marianne-tól, és megpróbál új életet kezdeni, a nő pedig férjhez megy Paulhoz, a születendő gyermek apjához. Néhány év múlva a sors váratlan fordulatot hoz: Paul, a férj meghal, és a még mindig szép és fiatal Marianne özvegy lesz. Több év után Abel újra lehetőséget kaphat arra, hogy ismét meghódítsa élete szerelmét, de a helyzet nem egyszerű, mivel Abel életében feltűnik egy fiatal, csinos lány is, akit Eve-nek hívnak, és aki minden áron magáénak akarja a férfit… A Budapesti Távmozi (Kino Cafe Távmozi) vetítése

Személyiségzavarok fogságában

Online, november 16., 18.30h

A téma aktualitását és jelentőségét tükrözi, hogy felnőtt lakosságunk nagyjából 10 százalékánál, a pszichiátriai betegek pedig körül-belül 40 százalékánál van jelen valamilyen fokú és jellegű személyiségzavar. A Jog és Pszichológia online előadásán Dr. Kuritárné Dr. Szabó Ildikó egyetemi docenstől, a debreceni klinikai szakpszichológus képzés vezetőjétől többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk majd választ.

Most vagy soha! - Orvos-Tóth Noémivel

Online, november 16., 19h

A Most vagy soha beszélgetéssorozat 2020-as évadjában Feldmár András ONLINE beszélget aktuális vendégével Zoomon. Te követheted élőben, a világon bárhonnan bekapcsolódhatsz és kérdezhetsz is tőlük. Téma: Eksztázis - Van jó szex és rossz szex vagy csak szex van? Az esemény Facebook-linkje

A nélkülözhető boldogság pillanatai

Online, november 16., 19.30h

Nincs ellentmondás a jóga és a szúnyogirtó között? Valóban lekapcsol a hűtővilágítás, amikor becsukjuk a hűtő ajtaját? Miért van az, hogy a sor elején lévő taxi igazából sosem az első? Miért zárják gyakran az üvegtörő kalapácsot üvegszekrénybe? És az a mondat, hogy „mindig rád gondolok, de nem minden nap”, szépnek tűnik, de valóban szép? Ezekre és más alapvető kérdésekre próbál választ adni Paolo (Pif), akinek mindössze 1 órája és 32 perce maradt arra, hogy számot vessen élete legfontosabb történéseivel. A XVIII. Olasz Filmfesztivál keretén belül vetíti a Budapesti Távmozi (Puskin Távmozi) 

Bolti tolvajok

Online, november 16., 20.30h

Oszamu és a fia egy bolti lopás után összetalálkozik egy kislánnyal a dermesztő téli hidegben. Hazaviszik magukkal, és vacsorát adnak neki. Bár elsőre nem tűnik lelkesnek, egy idő után Oszamu felesége is beleegyezik abba, hogy befogadják a gyereket. A család pitiáner lopásokból próbál megélni, de így is a nyomor szélén tengődnek. Ennek ellenére boldognak tűnnek – mindaddig, míg egy váratlan esemény súlyos titkokat nem hoz a felszínre. Az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek… A Budapesti Távmozi (Kino Cafe Távmozi) vetítése

 

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu