Oroszország hivatalosan is jóváhagyta az első Csillagok háborúja filmet

Mintha csak a hidegháború tért volna vissza: az orosz kulturális minisztérium hivatalosan is áldását adta az 1977-ben készült kultikus filmre.

Oroszország egyre furcsább hely lesz! A Nyugattal lassan a hidegháborút idéző viszonyt kialakító Kremlben különös döntés született: a Kulturális Minisztérium feje, Vlagyimír Putyin bizalmasa, a foglakozására nézve történész Vlagyimír Megyinszkíj hivatalosan is az orosz állampolgárok számára „fogyaszthatónak” minősített 100 külföldi filmet, köztük George Lucas 1977-es Csillagok háborúját – ami menet közben a negyedik része lett a sorozatnak, de ez már egy másik történet.

A Hollywooddal szembeni gyanakvásnak régi gyökerei vannak Moszkvában, és annak idején a Szovjetunióban nagyon szigorú értékelésen kellett minden külföldi filmet, amelyek között vannak európai és ázsiai munkák is, de a zömük amerikai. Hasonló listák persze szerte a világon készülnek, de a friss megjelenéseket bírálják el. A Csillagok háborúja mellett most már hivatalosan nézhető lesz a Elfújta a szél, a Aranypolgár, A sebhelyesarcú, az Apokalipszis, most és a Titanic. Az orosz álláspont annyiban követi a modern idők szavát, hogy a megtekintést már az interneten is elfogadhatónak nevezi, ugyanakkor az elmúlt hetekben több képviselő is javasolta, hogy tiltsák be az olyan filmeket, amelyek Oroszországot démonizálják, illetve törvényben szabályozzák a hazai mozikban vetíthető külföldi filmek számát.