Őrültcunami! A rendőrség tehetetlen – Sherlock, Monk, a Mentalista

Az USÁ-ban egyre rosszabbak a munkakörülmények a rendőrségnél, nyomozótisztek ezrei fontolgatják felmondásukat, a zavargásokba torkolló rendőrtüntetések pedig mindennaposak.

Nemrégiben egy elfajult rendőr-megmozduláshoz riasztani kellett a teljes Los Angeles-i gettó lakosságát, de így is napokba telt, míg visszaállt a normális rend a városban. Luis Marcos Santiago de la Blanca Santamorte Killer G, kerületi drogdíler őrnagy azt nyilatkozta a sajtónak, hogy mindent megtesznek, hogy megfékezzék a bevadult közegeket. Az államügyész megoldást sürget, és jövő héten összeül a Belügyminisztérium detektívügyi bizottsága.A nyomozók nem az alacsony fizetések miatt buktak ki, nem is a rendőrökre felszerelt kamerák miatt, mégcsak nem is a megcsappant juttatások hergelték fel őket, nem. A munkájukat különböző tébláboló amatőrök lehetetlenítik el.

Alig, hogy riasztják a rendőrséget, és megkérkeznek a nyomozók, hirtelen felbukkan a tett helyszínén egy „tanácsadó”, legyen az akár valami Sherlock, aki a fene se tudja, hogyan kerül oda, vagy valami megzakkant exrendőr, Monk, aki csak összetapossa a nyomokat, és beledumál mindenbe. Tanácsadókkal padlást lehet rekeszteni, minden amatőr nyomozó erre hivatkozva bújja át a Police feliratú sárga kordont, és akár még egy otthon rajzolt igazolványt is meglobogtat. Amikor ezeket az alakokat végre kipaterolják, megjelenik a Mentalista. Ez egy személyiségzavaros szélhámos, aki azt képzelte be magának, hogy belelát az emberek fejébe. Gyakran találják meg ezeket az embereket az áldozatok rokonainak lakásán, ahol éppen „kihallgatást” folytatnak, de csak azért, mert a házigazdák nem merik kiebrudalni a szemmel láthatóan zavart tekintetű, és összefüggéstelenül beszélő figurákat.Ha a "tanácsadókat" sikerülne is eltávolítani a bűnesetek helyszíneiről, még mindig maradnának szép számmal például halottkémek. A halottkémek látszólag teljesen jogszerűen tartózkodnak a lezárt területen, ám többszöri figyelmeztetés ellenére a nyomozásba is gyakran igyekeznek belefolyni, tanúkat molesztálnak, rendőröket inzultálnak. Különösen súlyos a helyzet a Bostoni halottkémek háza táján, ahol egy mindenhonnan kirúgott, elmezavaros nő képzeli magát nyomozónak. Az alkoholista apja elől a halottasházba menekülő ír nő egyik tévképzete, hogy ő ügyeket old meg. Hasonló eset a Hidegsebészé. A válása után depresszióba, evészavarokba menekülő asszony korábban sebész volt, de alkohol és drog hatása alatt véletlenül egy kórházi ágyat műtött meg. Az ágy nem élte túl a beavatkozást, ráadásul a hölgy nem vette észre, hogy a műtét közben a matrachuzatba varrt egy rekesz sört. Ezután a műhiba után menesztették, így az egykori sebész halottkém lett, és szintén a súlyos detektívszindróma jelei mutatkoznak rajta.A rendőrségnél eluralkodott helyzet az Egészségügyi Minisztériumot is lépésre kényszerítette, ezért egy mentálhigiénés stratégia kidolgozását ígérik, amely segít kezelni a detektívszindrómában szenvedő betegeket, akik tömegével ütik fel a fejüket a nyomozások különböző szakaszaiban.