OSCAR - Nyerjen a legszebb!

Kicsit eljátszottunk a csacska gondolattal: mi lenne, ha az Oscar-gálán a színésznők esetében a szépség és a kisugárzás lenne a döntő, maga a színészi alakítás pedig csupán másodlagos. Érdekes eredményre jutottunk.

Nem panaszkodhatnak a férfiak, az idei Oscar-jelölt színésznők nagyon is csinosak, mind a 10-en - fő- és mellékszereplők. Az előbbi kategóriában Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (A szoba), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 év) és Saoirse Ronan (Brooklyn) található, vagyis korunk legszebb színésznői közül is egy páran. A legjobb mellékszereplő jelöltek közül ugyan Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas) hihetetlenül ijesztő és visszataszító volt a maga szerepében, de mellette ott van Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (A dán lány) és Kate Winslet (Steve Jobs), vagyis szép kis mezőny ez, de lehetne még jobb is! Most jönnek a mi kedvenceink, de nem kell minden szavunkat halálosan komolyan venni.

Emily Blunt

Az, hogy a brit színésznő nem kapott jelölést a Sicario - A bérgyilkosban nyújtott alakításáért, égbekiáltó igazságtalanság, abba pedig már bele sem merünk gondolni, miért lehet az, hogy Emily eddigi pályafutása alatt egyszer sem jutott el az Oscar-jelölésig. Hát milyen világban élünk? Pedig Blunt már mellékszereplőként is mindig fantasztikus volt, gyakran játszva le a főhősnőket, és lassan az is kiderült, micsoda keménység és tartás van benne, így mostanában kifejezetten ilyen (fő)szerepeket kap. A Tom Cuise oldalán játszott, izgalmas és eredeti A holnap határa után egy újabb „fegyveres” szerep következett, a kanadai Denis Villeneuve rendkívül izgalmas drogháborús filmje, egy fizikailag is megerőltető alakítás. Keménység, sebezhetőség, idealizmus és talpraesettség egy szerepbe és alakításba gyúrva, egy csodálatosan szép színésznő által visszaadva.

Lizzy Caplan

Lizzy az új kedvenceink közé tartozik, pedig nem kezdő a szakmában, hiszen már a Cloverfieldben is láthattuk. Hatalmas szemeivel, érzéki szájával és vékony vonalaival egyszerre határozott, néha cinikus, mégis érzékeny és sebezhető nőket hivatott eljátszani, mint például a Lánybúcsú című vígjátékban, ahol egyedül ő volt emlékezetes, vagy a Kapuzárásban, de eddig nem akadt olyan nagy rendező, aki felfedezte volna magának - talán sürgősen ügynököt kéne váltania -, de tény, hogy egy icipici Oscar-díj sokat lendíthetne a pályafutásán. Csupán hajszálhasogatásnak tűnik, hogy Caplan 2015-ben inkább tévés szerepeket vállalt, hiszen ott volt a Seth Rogen és James Franco főszereplésével készült Az interjúban, amely felhergelte Észak-Koreát és alapjaiban rázta meg a Sony stúdiót - ezek történelmi tények!

Blake Lively

Bár a képen épp vöröske, és barna hajjal is szerepelt már, Blake Lively legemlékezetesebb alakítását az egyébként pocsék Oliver Stone filmben, a Vadállatokban nyújtotta, a neki nagyon is fekvő sportos és egyszerű szörfös csaj imázst nyomva, de meglepően jó volt a Tolvajok városa lepukkant drogosaként is, idén pedig a szégyentelenül szentimentális Adaline varázslatos életében láthattuk. Utóbbi film történetesen az égvilágon semmilyen kategóriában nem indulhatott az Oscar-versenyben, mert az Akadémia sznob, nincs szívük, és a tehetséget nézik, nem a külcsínt! Tessék ezeken változtatni és díjazni egy keményen dolgozó fiatal színésznőt, aki képes elhitetni velünk, hogy örökké fiatal marad és minden kor divatja jól áll neki és méltósággal viseli a malenkóliát is.

Amber Heard

Mivel a világ irigy és igazságtalan, ezt a csodás és kiemelkedően tehetséges lányt mindenki csak Johnny Depp aktuális barátnőjeként emlegeti, holott fordítva is mondhatnánk, Deppet a szerencsés kiválasztottnak, de hímsoviniszta szemüvegen keresztül láttatnak mindent velünk. Amber annak idején még Seth Rogen gimis csaját játszotta kedvenc szívós vígjátékunkban, az Ananász expresszben, de ott volt a Magic Mike XXL-ben is, de legemlékezetesebb szerepét a Rumnaplóban nyújtotta, a fehérmájú, bajkeverő és egzotikus nevű Chenault-ként, aki ugyan a pénzember Aaron Eckhart nője, mégis mindenkivel kavar, még Deppel is, akivel nyilván itt jöttek össze. És el kell ismernünk, Amber csodásan fest a puerto ricoi tengerparton, retro sportkocsiban és az ágyban is, legutóbb pedig szabadelvű balett táncosnőként láthattuk az Oscar-jelölt A dán lányban, amelynek affektáló főszereplői ugyan Oscar-jelöltek lettek, de Amber nem!

Kelly Brook

Egy újabb brit lány a listánkon, és a képét nézve merje azt mondani valaki, hogy az angol nők csúnyák! Nem jó a statisztikájuk, az tény, de ahol ilyen lányok születnek, ott nem lehet komoly baj a génállománnyal. Kelly ráadásul mindenhez ért: modell, tévés műsorvezető, bestseller író, állatvédő és újabban bártulajdonos - 2014-ben a tulajdonában lévő Steam and Rye lett az év londoni bárja -, és persze színésznő. Olyan elképesztően fontos filmtörténeti klasszikusokban láthattuk, mint a Hableány a horgon, az A Karib-tenger foglyai (Hármas) vagy a Piranha 3D, és csak vak az, aki nem látja itt a mintát: Kelly vizes tematikájú alkotásokban szeret szerepelni, és nyilván nem arról van szó, hogy hatalmas kebleit mindenképpen fürdőruhában vagy anélkül akarja mutogatni, hiszen ő ennél sokoldalúbb  és tehetségesebb. Idén csak egy filmben, a Taking Stockban szerepelt, ahol bolti eladó lányok az ő vezetésével rabolnak bankot - hát nem briliáns?

Kat Dennings

Napról napra látjuk a tévében a kissé idegesítő, mégis sikeres Az élet csajos oldala című tévésorozatban, és nem értjük, miért nem nagy költségvetésű hollywoodi filmek állandó főszereplője ez a kedvesen pimasz és nagyon vonzó lány? A pályafutását meglepő módon szerethető független produkciókkal kezdő Kat egyik legemlékezetesebb szerepe a bájos szerelmesfilm, a Dalok ismerkedéshez volt, illetve a jópofa tinivígjáték, a Charlie Bartlett, amit aztán a számunkra metafizikai rejtélyt jelentő Thor filmek - Thor + Thor: Sötét világ - követtek, de beesett egy horrorvígjáték, a Suburban Gothic is, és egyre fájobb azt nézni, hogy ezt a szikrázó tehetséget nem veszik komolyan ott, ahol pont az ilyen lányok után kéne mindenkinek kutatnia. A kivételt az Írd a karjára: Szeretnek! (To Write Love on Her Arms) című, 2015-ös életrajzi film jelenti, aminek főszerepéért így látatlanban is Oscart adnánk, a rémes cím ellenére is.

Christina Hendricks

Van, aki csak legyint rá. Egy vörös hajzuhataggal megáldott kebelcsoda! Mi viszont elismerően csettintünk: egy vörös hajzuhataggal megáldott kebelcsoda! Mert hány hasonló színésznőt találunk ebben a kategóriában, ráadásul olyat, aki rendkívül sikeres is? Mert nem elég, hogy Christina sikerre vitte a Mad Men - Reklámőrülteket, de kismillió filmben szerepelt. Benne volt a Drive - Gázt!-ban és szerepelni fog a rendező új filmjében, a The Neon Demonban, szerepelt a Ilyen az élet című vígjátékban, a Ginger és Rosa című drámában és a Leonie című, méltatlanul alábecsült életrajzi filmben, illetve idén láthattuk Charlize Theron oldalán a Sötét helyekben. Keményen dolgozó színésznőről van szó, akinek egyfajta hátrány talán túlzottan is nőies külseje: akármilyen csodásan is játszik, hajlamosak vagyunk mindig a dekoltázsát figyelni, de minden másként állna, ha az Oscar-szobrocskáját nézhetnénk!

Rosario Dawson

Rosarióba már az 1995-ös Kölykök megnézésekor beleszerettünk - ekkor 16 éves volt -, és azóta sem volt okunk kiszeretni belőle: ma is ő a legszebb és legtehetségesebb amerikai színesbőrű színésznők egyike, így az arany szobrocskát már csak azért is gyorsan oda kéne ítélni neki, hogy elhallgattassák azokat a hangokat, amelyek szerint az Oscar túl fehér. Ez történelmi igazságszolgáltatás is lenne, mert hosszú pályafutása során a gyönyörű színésznőt még egyetlen fontosabb díjra sem jelölték, és ezzel a bűnnel lassan az ENSZ is foglalkozni fog! Rosario nemrég Chris Rock Az öt kedvenc című fesztiválkedvencében ragyogott, de szerepelt Atom Agoyan A fogoly című drámájában is az elmúlt évben, illetve a Daredevil szuperhős sorozatban, és mindig emlékezetes volt, de egy Oscar újabb ajtókat nyitna meg kedvencünk számára!