Összművészeti hétfő

Összművészeti vegyes hétfőt rendezünk most, tessék figyelni! A szokásos, ilyen-olyan zeneművészét mellett ma hódolni fogunk a filmtörténelemnek és a nagyszerű cirkuszkodás előtt is. Elmerülhetünk a pszichológia és az építészet tengerében is, hogy aztán a színház deszkáin kecmeregjünk ki a való életbe, és aztán aludni.

A félévi bemutató vizsgakoncertek a félév legfontosabb eseményei közé tartoznak az LFZE Jazz Tanszékének életében. A növendékek ezeken a koncerteken mutatják be a zenekari gyakorlaton kidolgozott darabokat, illetve azt, hogy az egyéni és elméleti órákon megszerzett tudást hogyan tudják kamatoztatni a színpadon. A zenekarok repertoárját ajánlottan feldolgozandó darabok és saját kompozíciók alkotják.

Pszichológiai előadás. Előadó: Maróti Eszter, az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda pszichológusa. Törtető, öntelt, nagyképű, csak magával törődik? Népszerű és egyre ismertebb fogalommá válik a nárcizmus kifejezés napjainkban. De vajon tényleg ezt rejti a nárcisztikus személyiség? A felszín mögött rendszerint súlyos gyermekkori hiányok, lelki sérülések húzódnak.

Az Átlátszó Hang 2022-es filmklubjában az 1920-as, 30-as és 40-es évek emblematikus alkotóinak (Marcel Duchamp, Fernand Léger, Man Ray, Hans Richter és mások) szinte egyáltalán nem – vagy alig ismert – kísérleti filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők. A művek technikai és gondolati szempontból is széles spektrumon mozognak: a szürrealista-dadaista tudatfolyamokon alapuló asszociációs építkezés és a tradicionális narratív megközelítések, valamint a néhány perces experimentális etűdök és a hosszabb lélegzetű darabok is helyet kaptak a válogatásban.

Az első budapesti cirkuszfesztivált 21 évvel ezelőtt, 1996-ban rendezték meg, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakembereinek koncepciója és előválogatása eredményeképp nemsokára a cirkuszvilág nagy fesztiváljai közé emelkedett: Monte Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett.

Versailles–Tükörterem (Galerie des Glaces) // Művészetek

Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház, január 17., 19:00

A Galerie des Glaces, avagy a Tükörterem, a Versailles-i kastély barokk épületegyüttesének legszebb és leghíresebb ékessége. Esőben, hóban, szélben, vagy tűző napsütésben, turisták milliói várakoznak órákon át arra, hogy beléphessenek a Napkirály kedvelt termébe. Azonnal kattognak a fényképezőgépek, hogy megörökítsék a lélekemelő pillanatot.

Szőts István filmje mérce a magyar filmművészet számára. Még akkor is, ha a maga korában itthon vegyes volt a fogadtatása. Ugyanakkor az 1942-es Velencei Filmfesztiválon a legművészibb film elismerését nyerte el. Nem könnyű persze megítélni nyolcvan év távlatából, mit is értettek filmművészeten/művészfilmen akkoriban. Talán még ma sem. Hiszen csak később vált láthatóvá az is, hogy az Emberek a havason a neorealizmus előfutára volt. Bátran kilépett a stúdió és a sztárrendszer keretei közül. Új filmnyelvet alkotott.

A világhírű zongorista az iFben szólózik!

A gyertyák csonkig égnek

József Attila Színház, január 17., 19:30

Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.

Az '50-es években játszódó filmben - melyet az Apokalipszis most három Oscar-díjas operatőre, Vittorio Storaro fényképezett - négy ember sorsa fonódik össze és változik meg végzetesen Coney Island nyüzsgő vidámparkjában. Az érzelmileg labilis Ginny (Kate Winslet), aki korábban színésznő volt, most pincérnőként dolgozik. Férje, Humpty (Jim Belushi), egy szedett-vetett körhintát üzemeltet több-kevesebb sikerrel, Mickey (Justin Timberlake), a fiatal életmentő arról álmodozik, hogy író lesz belőle, a fiatal Carolina (Juno Temple), Humpty lánya pedig, bár régóta elhidegült apjától, most kénytelen a házában meghúzni magát, miután gengszterek elől menekül.

Fidelio Jazz Est: Budapest Bossanova

Budapest Jazz Club, január 17., 20:00

A zenekar – nevéhez hűen – elsősorban bossa novát játszik, célja az 1950-es évek végén Brazíliából elindult, s „világzeneként” Európa nyugatibb felén rendkívül népszerűvé vált zenei stílus autentikus bemutatása, hazai népszerűsítése. A repertoáron szereplő bossa novák és szambák eredeti hangvétellel, portugálul szólalnak meg.

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!