Páncélba zárt szellem

  • TóCsa / PORT.hu

Mindig gyanús, ha egy folytatás túl gyorsan készül el. Alig két éve mutatták be a mozik az első Vasember filmet és máris itt a sequel. Gyanakvásunk ezúttal teljesen alaptalannak bizonyult.

Akció vagy komédia?
Az első rész legnagyobb adu-ásza kétségtelenül Robert Downey Jr. szerződtetése volt a főszerepre, akinél jobban egyszerűen senki sem képes eljátszani egy hedonista milliárdost, aki nem mellesleg technikai zseniként sem utolsó. Az ő lazasága és humora rengeteget tett hozzá az amúgy kicsit sablonos felépítésű szuperhősmozihoz, és szerencsére Jon Favreau az a rendező, aki képes felfedezni, mik voltak filmjének legnagyobb erényei. Eszébe sem jutott, hogy felvegye a versenyt Michael Bay-jel, és a Transformers 2 mintájára még több akciót zúdítson a nézői nyakába, így a hangsúlyt inkább a komédia vonalra, valamint Tony Stark és Pepper Potts visszafogott románcára helyezte. Természetesen nem térdcsapkodós poénokról, hanem egy akciófilmhez illő csípős és okos egysoros beszólásokról van itt szó, melyek terén a korábban inkább színészként jeleskedő Justin Theroux forgatókönyvíró egyszerűen lenyűgöző teljesítményt nyújtott. A dialógusok nagy része annyira élő, hogy szinte rá is csodálkozunk: igazából egy képregényadaptációt nézünk.

Az ellen
Egy képregényfilmben az ellenség rendkívül fontos, hiszen még A sötét lovag sem lett volna ugyanaz a mozi Heath Ledger Jokere nélkül. Eleinte magunk is lelkesen üdvözöltük Mickey Rourke kiválasztását, aki egykori orosz börtöntöltelékként jól mutat a hosszú hajával és a tetkóival. Sajnos Theroux szinte mindenkinek jó szerepet írt, Rourke-ot és szegény Scarlett Johanssont kivéve, akiknek gyakorlatilag még dialógusok is alig jutottak. A pankrátornak így maradnak a szúrós nézések és a kicsit erőltetett orosz akcentus, Scarlettnek pedig a tudat, hogy a férfi nézők nagy részét úgyis lenyűgözi majd a pompás idomaival, és látványos ruháival. Sajnos Gwyneth Paltrow és Johansson női párosából az összes jó duma és jelenet az előbbinek jutott.

Summa
Favreau véghezvitte a bravúrt: a folytatás cseppet sem rosszabb az előzménynél, de a humor erősítése miatt önismétlésnek sem érezzük a dolgot. Az akcióőrültek is megkapják a magukét a látványos fináléban, de a románcra és humorra vágyók is elégedetten csettinthetnek a játékidő leteltével. Az egysoros beszólások annyira jók, hogy később érdemes lesz szorgalmasan idézgetni őket. A főgenya sablonosságán túl egyedül a túlságosan leegyszerűsített technikai hablaty zavaró kissé, ahol bárki képes három másodperc alatt feltörni egy fegyvergyár rendszerének szupertitkos kódját. De egy efféle popcornmozinál ez legyen a legnagyobb bajunk!

Kinek ajánljuk?
- Aki szereti látni Robert Downey Jr.-t, amint csúcsformában poénkodik.
- A képregények szerelmeseinek, hiszen akad pár bennfentes utalás is.
- Aki elolvad némi high-tech zúzás láttán.

Kinek nem?
- Aki egy kétórás zúzdára vágyik.
- Nyáron is sálat hordó bölcsészeknek, akik szeretnek Bergmanról órákig beszélgetni egy forró csoki mellett.
- Humortalan embereknek.


8/10