Péntek!

Megdöbbentően színes programok közül válogathatunk hétvégén. Nézzük mi lesz pénteken!

III. Bondoró Fesztivál

Kapolcs, június 11., 10:00 - június 13., 23:00

A családias hangulatú kis fesztivál a 2021-es évben újult erővel tér majd vissza. A szervezők sok meglepetéssel, különleges attrakciókkal és újításokkal is készülnek a harmadik utcaszínház fesztiválra.

Móder Rezső: Lebegő ellenállások - Megnyitó

Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, június 11., 18:00

Móder Rezső Dunaújváros képzőművészeti életének emblematikus alakja; aki művei létrehozása, egy gazd ag és koherens művészi pálya beteljesítése mellett évtizedeken át napjainkig aktív, kiemelkedő szerepet vállalt a városban élő fiatalok vizuális nevelésében, a kortárs képzőművészet és kultúra megismertetésében és népszerűsítésében. Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása mindezek mellett azért is figyelemre méltó esemény, mert a bemutatón első alkalommal találkozhat a közönség a művész utóbbi években készült, új munkáival.

Hájim öröksége - Élményséta – középkori titkok nyomában a budai Vár alatt

Budavári Mikve, június 11., 18:00

Menjen el Budapest egyik legújabb és izgalmas tematikus sétájára, amelyen bemutatják a középkori budai zsidóság ünnep- és hétköznapjait! A Budai Várséták új tematikus programján feltárul az egykori Zsidó utca egyik házának kapuja, és bepillanthathatnak egy család mindennapjaiba. Megismerkedhetnek Hájimmal, egy 13 éves fiúval.

X. Holi Peace Budapest 2021 ✪ The Biggest Color Festival

Kincem Park, június 11., 18:00

Magyarország egyetlen eredeti, és legnagyobb color partyja, mely az indiai Holi ünnepélyt gondolja újra. Egész napos szabadtéri fesztivál a legnépszerűbb hazai fellépőkkel és rengeteg színes Holi por magasba dobással! 2021-ben újra visszaszámolnak és színes porfelhőbe burkolózik sok ezer fiatal… ahol már bőven naplemente előtt beindulnak a fogaskerekek!

Libri irodalmi díjak 2021 - Bereményi Géza és Grecsó Krisztián

Városmajori Szabadtéri Színpad, június 11., 18:30

A Libri irodalmi díjat 2021-ben Bereményi Géza nyerte el Magyar Copperfield című önéletírásáért, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig idén is Grecsó Krisztián kapta Magamról többet című verseskötetéért. A díjazottakkal Valuska László beszélget.

Deep Glaze trio

TRIP Terasz, június 11., 19:00

A mediterrán vonallal kevert klasszikus rockot játszó Deep Glaze-t két dologról lehet mostanában ismerni. Egyrészt a szuper zenéjükről, másrészt a frontemberről, aki a 2019-es év egyik legsikeresebb magyar filmjének, a FOMO – Megosztod, és uralkodsz-nak a főszereplője. A bandát két görög-magyar származású fiú alapította, Topuzidisz Dimitrisz és a már említett Yorgos Goletsas. A TRIP Teraszra akusztikus trió felállásban érkeznek, és az ismert dalok mellett feldolgozások is felcsendülnek majd.

E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában

Online, június 11., 19:00

Mottó: "Miről is beszélek? Hagyom magam sodortatni a szavak által. Egy nagynéném – az úgynevezett nagy családokat nem az apák és anyák teszik, hanem a varázslatos nagynénik, nagybácsik, távoli unokaöcsök, -húgok és kuzinok –, egy ilyen távoli, varázslatos tante mondja: Nem olvasok olyan könyvet, amelyet össze lehet foglalni. Én meg nem szeretnék ilyen könyvet írni. És ilyen beszédet sem tartani. Sodornak a szavak." Esterházy Péter

Teljesen idegenek

Játékszín, június 11., 19:00

Különös játékot talál ki egy baráti társaság: bárkinek megszólal a telefonja, képes vagy szöveges
üzenetet kap, együtt hallgatják, olvassák, nézik... A hétköznapi estén váratlan titkok pattannak föl,
évtizedes szövetségek kapcsai kezdenek kilazulni... Pedig eddig úgy gondolták, jól ismerik egymást –
ám lassanként elszabadul a pokol...

Müpa Home - Helsinki Baroque Orchestra

Online, június 11., 19:30

Az 1997 óta működő Helsinki Baroque Orchestra a régi zene historikus előadópraxisának fiatal generációját foglalkoztatja: olyan muzsikusokat, akik már számos elfeledett mű modern kori bemutatóját abszolválták, ám ismert darabokat is gyakran szólaltatnak meg újszerű értelmezésben. Koncertjükön ezúttal a romantikus repertoárból válogatnak: a műsort két ritkaság keretezi Schumanntól és Sibeliustól - de az sem mindennapi élmény, ha Liszt szimfonikus költeményeit halljuk régi hangszeres előadásban!

Sinfonia de Carnaval

Opus Jazz Club, június 11., 20:0

A jazz expresszivitása a klasszikus zene, a rock és a funk elemeivel keveredik zenéjükben, és egy olyan zenei univerzumot hoz létre, amiben a hangszerek teljes spektrumukban, széles színskálájukban meg tudnak mutatkozni. Saját szerzeményeikben rejtőzködő, gyönyörű, megkapó, hátborzongató, zajos, gyengéd, bájos, goromba, veszélyes, jó, rossz, varázslatos és tragikus figurák lelkisége is felsejlik. Eufórikus zenei pillanatfelvételeikben az improvizáció széles skálájából merítenek, hol ízes groove-okkal, hol kísérteties drámaisággal. A Sinfonia De Carneval a két tehetséges zenész egyre szélesedő és egyre inkább kísérletező programját reprezentálja.

A 25. Duna Karnevál bemutatja: Pál István Szalonna és Bandája jubileumi koncertje

Margitszigeti Szabadtéri Színház, június 11., 20:00

A koncert tematikáját címe is sugallja: „Együtt”. A zenekar ars poetikájának legfontosabb alappillérei a tanítás, a hagyomány megőrzésé és a közösségi lét formálása, megmutatva a nagyközönség számára, hogy milyen fontos és jó dolog együtt énekelni, táncolni. Mindezt egy olyan hatalmas hagyaték megismerése közben, mely saját hagyományunk, a Kárpát-medence kultúrája. A koncert fellépői hagyományőrző muzsikusok Szászcsávásról, Magyarpalatkáról, Kalotaszegről, Budatelkéről, Rábaközből. Tanítványok Kárpátaljáról, zenész barátok az elszakított részekről és az anyaországból egyaránt.

Szabados György Emlékest

Fonó Budai Zeneház, június 11., 20:00

Tíz éve hunyt el Szabados György Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző, a magyar improvizatív zene atyja és Európa-szerte elismert alakja. Alkotói felfogását a kompozíció és a szabad improvizáció harmóniája, valamint a jazz erős hatása jellemzi. Halála óta felnőtt egy új zenész generáció, akik már nem voltak közvetlen kapcsolatban vele, munkásságának hatása azonban egyértelműen kitapintható náluk. Geröly Tamás jazzdobos hívására 15 muzsikus emlékezik zenével a Fonó színpadán, azon a helyen, ahol számos alkalommal lépett fel Szabados György is.

Harmónia Jazzműhely: Luiza Zan & Sárik Péter Trio feat. Gyárfás István

Budapest Jazz Club, június 11., 20:30

A román Luiza Zan nem csak a mi Kelet-Közép-Európánk, de egész Európa egyik legérdekesebb, legeredetibb jazz énekesnője. Luiza a jazz, a funk, a rhythm&blues, a hip hop, valamint a bossa nova vonzó egyéni ötvözetét produkálja. 2004-ben különdíjat kapott a Montreux-i Jazz Fesztivál énekes versenyén, a rákövetkező évben pedig második helyezést ért el. Hatalmas sikerrel lépett fel a BJC londoni testvér klubjában, a legendás 606-ban. Évente pedig nálunk, a BJC-ben őrül meg érte a közönség.

A Vesta kisbolygó az Oroszlán galaxishármasa között!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, június 11., 21:15

Különleges égi együttállásnak lehettek szemtanúi ezen az estén! Az égbolt legfényesebb kisbolygója, a (4) Vesta az Oroszlán csillagképben található legendás galaxishármas, a Leo Triplet galaxisai közé araszol. Az alkonyi égen az este bemelegítéseként megnézzük a Göncölszekér híres szabadszemes kettőscsillagát, az Alcor-Mizart, majd a jóval nagyobb kihívást jelentő Porrimát, a Szűz csillagkép igen szoros kékesfehér, és gyorsan keringő kettőscsillag-különlegességét. A sötétedés beálltával felkeresik a Vesta kisbolygót, mely a Mars a Jupiter közötti kisbolygóöv legfényesebb, és második legnagyobb objektuma. A teljes sötétség beálltával pedig a Vestával egy látómezőben előbukkan a LeotTiplet két gyönyörű spirálgalaxisa, a féloldalról látszó M65 és a hosszúkás M66 is!