Pimpós párok a Paradicsomban

  • L. Zs. / PORT.hu

Jason és Cynthia házassága nyolc év után megfeneklett, ezért párterápiára szánják el magukat. Csoportos kedvezménnyel azonban sokkal tűrhetőbb az árfekvés, így rábeszélnek három baráti párt, hogy tartsanak velük, pihenjenek és szórakozzanak önfeledten, míg ők dolgoznak a kapcsolatukért. A helyszínen azonban kiderül, hogy a terápiás foglalkozások mindenkinek kötelezőek, ráadásul a szinglik számára fenntartott szomszédos szórakozóhelyre sem tehetik be a lábukat.

Beűzetés a Paradicsomba
Jason (Jason Bateman) és Cynthia (Kristen Bell) problémája abból fakad, hogy ennyi év után sem jött össze a gyerek. Persze nem is csoda, amilyen teljesítmény-vezéreltek és karót nyeltek, még arról is excel-táblázatot vezetnek, hogy mikor kell szexelni. Igaz, telik nekik Bora Borán luxusterápiára, de azt azért ügyesen kiszámolták, hogy csoportosan jobban jönnek ki. Vagy csak nehéz lett volna filmet kerekíteni egyetlen párocskából? Ne firtassuk. A lényeg, hogy velük tart Dave (Vince Vaughn) és Ronnie (Malin Akerman), a konszolidált, kétgyermekes házaspár, Joey (Jon Favreau) és Lucy (Kristin Davis), akik még a gimiben jöttek össze, ám azóta alaposan egymásra untak, illetve az asszonyát vesztett Shane (Faizon Love) és új barátnője, Trudy (Kali Hawk).

Mojito helyett analízis
Utóbbiak hatan abban a hitben ringatják magukat, hogy míg Jason és neje fejtágításon vesznek részt, ők jet skiznek, koktéloznak, masszázsra járnak, és heverésznek a napon. Ám keservesen csalódniuk kell, mert kiderül, hogy nekik is részt kell venniük a hajnali hatkor kezdődő terápiás foglalkozásokon. Ha nem engedelmeskednek, mindenki ki van rúgva. Hogy miképp lehetséges ilyesmi, és ha már ez a szabály, miért csak a helyszínen derül ki? Nos, írjuk ezt is a kétségbeesett filmkészítési szándék javára. A forgatási lokációt elnézve megértőnek kell lennünk.

Életvezetési tanácsadás kontra altesti poénok
Ami ezután következik, az a házassági problémaklisék, közhelyes életbölcseletek, elcsépelt humorforrások, és ritkán egy-egy valóban vicces jelenet elegyeként jellemezhető. Mert hát ki ne tudná, hogy több év házasság után már nem olyan sziporkázó a szex, a sok munka a családi élet rovására megy, és a kölykökkel is csak a baj van. Akinek pedig elképzelése sem lenne róla, hogy mi az ellenszer, az itt most felvilágosulhat: odafigyelés, szeretet, egymás hibákkal együtt való elfogadása, valamint a munka hátrébb sorolása a fontossági listán. Ha mindez nem segít, akkor még mindig ott van megoldásként, hogy tegyük féltékennyé a másikat.

Vince és Jean csak nyaralni szeretett volna?
Az alapötlet jónak mondható (hasonló volt a Lepattintva, és működött), de kár volt megkísérelni mondanivalót passzírozni bele, és a romantikusnak szánt csöpögős részek se könyvelhetők el pozitívumként. Jobban jártunk volna, ha egy jól megírt, vérbeli vígjátékot kaptunk volna, ahogy például az Ünneprontók ünnepe esetében. Igaz, az nem Vince Vaughn és Jon Favreau tollából származik. A szereposztás többé-kevésbé tűrhető, Jean Reno azonban egyértelmű melléfogás a kapcsolatguru szerepében. Remek színész, kimondottan kedvelem is, de szerintem az olyan szerepek állnak igazán jól neki, mint Leon, a profi, vagy Pierre Niemans a Bíbor folyókban.

Kinek ajánljuk?
- Annak, aki csak így juthat el Bora Borára.
- Aki szerint Jean Renónak nem csak az olyan szerepek állnak igazán jól, mint Leon, a profi, vagy Pierre Niemans a Bíbor folyókban.
- Aki Vince Vaughn-rajongó, és az olyan gyengébb alkotásokban is viccesnek találja, mint a Szakíts, ha bírsz.

Kinek nem?
- Friss házasoknak, mert több a soknál, hogy még egy romantikus vígjátékként aposztrofált film is a borús jövőt villantsa fel.
- Régi házasoknak, mert úgyis van elég bajuk, ne tolják ezt az arcukba még egy romantikus komédiaként aposztrofált filmben is.
- Nőtleneknek és hajadonoknak, mert végképp elmegy a kedvük a házasodástól.


4/10