Programok az utolsó tavaszi péntekre

Sok zene és sok színház lesz a mai napon. Kattintsatok és válasszatok!

14. Belvárosi Fesztivál

Budapesten több helyszínen, május 27-29.

2022-ben is ingyenes koncertekkel, hazai sztárokkal és a megszokott bulihangulattal hódítja meg Budapestet a Belvárosi Fesztivál. A 14. alkalommal megrendezett Belfeszt május 27-29. között kínál felhőtlen szórakozást a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig.

VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál és Filmszemle

Gödöllői Királyi Kastély, május 27-29.

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, melynek a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont 2022. május 27-e és 29-e között. A háromnapos esemény ingyen látogatható, és unatkozni biztosan senki sem fog, mert a szervezők rengeteg mindennel készülnek a résztvevők számára! Koncertek, filmvetítések, kézműves programok, gyermeknapi rendezvények, kerekasztal beszélgetések – és ez csak a jéghegy csúcsa.

Támogatói Turi - Láthatatlan Tanoda

Auróra, május 27., 16:00-21:00

Újra támogatói turi az Auróra Kioskban, melynek célja, az adománygyűjtés a Tanoda jövőbeli fennmaradására. Nagyon fontos, hogy hosszú távon folytatni tudják a munkát a nyolcadik kerületi gyerekekkel és a családokkal. Ehhez a te támogatásodra is szükségünk van, ezért május 27-én, pénteken látogass el az Aurórába és válogass a szuper cuccok közül! Ajánlott adomány árak lesznek, tehát mindenki annyit ad, amennyit szeretne.

Zene az A38 Hajón május 27-én

17:00 Tetőterasz: Bladerunnaz presents Friday :: IAN Autorun

19:00 Koncertterem: The MOOG // Black Bartók + Tesco Disco

23:00 Tetőterasz: Perfect Motion w/ Bernathy Live, Zvezda Beta, Duel, Infragandhi, Vatsanah

Két évvel ezelőtt már csaknem összejött ez a koncert, ám akkor a járvány sajnos közbeszólt. Most ismét (vagy még mindig!) történelmi időket élünk, úgyhogy épp itt az ideje, hogy turistáskodjunk egyet a saját ifjúságunkban. A koncertet követően a Moog megint határozatlan időre hibernálódik, talán két évre, talán öt évre, talán örökre (áh!), szóval akit egy kicsit is érdekel ez az egész, az a biztonság kedvéért menjen el a hajóra. Király lesz!

hiperkarma nyárváró buli, előtte: Frenk

Budapest Park, május 27., 18:00

Hazánk egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, a hiperkarma „Vonatok Délnek” című vadonatúj szerzeményét május 27-én a Budapest Parkban hallhatják majd először élőben a rajongók, ezen kívül sor kerül még az „Úgy Nézel Ránk” című bombasztikus Napidal, valamint „Az Első Hajnal” című epikus Karanténdal élő premierjére is, szóval lesz miért ellátogatni a Budapest Parkba május 27-én a 2022-es év nyárváró hiperkarma-koncertjére!

Szeláví! Fesztivál

Pilisborosjenő, Kevélyhegyi Levendulamező, május 27-29.

A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az Egri vár másolatának környékén rendezkedik be, s az élet apró örömeinek élvezetére invitál mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni, távol a város zajától. Május 27. és 29. között koncertekkel, irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, valamint workshopokkal és zöld programokkal várják a szervezők az érdeklődőket. A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitja meg, aki barátaival együtt indítja el a színpadi produkciók sorát.

A Sütemények Királynője

Szkéné Színház, május 27., 19:00

"Gyermekkor - halljuk - és máris feldereng lelki szemeink előtt egy békés, szeretettel teli mesevilág, bárányfelhőkkel keretezett idilli képe.* Ezúttal hősünk, Kosár Erika kalauzolja el Önöket saját kis világába. Bepillanthatunk hétköznapjaiba, megismerhetjük családját, kis barátait. Kérem, engedjenek a parányi kéz szorító ösztönzésének, és éljék át újra a gyermeklét örömeit, és bizony apró bánatait is. Azért ne féljenek! Jó vége lesz. (...)" Pintér Béla / Csak 16 éven felülieknek!***

A kétely fátylai / Interaktív Vacsoraszínház

Stelázsi Étterem, május 27., 19:00

Pár barát egy zavartalan hétvégét készül eltölteni egy vidéki villában, a nyugalmat és a megérdemelt pihenést keresve.... Ehelyett az idill helyett egy igazi bűntény színterén találják magukat: Massimo Ardizzone-t, a gazdag iparmágnást meggyilkolták. Csak a nyomozó tanoncok segíthetnek DeAngelis felügyelőnek a bonyolult ügy megoldásában, hogy fény derüljön a titokra. - Az Interaktív Vacsoraszínház előadása

 

Szarvasnak gyermeke

Jurányi Ház, május 27., 19:00

Staféta pályázat nyertes előadása. - Miután Ervin, a jómódú budai fiatalember életét veszti egy jávorszarvas-balesetben, hátrahagyott jóbarátai elhatározzák, hogy ápolni fogják az emlékét. Akkor is, ha Ervin ezt nem akarná. Akkor is, ha Ervin talán mégsem halt meg. Akkor is, ha meg kell ölniük. Nyereségvágyból elkövetett zenés igaztalanság a meghamisított 2000-es évek Budapestjéről, a rádiótelefonok hőskorából, amikor még nagy szám volt a Westend vízköpő szökőkútja, az aerobic és a hazudozás. Amikor még divat volt a testvéri szeretet, az aids, a szakrális színház meg a butaság. Amikor még érdemes volt valaki másnak képzelni magad, mint ami vagy. Amikor még rossz szemmel nézték, ha valaki szívesebben él egy gleccserhasadékban, mint a legjobb barátai között. - A TÁP Színház előadása

Mondjad, Atikám

Pesti Színház, május 27., 19:00

Vecsei H. Miklós József Attila-estje - Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban újra- és újraértelmezzük sorait. De ritkán gondolkozunk el azon, hogy milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne. "József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte" - írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós önálló estje, innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit - nem messze a rakodópart alsó kövétől.


Társas Majális: S(w)ing With Me/Dalolj velem - Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band

Óbudai Társaskör, május 27., 19:00

Szerencsés találkozás, amikor egy nagy múltú zenekarhoz igazi közönségkedvenc énekesnő csatlakozik. Színes műsorral érkezik az Óbudai Társaskörbe Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band. „Klasszikus műsorkeret, amit az együttes népes tábora szeret, ebbe illeszkedem majd bele. A dalválogatást meghatározza a Budapest Ragtime Band profilja és felállása, mégis viszonylag széles spektrumról szemezgettünk.” – mondja Szulák Andrea, aki összetéveszthetetlen hangszínével és kisugárzásával rendre elvarázsolja hallgatóságát.

Mefisztó

Átrium, május 27., 19:30

Kortárs kabaré. Klaus Mann regénye nyomán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján Urbán András és a társulat. - Az interjúitokban ugattok a rendszer és a hatalom ellen. Az előadásaitok pedig ugyanazt a világot képviselik, ugyanannak a világnak a részei, amitől egyébként annyira szabadulnátok. A ti művészetetek ágyazott meg a politikának. A semmitmondó, megalázkodó művészet, ami nem akart és nem mert valamiről szólni. Csak hangulatokról, nüanszokról és bugyuta, túllihegett szakmaiságról. A legmesszebbmenő kritika egy aranyos allúzió volt, amin összekacsintottatok a nézővel. És mindenki elégedett lett, hogy tett valamit. Hogy is változhatna meg a valóság, ha a színházaitok nem változnak, ha nem meritek újjá, szabaddá tenni a kultúrát, és tovább fürödtök a kiszolgáló művészet langymelegében. - De hát ki akar itt változást? Elég, ha a pozíciónk kényelmes

Beszélő fejek

Centrál Színház, május 27., 19:30

Mit tegyünk, ha a szomszédasszony egy nap megöli a férjét? Hogyan jelentsük fel felebarátainkat? Drukkoljunk-e, ha nyugdíjas édesanyánk váratlanul bepasizik? Hogyan hazudjunk magunknak, a karrier érdekében eladjuk magunkat? Alan Bennett meséi hétköznapi emberekről szólnak, akik extrém helyzetekben találják magukat. A négy monológ, hol humoros, hol megrázó, de mindig mélyen emberi.

Churchill és Garbo

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, május 27., 19:30

A francia szerző darabja „intim csúcstalálkozó” a 20. század két nagy alakja között. Erős, hatalmas személyiségek – egészen emberi közelségben: Winston Churchill és Greta Garbo. Két legenda véletlen találkozása és közös hajóútja a Skorpió szigete felé, miután a világ óriásszínpadairól távoztak. A történet kiindulása valós. Monte-Carlo, 1959 júliusa. Egy Christina nevű luxusjacht horgonyoz a kikötőben. Szalonjában francia impresszionisták képei. Bizonyos értelemben egy birodalom központja a hajó közvetlen telefonvonallal a legnagyobb nemzetközi tőzsdeközponthoz, repülőgéppel a hátsó fedélzetén. Tulajdonosa Aristoteles Onassis görög milliárdos.

Magashegyi Underground - szimfonikus remix koncert

Margitszigeti Szabadtéri Színház, május 27., 20:00

A Margitsziget patinás színpadára új kreatív energiákkal feltöltődve és frissített dalparkkal, új átiratokkal érkezik a Bocskor Bíborka vezette Magashegyi Underground zenekar, hogy a korábbi években annyira hiányolt szimfonikus köntösben is megmutassák legújabb dalaikat, természetesen a már-már klasszikus, legnépszerűbb, “kötelező” számok mellett. A koncert ereje nemcsak az ismert dalok teljesebb hangzással megszólaló különleges átdolgozásában rejlik, hanem reményeik szerint a zenei világhoz szervesen kapcsolódó színpadi látvány is elvarázsolja majd a hallgatóságot.

Ligeti Ensemble: Ligeti születésnap

BMC - Koncertterem, május 27., 20:00

A Concerto Budapest Promenád sorozatának harmadik, egyben már hagyománnyá vált évfordulós koncertjére, Ligeti György születésnapjának előestéjén kerül sor. A Concerto Budapest égisze alatt működő, a kortárs magyar zene előadására specializálódott Ligeti Ensemble-t napjaink egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, Eötvös Péter vezényli.

La Litanie des Cimes (FR)

Opus Jazz Club, május 27., 20:00

A hármasfogaton belül az improvizáció szabadon áramlik és befelé tekint – anélkül, hogy visszafogottá válna. Az ismétlődő témáknak a folyamatosan váltakozó harmóniák adnak új jelentést: mintha izgatott párbeszédeket hallanánk. Bensőséges zűrzavar áll itt szemben a közös kinyilatkoztatással, szándékolt, élénk zenei effektek a melodikus finomsággal. Ezt a sok szempontból nyitott zenét úgy is hallgathatjuk, mintha egy világvége után játszódó film zenéje volna, melyet magas fák tetejéről játszanak.

Besh o droM

Kobuci Kert, május 27., 20:00

A hazai világzene doyenje balkáni és magyar dallamokat ötvöz, nagyon különböző stílusokat tart egyben, és olyan zenét játszik, aminek a hangulatát csak megtapasztalni érdemes. Ha esetleg valaki nem tudná: a Besh o droM név lovári nyelven annyit jelent: „Üld meg az utat!” vagyis: „Indulj el!”

Minden tekintetben (bemutató)

TEATRO di Fragola, május 27., 20:30

Karafiáth Orsolya szövege és a társulat improvizációi alapján - Hommage à John Cassavetes. Egy darabjaira hullott házasság története. Két menekülési útvonal képkockái, amelyek rávilágíthatnak azokra a hibáinkra, amiket egymás ellen elkövettünk. Miért fullad olyan sokszor kudarcba, amikor egymás felé közelítünk?

Tavaszvégi mélyég-csodák

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 27., 21:15

Ma este a Gönclölszekér híres csillagával, a Kisbéressel kezdenek, majd a Szűz csillagkép pompás kettőscsillagában, sziporkázó gömbhalmazában és elliptikus óriásgalaxisában gyönyörködhettek.