Quentin Tarantinónak saját mozija van

Ami azt illeti, papíron már eddig is a híres rendezőé volt a New Beverly Cinema, de most már nem csak tulajdonosként, hanem igazgatóként is irányítja a hagyományos kópiáról való vetítés egyik utolsó mentsvárát.

A New Beverly Cinema régóta kultikus hely Los Angelesben a maga éjféli vetítéseivel, retrospektív sorozataival és különleges bemutatóival, illetve olcsó jegyeivel. A mozit 2007-től egészen napjainkig Michael Torgan vezette, aki apjától örökölte a tisztséget, aki 1978 óta volt tulajdonos és üzletvezető, Quentin Tarantino, aki egészen fiatal kora óta járt ide, már régóta támogatta az anyagi gondokkal küszködő vállalkozást, majd pár éve megvette a teljes tulajdonrészt, de Torgan megmaradt üzletvezetőnek és programszerkesztőnek, ám nemrég elkövetett egy hibát, ami az állásába került. Mivel az új művészfilmek már szinte kizárólag digitális formátumban jelennek meg, ő is beszerzett egy digitális vetítőt, feldühítve Tarantino, aki gyakorlatilag azonnal menesztette. A rendező ugyanis a hagyományos, ám mára sokak által elavultnak tekintett 35 milliméteres kópia elkötelezett híve. 

 

A mozi egy hónapra bezár, addig kipakolják a digitális vetítőt, és feltehetőleg beszereznek helyette egy máshonnan kidobott régi projektort. Tarantino pedig, aki most már hetente maga állítja össze a programot jelentős gyűjteményéből, ezt üzeni a feltörekvő tehetségeknek. „Azt szeretném,ha a fiatal filmrendezők annyira akarnák, hogy a munkájukat a New Beverly is vetítsék, hogy belevetetik a szerződésükbe az adott stúdióval, hogy kötelező egy 35 milliméteres kópiát is gyártatniuk!” Persze szép dolog a hagyomány, de a rengeteg pénzbe kerül egy ilyen kópia legyártása, a digitális verzió pedig technikailag már tud annyit, vagy akár többet is mint elődje.