Rácsodálkozó szerda

Én majdnem minden szerdára rácsodálkozom, de jelen pillanatban csak a növényekre szabad, nézelődés botanikailag. Mindez után nekindulhatunk hét torony iránt, egészen a Corvin közig, ahonnan már felesleges tovább menni, mert sörfesztivál. Aki a Margitszigetig gyalogolt, már ne álljon meg Norvégiáig! Ha meg odáig elment, jöjjék vissza, mert kezdődik a sok zene!

Héttorony Fesztivál 2022

Országos, május 18-28.

Idén két szakaszban rendezik meg a Makovecz Imre emlékét és szellemi hagyatékát ápoló Héttorony Fesztivált. Továbbra is nagy becsben tartva és megidézve a Kárpát-medence paraszti kultúráját és kollektív emlékezetét, valamint azoknak az elődöknek a munkásságát, akik a legtöbbet tettek a századok során ezek továbbéltetéséért.   

Növényekre való rácsodálkozás napja

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Mezőgazdasági Könyvtár, május 18., 11:00

Kinek gyógyszer, kinek méreg - egy 19. századi tudós patikárius füvészkönyve (Wágner Dániel: Pharmaceutisch-medicinische Botanik) és gyógyító növényei. Szeretettel várnak minden érdeklődőt a könyvtárban őrzött becses botanikai kiadvány bemutatására. 

VII. Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál

Corvin Sétány, május 18., 16:00 

Malátarajongók, készen álltok 5 napon keresztül a minőségi sörök oltárán áldozni? Immár hetedik alkalommal nyitják meg a nyári sörszezont Budapest szívében. Találkozzatok a Corvin sétányon május 18. és 22. között, és töltsétek meg korsóitokat és a pillanatot sörömteli élményekkel! 

Idén is beköltözik a HØT SPØT az A38 ikonikus orrteraszára, hogy szerdánként kellemes és minőségi basszus zenéket hallgathassatok a naplementében. A keménykedést továbbra is meghagyják az éjszakai partikra.

Szent Norbert nyomában - várostörténeti séta középkori élő zenével  

Margitsziget, május 18., 17:00

Vajon kik lehettek azok a fehér kanonokok? Tudtad, hogy Szent Norbertbe egyszer majdnem belecsapott a villám, máskor meg kis híján a torkán akadt egy pók? Hallottad már megkondulni Magyarország egyik legöregebb harangját? Tudod-e, milyen hangszer a fidula? Menj el a Margit-szigeti városnéző sétára, ahol korabeli, élő zenével repítenek vissza a középkorba, miközben megismerheted a premontrei rend Szent Mihály-templomát!   

„Az élénk tekintetű, ötven fölött is karcsú Maris – nevezzük most mi is így – nikotinfüggő, egy kanapén alszik és megállás nélkül dolgozik. Hosszú, vöröses haja szabadon lobog a szélben, amint hajnalban megeteti az állatokat, és copfba kötve simul hátra, mikor nap közben főz, mosogat, pakol, vagy éjszaka egy gyárban takarít. Nehéz, mégis hétköznapi sors rajzolódik ki, de Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilmjében már az első perctől van valami elementárisan nyugtalanító."  

Norvégia harmadik legnagyobb városát, Trondheimet 997-ben alapították, ma az oktatás, a technikai és gyógyászati kutatás központja, több mint harmincezer diákkal. A norvég királyokat a helyi katedrálisban koronázzák. 2022-ben a város Európa egyik Gasztronómiai Régiója.  

Oláh Ibolya: Női posta

Valahol van egy nagy, központi szív-panasziroda. Talán egy égi főpostán, ahol mindenkit meghallgatnak. Ott ül-áll-beszél-énekel egy nő, akit, mondjuk, Ibolyának hívnak. Ma ő van szolgálatban ebben a hivatalban.A sok panaszra orvosság nincs. Feloldás – talán. 

Manapság, amikor a felhők eltakarják a napot, és hemzsegnek a rossz előjelek, a GHOST ismét feltámad, és az eddigi legnagyobb egyesült királyságbeli és európai turnéjára indul. 2022 áprilisában és májusában a Grammy-díjas banda ismét felkantározza fekete lovait, hogy elvigye sötét extravaganciáját az arénákba.    

Szerda Esti Akusztik - Barabás Lőrinc Live Act (szóló)

AGORA - Művelődési és Sportház, május 18., 19:00

A Live Act projektje dance ritmusokat, meditatív dallamokat és a köztük lévő összes árnyalatot gyúrja össze. A színpadon a trombitával, billentyűkön laptoppal és loop stationnel egyedül szólaltatja meg szerzeményeit. Minden élő előadása egy-egy izgalmas utazás váratlan, modern, törzsi világokba. 

Lackfi János fél évszázados fennállása alatt színes irodalmi lábnyomot hagyott a földgolyó hazai szegletén. Vers, próza, dráma, fordítás, dalszöveg minden mennyiségben. Vidámság, szomorúság, mélységek, magasságok! Most ebből az ünnepi alkalomból zenész barátaival színpadra áll, és vagányabbnál vagányabb produkciókkal ajándékozza meg a közönséget. Ötven év, ötvenöt kötet, öt hónap, öt koncert a 2021-es évben. Ötvenkedjünk együtt a MOMkult-ban!  

Kilenc műfordító gyűlik össze egy vidéki kúrián. Egy páncélozott teremben íróasztalhoz ülnek, hogy a legnagyobb titoktartás mellett lefordítsák egy világrengető sikerkönyv utolsó kötetét. De úgy tűnik, hiába minden óvintézkedés: a regény első tíz oldala egyszer csak feltűnik az interneten, és egy ismeretlen zsaroló elképesztő összeget követel, hogy ne hozza idő előtt nyilvánosságra a folytatást.   

Azok a csodálatos dalok Rióból, jazzesen Hurták Gábor (gitár, ének), Szalay Gábor (gitár) előadásában.  

Harmadik évadát kezdi meg a Fonóban Rosonczy-Kovács Mihály zenekara, a FolkEmbassy klubestje, amelyet 2022. júniusáig minden hónap utolsó szerdáján tartunk a Fonó Szerda keretében. Ez alkalommal a "Revival adatközlők" beszélgetés vendége Kása Béla fotográfus, számos legendás népzenész-portré készítője.