Rajzfilmben támad fel Piszkos Fred és a többi Rejtő-hős

A Dirty Fred 2018 végére készül el, gyerekkorunk kedvenc pofonosztói angol nyelven is világhódító útra indulnak.

30 évvel azután, hogy Varsányi Ferenc kitalálta, össze kéne gyúrni a legendás Korcsmáros-féle Rejtő-képregényeket a hagyományosan jó magyar animációs filmekkel, teljesülhet végre a nagy álma: 2018 decemberére készül el a Piszkos Fred-rajzfilm, amit a rendező külföldön is be szeretne mutatni, Dirty Fred címmel.

dirtyfred.JPG

Az évek óta készülő projekt most végre abba a fázisba ért, hogy már nemcsak mókás karaktervázlatokat meg gyönyörű hátérképeket tudnak mutogatni az alkotók, elkészült az első trailer is. Fülig Jimmy magyar hangja a veterán szinkronszínész, Rajkai Zoltán lett, de Piszkos Fred is telitalálat: az ő reszelős hangját a rendszeresen fekete gengsztereket, mexikói sitteseket szinkronizáló, és erre kimondottan büszke Varga Tamás kölcsönzi.

És itt egy angol nyelvű előzetes is, amiben Dirty Fred és Jimmy Grin vicces-rímes párbeszédekben fenyegeti egymást:

A rajzfilm sztorija a klasszikus Rejtő-regényeket (Piszkos Fred, a kapitány, Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára, Az elveszett cirkáló, A megkerült cirkáló) idézi, de azokhoz igazából csak lazán kapcsolódik. Az 1930-as évek San Franciso-i kikötőjében járunk: a vasöklű, de aranyszívű csirkefogó, Fülig Jimmy épp most lett kinevezve egy dúsgazdag milliárdos, bizonyos Mr. Theo csendes-óceániai expedíciójának vezetőjévé.

hatter_partnerek.png

Ehhez persze még lesz egy-két szava az alvilág nagymenőinek, különösen Piszkos Frednek és Pepita Oféliának, valamint egy Quebra nevű, mexikói gengszternek. Az expedíció mindenesetre elindul, ám Mr. Theo szívét rabul ejti egy Manuela nevű lány, aki ráadásul meglép a hőn áhított kincsekkel, úgyhogy lesz itt kalamajka bőven.

characters_ophelia_1.png

A hagyományos 2D-s és a modern 3D-s elemeket ötvöző animációs film karaktereit elnézve a rutinos képregényolvasónak feltűnhet, hogy a figurák nemcsak a Fülesben megjelent (és azóta önálló albumokban is kiadott) Korcsmáros-karakterekre hasonlítanak feltűnően, de Cserkuti Dávid óriásmellű plakátcsajaira és Unicum-légiósaira is.

dirtyfred20.JPG

Ez természetesen nem véletlen. A képregényrajzolást a jobban fizető reklámgrafikára cserélő Cserkuti maga is részt vett az animáció elkészítésében látványtervezőként, akárcsak régi barátja és kollégája, Garisa Zsolt, aki 10 éve lankadatlan kitartással alakítja át impozáns, színes albumokká Korcsmáros Pál '60-as években fekete-fehérben leközölt, az akkori nyomdai körülmények miatt csúnyán megnyomorított Rejtő-adaptációit.

bg-synopsis.png

Cserkuti pompás 2D-szerű (valójában 3D) háttereiben ugyan most még szerintem kicsit bumfordian mozognak a 3D szereplők, de 2018-ig ezt még bőven össze lehet csiszolni. Azt viszont nagyon jó látni, hogy 30 évvel a Macskafogó és 12 évvel a Nyócker után feltámadni látszik a külföldi piacra is eladható, egész estés magyar animációs műfaj. Alig várjuk a premiert!