Reggelire vodka, hat üveg whisky a koporsóban - nagy hollywoodi iszákosok

Hollywood aranykorában teljesen természetes jelenség volt, hogy mindenki ivott. Ittak reggel, délben, este, vezetés közben és a forgatások alatt is.

Az 1920-as évektől az '50-esekig egészen más világ uralkodott Hollywoodban. A mindenható stúdiók már akkor is jól jövedelmező eszköznek tekintették legnagyobb sztárjaikat, de ez azt is jelentette, hogy bármit megtehettek velük: kényszerített abortuszok, házasság megtiltása, a homoszexualitás erőszakos eltussolása, éheztetés, agyongyógyszerezés - mindezekről írtunk egy korábbi cikkünkben. Az italhoz is máshogy álltak hozzá: akkoriban még nem tartották a mai értelemben vett alkoholistának a folytonosan piáló színészeket, pusztán csak olyanoknak, akik szórakoznak, élvezik az életet. Forgatás közben is.

 

Humphrey Bogart

Bogart a Broadway-n kezdte, és köztudott volt róla, hogy gyakorlatilag minden nap addig ivott, míg esténként a kocsmákban ki nem ütötte magát, ahol úgy kellett észhez téríteni. Több produkcióból is kirúgták emiatt, de ez mégsem akadályozta meg abban, hogy később óriási karriert építsen, és Hollywood egyik legnagyobb, ikonikus sztárja legyen.

Az ajka feletti sebhelyet is egy fiatalkori részeg verekedésben szerezte, noha a közvélemény számára mindenféle meséket terjesztettek: gyerekkori bunyóval indokolták, háborús sérüléssel és így tovább.

 

Errol Flynn

A kor legnépszerűbb kalandfilmjeinek hőse Hollywood egyik legnagyobb iszákosa és nőcsábásza volt. Annyit ivott munka közben, hogy a Warner bárját miatta zárták be, és a forgatásokra egy orvosi táskával érkezett, mondván, hogy abban tartja a gyógyszereit - két üveg vodkát. Ugyan a whiskyt szerette, de reggelenként Bloody Maryt ivott, hogy azzal nyomja el az alkohol szagát. Egyik kedvelt trükkje az volt, hogy vodkát fecskendezett narancsokba, és napközben azokat majszolta.

32 évesen az orvosa azt jósolta neki, hogy ha így folytatja, öt éven belül meghal - Flynn megcáfolta, mert még 13 évig élt és ivott. Hat üveg whiskyvel a koporsójában temették el.

 

Spencer Tracy

A két Oscar-díjas színész rettenetesen megvadult, ha ivott, márpedig sokat ivott. Rendszeresen kocsmai bunyókba keveredett, többször is letartóztatták, és egyszer a chicagói elmegyógyintézet párnázott szobájában ébredt. Gyűlölt repülni, ezért mindig vonattal utazott - egy bőröndnyi piával felpakolva a hosszú útra.

Tracy nem ivott folyamatosan, egészen hosszú időszakai is akadtak, amikor tudatosan távol tartotta magát az italtól. De ha ivott, kifejezetten durva időszakokat is megélt: egyszer hetekre bevette magát egy hotelszobába, gyakran  semmi mást nem csinált, csak a kádban üldögélve vedelt. Még vizelni sem kelt fel.

Italproblémái végül ahhoz vezettek, hogy ultimátumot kapott a Foxtól: leáll vagy kirúgják. Tracy kétségbeesett, átballagott a szemközti kocsmába, és szétcsúszva tért vissza az irodába. Az MGM-hez került, és a stúdió külön embereket alkalmazott, hogy távol tartsák a depressziós ivászattól. 40 kilométeres távolságban minden kocsma megkapta a telefonszámukat, és amikor hívás érkezett, mentővel mentek érte, majd elvitték valahova, hogy a nyilvánosságot kizárva kijózanítsák.

 

Richard Burton

Ő tényleg egész nap, megállás nélkül ivott. 12 évesen kezdte, és az orvosok figyelmeztetése ellenére is folytatta, egészen 58 éves korában bekövetkezett haláláig. A szervezete annyira tönkrement, hogy a veséje abnormálisan megváltozott, és a gerincoszlopát végig megkristályosodott alkohol borította.

Elizabeth Taylorral viharos, se veled-se nélküled kapcsolata volt, kétszer is házasodtak - és közösen ittak. Burton már reggel hétkor nekiállt: besörözött, majd átváltott a töményre, Taylor azonban 10 óra előtt soha nem csatlakozott.

(Forrás: Ranker)