Rekordokat döntöget az Amy Winehouse-film!

Minden előzetes várakozást felülmúlt az Amy – Az Amy Winehouse-sztori nemzetközi bemutatója. Az Egyesült Államok limitált premierjén a legjobb mozinkénti kihasználtságot produkálta Asif Kapadia alkotása, a briteknél minden idők legjobb nyitását érte el a brit dokumentumfilmek között.

Cannes-i világpremierje óta cikkeznek világszerte  az Amy Winehouse életéről szóló filmről. A dokumentumfilm kapcsán megszólalt szinte minden érintett, tiltakoztak Winehouse szülei, nyilatkoztak egykori barátai, a film körültekintő elkészültéről és az archív felvételek felhazsnálásáról beszélt a rendező és a producer. A fokozott várakozást követően az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Írországban és Nagy-Britanniában is bemutatták a hétvégén végre a mozikban az Amy Az Amy Winehouse-sztorit. Az Egyesült Államokban első körben mindössze hat moziban indult a film, New Yorkban és Los Angelesben, és máris 222 ezer dollár bevételt hozott, és az elért 37.002 dolláros vászonátlagnál egy film sem produkált jobbat a hétvégén, ami kiváló előjel az országos forgalmazás előtt. Nagy-Britanniában és Írországban is kiváló volt a film fogadtatása: a briteknél minden idők legjobb mozis nyitását produkálta a brit dokumentumfilmek között, és máris a legnagyobb bevételnél tart a 2015-ben bemutatott dokuk sorában.

Ráadásul minden idők legjobb dokufilmes mozibemutatói között is második helyre került, és csak Michael Moore Fahrenheit 9/11 című alkotása előzi meg. A briteknél összesen 808 ezer dollárt hozott az első hétvégén 133 moziban, a következő héttől pedig már több 200 moziban fogják játszani a filmet. Az Amy Az Amy Winehouse-sztori csütörtöktől a magyar mozikban is látható lesz, emellett a francia, görög, és finn mozipremiereket is a héten tartják. A következő hetekben pedig többek között Németország, Svédország, Lengyelország, Olaszország mozijaiban is bemutatják Asif Kapadia filmjét. A hatszoros Grammy-díjas Winehouse 2011 júliusában alkoholmérgezésben halt meg, mindössze 27 évesen.