Rokonok, de még milyenek!

  • Maze

Híres színészeink híres gyerekeit vettük számba, de megemlékezünk a híres testvérekről is.

Az, hogy nem esik messze az alma a fájától régi mondás, amit számtalanszor bizonyított már a törénelem, mi most a teljesség igénye nélkül igyekeztünk felsorolni az összes olyan magyar színművészt, akiknek gyereke is szakmabeli, illetve a testvéreket is számba vettük. 

Hamár rokonság a legmesszebbről indulunk, de inkább csak azért, mert a férfi családtagokkal kezdődő alfabetikus sorrend ezt megkívánja. Péterfy Bori énekes/színésznőnek a dédnagyapjáról van szó, aki nem más volt, mint Áprily Lajos költő, ám itt még nem ér véget a híres emberek sora családjában. A művészi vénát szinte kötelezően szívta magába, hiszen nagyszülei Jékely Zoltán író, költő és Jancsó Adrienne előadóművész  voltak, édesapja pedig Péterfy László szobrász. A bátyja, Péterfy Gergely az írói vénát viszi tovább, de ha ez még nem volna elég, még az unokatestvére is író, nevezetesen Gerlóczy Márton. 

Bán János a Katona Színház egyik alapítótagja, 1983 óta hű az intézményhez. Fia, Bán Bálint 2014-ben diplomázott az egyetemen, jelenleg a Thália Színház tagja, ám a Katonában  a Rükverc című darabban apja fiát játssza, ha valaki kíváncsi lenne rá, milyenek a Bán fiúk egy színpadon. 

Cserje Zsuzsa színész/dramaturgnak a lányai mindketten beálltak Thália szolgálatába, az idősebb pont most járta meg az Oscar vörös szőnyegét a Mindenki című kisfilmmel, ő Szamosi Zsófia. A Szamosi név felvett, az eredetiben túl sok lehetett a mássalhangzó, pedig Szandtner Annának, a húgának ezzel a névvel is komoly sikerei vannak nemcsak az Örkény Színház színpadán, de a vásznon is. 

A színészházaspároknál fordul talán a leggyakrabban elő, hogy a gyerekeik a szülők nyomdokaiba lépnek, nem történt ez másképpen Balázsovits Lajos és Almási Éva esetében sem, Balázsovits Edit lányuk Jászai-díjas színésznő, aki korábban öt évig élt a tragikusan fiatalon elhunyt Kaszás Attilával. 

Fonyó István és Kállai Bori színészek is gazdagították a hazai mezőnyt egy koloratúr szoprán színésznővel, méghozzá Fonyó Barbarával. 

Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó gyerekei ketten is a világot jelentő deszkákat választották hivatásul; Gáspár Kata színésznőként, míg Gergő zenészként kíván megmaradni a köztudatban. 

Haumann Péter három gyermekéből kettőt nem tudott lebeszélni (feltehetően nem is akart) a színész szakmáról: Haumann Petra itthon végzett Színművészetit, ám Máté fia már a londoni Guildhall School of Music and Drama-ra járt. A család jelenleg Molière-t játszik a Pesti Magyar Színházban, a Fösvényben így könnyen lehet együtt látni Haumannékat is. 

Jordán Tamás és Lázár Kati lánya, Jordán Adél a színművészeti elvégzése óta a Katona József színház tagja, gyermeke apja Keresztes Tamás kollégája a társulatnál. A színésznő számára mindig is fontos volt a zene, így nem volt meglepő, amikor nemrégiben beállt a Puszi zenekarba frontembernek.  

De hogy ne csak a híres felmenők, hanem a híres féltestvérek is szóva kerüljenek, alighanem nincsen mégegy olyan testvérhármas a magyar kultúrában, mint  a Latinovits Zoltán - Bujtor István - Freinreisz Károly hármas. Annál szomorúbb, hogy ketten közülük már nincsenek velünk.

A felsorolás ettől még nem ér véget, hiszen a kilencvenes évek nagy sztárja nemcsak azért lehetett Malek Miklós lánya Malek Andrea, mert Princz Gábort választotta élete párjául, hanem a hangja miatt is; bár egy fél ország nem bocsátotta meg neki annak idején, hogy majdnem lenyúlta Magenheim doktort. Azt se felejtsük el viszont, hogy bátyja, Malek Miklós Amerikában zenei producer. 

Forrás: Port.hu

 

Ha már kilencvenes évek, Szinetár Dóra tinilányként végzett buli után takarítást, mindenki megnyugodhat, aki nem élt még akkor: csak egy videoklip erejéig. Szinetár Miklós és Hámori Ildikó lánya fiatalon vállalt gyereket, első férje Lőcsei Jenő Liszt Ferenc-díjas balett-táncos volt, a második férje Bereczki Zoltán színész, akitől szintén elvált, jelenleg Makranczi Zalán színész felesége. 

Ugyan hosszú a cikk, de muszáj megemlítenünk Trokán Péter és Papadimitriu Athina lányait is, Trokán Annát és Nórát, akik zenés színészi szakon végezték el Színművészetit, Huszti Péter és Kerényi Imre osztályába jártak.

Tordai Teri és lánya Horváth Lili sokszor megfordultak már együtt színpadon, ám most először ők is anya-lánya kettőst fognak játszani március végétől a Bethlen Téri Színházban Nőkből is megárt a sok... címen.

Végül, de nem utolsó sorban ott van Verebes István és az ő gyermekei: Zoltán és Linda. Zoltánt inkább Pater Sparrow néven ismerheti a nagyérdemű, filmjeit is ezen a néven jegyzi, míg Linda szabadúszó színésznő, aki apja helyett egyelőre férjével, Pindroch Csabával játszik közösen