Rómában Szabó Magdára emlékeznek

2018. március 1-jén, csütörtökön Rómában az Altieri Palotában (Piazza del Gesú, 49) 18.00 órakor kerül megrendezésre a Különös párok (Stranecoppie) irodalmi rendezvény-sorozat keretében A családi epika. A regényeket szövő emlék című kerekasztal-beszélgetés.

A Lalineascritta, a Római Magyar Akadémia szervezésében, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Publishing Hungary Program támogatásával megvalósuló emlékesten Antonella Cilento, neves olasz kortárs írónő; Francesco Costa író és forgatókönyvíró valamint Giuseppe Merlino újságíró felelevenítik Elsa Morante és Szabó Magda munkásságát, valamint párhuzamot vonnak a két neves írónő művei között. Szabó Magda a XX század hosszú és fájdalmas átalakulásának tanúja és krónikása volt. Freskó című regénye ugyanazokat a történelmi aggodalmakat ábrázolja, mint Elsa Morante - a második világháború utáni olasz irodalom egyik meghatározó alakjának - La storia című regénye.

A beszélgetést követően Valerio Caprara filmkritikus előadását tart a két írónő művei által ihletett filmekről, majd Margherita Di Rauso színművész részleteket olvas fel a két regényből.