Scorsese már megint beszólt a Marvel-filmeknek

Szerinte ezek nem is filmek, csak vidámparki látványosságok. Érdekes történeteket kellene vetíteni a moziban a szuperhősdömping helyett.

Martin Scorsese nagyon berágott a szuperhősfilmekre. Napok óta attól hangos a filmes szaksajtó, hogy a Taxisofőr, a Casino és a Nagymenők rendezője a Marvelt ekézi, aztán hol Samuel L. Jackson, a Marvel-filmek Nick Furyja, hol James Gunn, A galaxis őrzői 1-2 direktora szól neki vissza.

Kép: Fórum Hungary és Jamie McCarthy / Getty Images for Film at Lincoln Center

 

Scorsese a hétvégén a Londoni Filmfesztiválon vitte tovább a vidámparkos, kacska hasonlatát, legújabb filmje, Az ír promóciós körútján válaszolta ezt a sajtónak:

Ezek a filmek olyanok, mint egy vidámparki látványosság, ahol a Marvel-filmek esetében a filmszínházak már átváltoznak vidámparkokká. Ez egy teljesen más élmény. Ez nem mozi, ez már valami más. Nem szabad utat engednünk neki! Nagyon fontos dolog, hogy itt a filmszínház-tulajdonosokra van szükségünk, nekik kell fellépniük a jelenség ellen, nekik kell lehetővé tenni a mozik számára, hogy ott olyan filmek is megjelenhessenek, amelyekben fontos a jó történet.

Scorsese egy ideje amiatt is nagyon mérges, hogy a szuperhősdömping megváltoztatta a filmkészítési szokásokat. Ő ugyanis 76 évesen már hiába csődített össze legújabb maffiaeposzába, Az ír-be (eredeti cím: The Irishman) olyan hollywoodi nagyágyúkat, mint Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, és Anna Paquin, a stúdiók nem kértek belőle, így kénytelen volt a Netflixhez vinni a filmet – ahol persze kapva kaptak az alkalmon, és mindenben szabad kezet adtak a rendezőzseninek. Az írt november 22-től már Magyarországon is vetítik a mozik, jövő hónap végén pedig az online tartalomszolgáltatóhoz is felkerül. (via Consequenceofsound.net & IndieWire)