Sivatagi kaland

Mindannyian találkozhattunk már a népszerű számítógépes játékkal, a Perzsia hercegével, melynek kalandjait most a mozikban élhetjük át. Ugyan most nincs sok beleszólásunk a történet alakulásába és pc figurák helyett színészek ugrálnak falról falra, legalább nem kapunk ínhüvely gyulladást a billentyűzet püfölésétől.

A játék önmagában azonban kevés. Kell egy használható történet is, ami esetünkben nem nagy szám, mégis meg lehet barátkozni vele. Az ifjú, porból magasba emelt Dastan herceg szeretett fiúból üldözötté válik, mikor apja az ő (mérgezett) ajándéka miatt meghal. A frissen leigázott fényes város hercegnője bármennyire ki nem állhatja a herceget, segít neki menekülni, hogy Dastan tisztázhassa magát, ő pedig küldetéséhez híven megvédje az Idő homokját.

Mikor megláttam a szereposztást, nem gondoltam volna, hogy Jake Gyllenhaal hitelesen fogja játszani a vagány, remek mozgású herceget. Be kell látnom, hogy félelmeim ellenére, a szerep igenis illik rá és remekül hozza a játékból ismert karaktert, meggyőző, könnyed alakítást nyújt. Partnernője, Gemma Arterton, a Titánok harcából átugorva próbálja szépségével elkápráztatni a férfi nem képviselőit, sajnos azonban játékában megjelennek erőltetett, hiteltelen momentumok, legfőképpen a Dastannal való élcelődések közepette. Ennek ellenére jó párost alkotnak, vitáik és civakodásaik mosolyt csalnak arcunkra.

Mindenképpen érdemes kiemelni a film képi világát. Mike Newell rendező ügyesen adaptálta a számítógépes játék környezetét és hangulatát. Néhány mozzanat egyértelműen a "játékhűség" miatt került a jelenetek közé, szinte kivétel nélkül hibátlan megoldással. Rendkívül látványos a híres-neves tőr aktiválásával járó arany homokfuvallat, az akciójelenetek és az izgalmas menekülések szintén igényes munkáról tanúskodnak. Mindössze két esetben (fekete kígyó és homok lavina esete) lehet kivetnivalónk a számítógépes technikák alkalmazásával kapcsolatban, de bőven kárpótol érte az alkotás lendülete és szellemessége.