Soha nem találnád ki, melyik hollywoodi színész termelte a legtöbb pénzt

Az ő karrierje ráadásul csak 46 évesen indult be igazán.

Nem könnyű eldönteni, hogy egy adott film bevételei mennyiben köszönhetőek a benne szereplő sztároknak, és mennyiben az egyéb tényezőknek. Hollywood fénykorában egyértelműen a sztárok játszották a meghatározó szerepet a sikerben, a nézők miattuk váltottak jegyet, akár egynél többször is. Ma már legalább ennyire számít a franchise ereje is – egy új Batman- vagy Bond-film az aktuális színésztől függetlenül is érdekli a közönséget. Ha viszont a színészek teljes eddigi karrierjét tekintjük át, már könnyebb pontos képet kapni arról, hogy mennyire értékes a nevük, illetve, hogy milyen jól/rosszul tudnak a szerepek közt válogatni.

A TicketSource nevű oldal azt a pofonegyszerű módszert választotta az értékrangsor felállítására, hogy kiszámolta, az elmúlt 25 év legfontosabb hollywoodi színészeinek filmjei mennyi bevételt hoztak összesen. Először lássuk a legmagasabb átlagos bevételt termelőket.

 

1. Leonardo DiCaprio - 97,512,686 dollár

 

Forrás: port.hu

 

DiCaprio 27 filmben játszott főszerepet, és ha nem is sokkal, de ő a listavezető, köszönhetően annak, hogy filmjei átlagosan 97,5 millió dollárt termeltek. Sikerének egyik titka a sokoldalúsága, rengeteg kosztümös vagy életrajzi filmben alakított emlékezeteset, elég csak a Scorsesével való hosszú kollaborációjára gondolni vagy A visszatérőre, amivel végre az Oscart is megkaparintotta.

 

2. Jim Carrey - 96,488,390

 

Forrás: Leon Bennett/WireImage

 

A gumiarcú komikus átlagosan 96,4 millió dollárt termelt a 30 filmjével. Ezek közül a legnagyobb sikereket A maszkkal, az Ace Venturával és A Grinccsel aratta. A második helyezése már csak azért is szép teljesítmény, mert DiCaprióval szemben ő a 2010-es éveket takaréklángon tolta végig.

 

3. Harrison Ford - 96 458 399

 

Forrás: Twentieth Century Fox

 

Ford nevével nem egy, hanem rögtön két sikeres franchise, a Csillagok háborúja és az Indiana Jones is összeforrt, így nem meglepő a dobogós helyezése. Átlagosan 96,4 millió dollárt keresett a 42 filmben játszott főszereppel.

 

Színésznők:

1. Angela Bassett - 97.191.925 dollár

 

Forrás: Tv2

 

Bassett 14 filmben játszott főszerepet, amiből 97,2 millió dolláros átlagbevételt ért el, ami mindössze 300 000 dollárral kevesebb DiCaprio rekordjánál, vagyis még Carrey-t és Fordot is lekörözi!

 

2. Cameron Diaz - 88 093 190 dollár

 

Forrás: port.hu

 

Diaz a 90-es években volt a csúcson, később nem nagyon fűződtek blockbusterek a nevéhez, 2014 óta pedig nem is szerepel filmekben. Viszont ő Fiona hangja a Shrek-franchise-ban, és nagy valószínűséggel ennek köszönhető az előkelő helyezése.

 

3. Sandra Bullock - 76,672,401 

 

Forrás: Port.hu

 

Sandra Bullock már régóta Hollywood egyik legjobban fizetett színésznője, aki 34 filmjével átlagosan 76,6 millió dollárt termelt. Nem is csoda, hogy a nagy hajtás miatt pár hónapja az ideiglenes visszavonulásról döntött.

És akkor lássuk azokat, akik nem az átlagos, hanem az összbevételt illetően végeztek az élen.

 

1. Samuel L. Jackson - 5,700,692,814 dollár

 

Forrás: PORT.hu

 

Jackson elsőségében az az igazán figyelemreméltó, hogy a karrierje csak 46 évesen, a Ponyvaregénnyel indult be igazán, és azóta Hollywood legtöbb bevételt termelő sztárja lett, részben a nagy munkabírásának, részben annak is köszönhetően, hogy számos Marvel- és Tarantino-filmben játszott kulcsszerepet.

 

2. Robert Downey, Jr. - 5 474 166 329

 

Forrás: Disney / Marvel

Robert Downey Jr. Is részben a Marvelnek, illetve Vasember szerepének adhat hálát az ezüstéremért, de a Guy Richie-féle két Sherlock Holmes-film is szépen hozott a konyhára.

 

3. Tom Hanks 5,065,897,608

 

Forrás: Kevin Winter / Getty Images

 

Tom Hanks talán minden idők egyik legismertebb színésze, és méltán érdemli ki a harmadik helyet. Karrierje során 5 milliárd dolláros bevételt termelt, és kilenc olyan filmben is szerepelt, amely 400 millió dollárnál nagyobb bevételt hozott.

 

Színésznők

1. Scarlett Johansson - 5.289.001.669 dollár

 

Forrás: Marvel

 

Johansson a független filmes szerepektől jutott el odáig, hogy Fekete Özvegyként oszlopos tagja legyen a Bosszúállók csapatának, és így egymás után sorakozzanak a milliárdos bevételt hozó filmek a neve mellett.

2. Zoe Saldaña - 3,956,411,817

 

Forrás: Intercom

 

Hihetetlen, de Zoe Saldaña minden idők öt legnagyobb bevételt hozó filmje közül háromban is főszerepet játszott (Avatar, Bosszúállók: Végtelen háború és Bosszúállók: Végjáték), ami rajta kívül másnak nem is sikerült.

 

3. Emma Watson - 3.048.074.482

 

Forrás: Port.hu

 

Emma Watson esetében sem kell sokat agyalni azon, hogy mivel érdemelte ki a dobogós helyet. Azzal, hogy meg tudta szerezni a Harry Potter-franchise-ban Hermione szerepét, egy életre megcsinálta a szerencséjét.

Via: TicketSource