Sokan eljátszották már Sherlock Holmest – de ki volt a legmenőbb?

Május 22. a londoni mesterdetektív napja. Az elmúlt évtizedekben nemcsak Robert Downey Jr. és Jeremy Brett játszotta őt el, de Christopher Lee, Roger Moore és Michael Caine is. No de ki volt a legjobb? Döntse el a PORT.hu olvasóközönsége!

Május 22. hagyományosan a legismertebb brit mesterdetektív, a londoni Baker Street 221B-ben lakó Sherlock Holmes napja. Hogy miért? Mert ugyanezen a napon, 1859. május 22-én született a skóciai Edinburgh-ben a karakter megalkotója, Sir Arthur Conan Doyle. De maga Sherlock Holmes sem egy mai gyerek: 1887-ben, azaz épp 134 éve jelent meg nyomtatásban az ő főszereplésével az első bűnügyi történet, A bíborvörös dolgozószoba címmel. Bár maga Conan Doyle igen termékeny szerző volt, és 1927-ig bezárólag számos regényt és novellát írt Sherlock Holmesról és hű segítőtársáról, Dr. Watsonról, az azóta eltelt közel 100 esztendőben megannyi újabb novella és regény, valamint mozifilm, tévéfilm, sorozat, képregény és számítógépes játék dolgozta fel, vagy épp folytatta saját kútfőből az eredeti Sherlock Holmes-történeteket. Bár a briliáns logikájú londoni detektív alakja már önmagában egy igazi kultúrtörténeti kincsesbánya (talán csak egy másik híres XIX. századi brit irodalmi alak, Drakula gróf büszkélkedhet ennyi szöveges, képes és mozgóképes feldolgozással!), mi itt a PORT.hu hasábjain most csak a legjobb filmes és tévésorozatos Sherlock Holmesokra koncentrálunk az alábbi listánkban. Döntse el a kedves olvasó, ki a legmenőbb Holmes!

 

1. Basil Rathbone

Forrás: Port.hu

 

Bár a legkorábbi Sherlock Holmes-filmek már az 1920-as években elkészültek Eille Norwood főszereplésével, az első igazán karakteres mozgóképes nyomozó Basil Rathbone volt, aki számos Holmes-filmet forgatott az 1930-as és '40-es években. Igaz, ő leginkább amiatt lett ismert, mert az általa felgöngyölített bűnügyek nem az 1890-es években történtek meg, hanem a második világháború alatt: az 1943-ban bemutatott Sherlock Holmes és a titkos fegyverben Holmesnak például nemcsak örök ellenfelével, az ördögi Moriarty professzorral kellett megküzdeni, hanem a Gestapo pribékjeivel is!

 

2. Peter Cushing

Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images

 

Peter Cushing neve és arca mára a Halálcsillag gonosz urával, Tarkin kormányzóval forrt egybe a popkultúrában. Pedig számos olyan klasszikus filmben is megcsillogtatta színészi tehetségét, ahol egyáltalán nem ördögi figurákat játszott – épp ellenkezőleg, ő volt a pozitív főhős! Évtizedeken át legendás párost alakított Chrsitopher Lee-vel (aki utóbb szintén Star Wars-gonosz lett Dooku grófként), akinek a Drakula-filmjeiben szinte mindig Peter Cushing volt a fakarókkal felfegyverzett Van Helsing. De „összecsaptak” az 1959-es A sátán kutyája című filmben is, ami az egyik legismertebb Sherlock Holmes-történet, és amelyben Cushing alakította a mesterdetektívet, Lee pedig Sir Henry Baskerville-t, akinek a családját a címbéli fenevad tartja régóta rettegésben...

 

3. Christopher Lee

Forrás: Georges De Keerle/Getty Image

 

Igen vicces húzás volt a filmesek részéről, hogy pár alkalommal Christopher Lee is megkapta tőlük a jellegzetes pipát és kockás detektívkalapot, hogy ő is életre kelthesse néhány francia-olasz-NSZK koprodukcióban (mint amilyen az 1962-es Sherlock Holmes und das Halsband des Todes volt) a legendás angol mesterdetektívet.

 

4. Jeremy Brett

Forrás: Port.hu

Jeremy Brett neve ma már egybeforrt Sherlock Holmeséval, hiszen annyi tévésorozatban és -filmben alakította már londoni nyomozót. A '80-as és a '90-es években rengeteg adaptáció készült Brett főszereplésével a Sherlock Holmes sorozattól kezdve a Sherlock Holmes visszatéren át A Négyek jeléig, így a magyar tévénézők alighanem vele kötik össze leginkább a karaktert.  

 

5. Roger Moore

Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images

 

Bizony, még a legendás 007-es, Sir Roger Moore is eljátszotta Sherlock Holmest! Igaz, csak egyetlen alkalommal - ez volt az 1976-ban bemutatott Sherlock Holmes New Yorkban. A filmben a bűnüldözés királya New Yorkba utazik, hogy megakadályozza a gaz Moriarty ördögi tervét, aki meg akarja csapolni a világ aranykészletét. És ha ez nem lenne elég, Holmes összetalálkozik elveszettnek hitt, régi szerelmével, szép, ámde megbízhatatlan Irene Adlerrel is.

 

6. Michael Caine

Forrás: Port.hu

 

Úgy látszik, minden népszerű brit sztárszínész életében eljön az a pillanat, amikor magára ölti Sherlock Holmes kockás kabátját, és nyakig merül a bűntől fuldokló, viktoriánus London alvilágában. Michael Caine esetében 1988-ban következett be, amikor Ben Kingsley-vel forgatta le közösen a Sherlock és én című vígjátékot. A film érdekessége, hogy itt felcserélődtek a jól megszokott szerepek: ezúttal Dr. Watson a briliáns elméjű nyomozó (őt alakítja Kingsley), aki titokban bűnügy nyomába ered, de hogy a titkos hóbortja ne hátráltassa a szakmai előmenetelét a londoni orvostársadalomban, felbérel egy Reginald Kincaid nevezetű ripacs színészt (őt alakítja Michael Caine), hogy bújjon bele Sherlock Holmest bőrébe...

 

7. Robert Downey Jr.

Forrás: Port.hu

 

Egészen elképesztő az a teljesítmény, hogy Robert Downey Jr., akinek különféle függőségi problémák miatt egyszer már derékba tört a hollywoodi karrierje, össze tudta kaparni magát, és nem elég, hogy 2008-ban berobbantotta a Marvel-filmek máig tartó diadalútját a Vasemberrel (amit aztán megfejelt még ugyanabban az évben a szupervicces Trópusi viharral is!), 2009-ben elhozta nekünk minden idők egyik legjobb Sherlock Holmes-adaptációját, Guy Ritchie sajátos stílusú rendezésében! 2011-ben folytatás is készült hozzá Árnyjáték címmel (bár az már inkább egy viktoriánus James Bond-mozi volt a sok háborúsdival és akciózással), a trilógia záródarabját pedig évek óta ígérgetik – talán most majd végre el is készül valamikor, hiszen Robert Downey Jr.-nak mostanság már nem sok feladata akad a Marvel-filmekben...

 

8. Benedict Cumberbatch

Forrás: Port.hu

 

Benedict Cumberbatch ma már az A-kategóriás hollywoodi sztárok egyike, köszönhetően a Marvel-filmeknek, amelyekben ő kelti életre a nagy hatalmú mágust, Dr. Strange-t. Bár a brit filmiparban és a londoni színházi életben régóta ismert is elismert színésznek számít, az igazi áttörést a 2010-ben elindult Sherlock című tévésorozat jelentette a számára, amelyben Holmes modern kori változatát keltette életre (Dr. Watsont pedig a nem kevésbé tehetséges Martin Freeman alakította).

 

9. Ian McKellen

Forrás: Port.hu

 

Bizony, Gandalf és Magneto is volt Sherlock Holmes – mégpedig a 2015-ös Mr. Holmesban. Igaz, ez is egy rendhagyó feldolgozás, mivel 1947-ben játszódik, amikor az öreg Holmes épp Japánból tér vissza, ahol egy erősítőnek hitt ritka növény után kutatva szembesülnie kellett a nukleáris háború pusztításával. A világtól elzárt tengerparti házacskájában méhészkedéssel tölti napjait. Egykor oly éles elméje hanyatlásával viaskodva Holmes egyre inkább a bejárónője fiára támaszkodik, vele próbálja megoldani az esetet, ami nyugdíjba kényszerítette...

 

10. Henry Cavill

Forrás :Netflix

 

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Sherlock Holmes még ma is egy közkedvelt karakter, akinek a fél világ kíváncsi az újabb kalandjaira, mint hogy a Netflix tavaly vadonatúj tévéfilmet forgatott Enola Holmesról, Sherlock korábban csak ifjúsági regényekből ismert húgáról. A 16 éves testvért Millie Bobby Brown alakította fergetegesen (itt írtunk róla részletesebben, miért volt jó a film), a híres-neves bátyó szerepét pedig az a Henry Cavill kapta meg, aki miután szögre akasztotta Superman köpenyét, a Netflix jelenlegi legnépszerűbb sorozatának, a Vajáknak a főszereplője lett. Cavill nem mellesleg Holmes szerepében is remekelt – ráadásul olyan szimpatikusan alakította a karaktert, hogy perrel fenyegetőztek a Holmes-örökösök, hogy tessék csak a klasszikus, hideg fejű, drogfüggő lángelméről filmet forgatni, és ne azt az 1920-as évekbeli Holmest szerepeltessék, akinek már voltak érzelmei is!

Ki a legmenőbb Sherlock Holmes?
Basil Rathbone
Peter Cushing
Christopher Lee
Jeremy Brett
Roger Moore
Michael Caine
Robert Downey Jr.
Benedict Cumberbatch
Ian McKellen
Henry Cavill
Created with Survey Maker