Strand helyett a moziba!

A jó hír az, hogy a nyáron majdnem minden hétre jut egy új egészestés animációs film a gyerekeknek, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a mai árak mellett olcsóbb moziba menni, mint a strandra!

Izzie nyomában (június 9)

Kissé bizarr módon a nyár két halas rajzfilmmel is kezdődik, ráadásul szinte azonos címmel, és a kettő közül az „olcsóbbik” kerül elsőként a mozikba, amitől persze lehet még egészen fantasztikus is, de erre azért nem tennénk fel a lakásunkat. Az Izzie nyomában története ugyanis gyanúsan hasonlít a 2003-as Némó nyomában sztorijára: egy Isabel nevű színes, bohókás halacska születik egy akváriumban, de a többi hal nem fogadja be, az apukája pedig hiába próbálja elrejteni a tulajdonos elől, az rátalál a kicsire és az óceánba dobja, hadd legyen szabad. Csakhogy Izzie nincs még felkészülve a szabadságra és túl kicsi ahhoz, hogy egyedül gondoskodjon magáról, így apja a nyomába ered, ám egy vízalatti vulkán kitörése újra elválasztja őket, és a baj még nagyobb is lehet. Szerencsére akadnak új barátok, akik a segítenek a bajban, mi pedig megismerhetünk egy sor egzotikus halfajt is.

Szenilla nyomában (június 16)

A Disney-Pixar stúdiószövetség ezúttal komoly kockázatot vállat, hiszen majdnem 13 évvel a 2003-as, akkor sikeresnek számító Némó nyomában után készítették el a folytatást, pedig az ekkori nézők már túl nagyok ahhoz, hogy ez érdekelje őket, de nem elég idősek ahhoz, hogy elvigyék rá saját gyerekeiket. A másik kockázati forrás, hogy az első rész cuki bohóchala, Némó és családja helyett a történet egy korábbi mellékszereplőre, Szenillára, az emlékezetét elveszítő palletás doktorhalra épül, aki az előzetes alapján nem annyira izgalmas figura, de mondhatjuk azt is, hogy innen szép nyerni. A sztori érdekes módon hat hónappal az akkori történések után zajlik, ekkor kezdenek előjönni a bohókás kék hal gyerekkori emlékei, vagy legalábbis azok töredékei, ezért ő, Némó és pár barátjuk elindulnak egy új kalandra, és Kaliforniába érve egy tengeri kutatóintézetben megismerkednek egy fehér beluga delfinnel, egy hatalmas, de ártalmatlan cetcápával és egy polippal.

A messzi Észak (július 7)

A csodásan összerakott, minden pixelében részletgazdag, színtelített és fogyasztóbarát – az elkerülhetetlen merchandise termékekre is gondoló – amerikai egészestés animációs filmek mellett első pillantásra szegény rokonnak tűnhet Rémi Chayé francia-dán rajzfilmje, ami ráadásul nem olyan kisállatot vagy kisgépet állít a középpontba, akiért vagy amiért a kisgyerekek is rajonghatnak, hanem egy régimódi történetet mesél el. A cári Oroszországban járunk a XIX. század végén, és az egész birodalom egy híres felfedezőt keres, akinek Davaj nevű vitorláshajójával együtt nyoma veszett. A megtalálónak egymillió rubel jár, ám az eltűnt kapitány kisunokája nem ezért indul egymaga nagyapja nyomába, hogy ezernyi veszélyen átvágva ott leljen rá, ahol senki sem kereste – és az igazi kaland csak ekkor kezdődik. Az egyszerűnek látszó, régimódi, mégis látványos animáció Genndy Tartovsky munkáit idézi, és bár sokaknak ez nem lesz elég izgalmas, mégis megéri kicsit kiszakadni a mainstream látványvilágból és megnézni egy old school mesét, ami még komoly ismeretterjesztő értékkel is bír.

Jégkorszak - A nagy bumm (július 14)

Furcsa történet ez egy rakás olyan állatról, amik eleve kihalásra vannak ítélve – mamutok, kardfogú tigrisek, óriáslajhárok és mások -, és akik mégis újra és újra visszatérnek, hogy dacoljanak az újabb és újabb környezeti változásokkal. Mert pár millió évvel ezelőtt gyakran változtak a dolgok, gyorsan kellett alkalmazkodni, amihez nagy segítséget jelentett, ha több faj kötött véd- és dacszövetséget, ahogy azt hőseink teszik. Egy valamivel azonban senki sem számolt, mégpedig az eddig csak a háttérben sündörgő motkánayal, mindenki kedvenc rágcsálószerűségével, aki ezúttal is áhított makkját kergeti – mint tudjuk, a siker legkisebb reménye nélkül, és vajon hogy lehet, hogy még nem halt éhen? -, amikor egy véletlen folytán a világűrben találja magát, ahol némi balszerencsével igazi katasztrófasorozatot indít be, aminek elszenvedője a Föld bolygó lesz, és a mamutéknak nagyon össze kell szedniük magukat. Kérdés, hogy a Jégkorszak széria lendülete és eredetisége kitart a legújabb rész teljes játékideje alatt – reméljük, hogy a válasz igen.

A kis kedvencek titkos élete (augusztus 4)

Minket már a film első beharangozó előzetesével megvettek kilóra, pedig abból semmi sem derült ki a történettel kapcsolatban, de érezni lehetett, hogy rendkívül vicces és eredeti darabról lesz szó, ami ráadásul nem különös egzotikus lényekről szól, hanem azokról az állatokról, akik tényleg közel állnak hozzánk. Mindenféle méretű és fajtájú kutyák, különböző vérmérsékletű macskák, kanárimadarak és egyéb házi kedvencek a film hősei, a főszereplő pedig Max, a kistermetű házikedvenc kutyus, akinek fenekestül felfordul az élete, amikor gazdája hazahoz egy nagy mamlasz keverékkutyát. A jövevény hamar rengeteg galibát okoz, sőt, miatta mindketten a sintértelepen végzik, ahonnan különös módon szabadulnak. Egy Hógolyó nevű, mindenre képes fehér nyuszi ugyanis valahol a csatornák mélyén hadsereget készül toborozni a sorsára hagyott háziállatokból, hogy bosszút álljon az embereken – és a boldog, családban élő kis kedvenceken.

Kubo és a varázshúrok (augusztus 18)

Míg listánk legtöbb darabja kifejezetten kisgyerekek számára készült, a Kubo azonban, bár 6- os korhatárkarikát kapott, garantáltan nagyszerű élmény lesz a kicsiket elkísérő felnőtteknek is. Travis Knight csodálatosan megrajzolt, képeiben semmihez sem hasonlytó meséje Keletre visz minket, Japánba, ahol egy Kubo nevű fiút a múlt szellemei arra késztetik, hogy megkeresse apja egykori, varázserővel bíró páncélját. Csakhogy útján sötét varázs, mindenféle szörny és istenség állja az útját, és előkerül egy majomharcos is, és lehet egy olyan filmet nem szeretni, amiben majomharcosok vannak? A 3D-s stop motion animációt a Laika stúdió kivitelezte, amely a közelmúltban a Doboztrollokat és a ParaNormant mutatta be, amik után ugyan nem tapasták ugyan egymást a nézők, de megbízható minőséget, remek történetet és ami még fontosabb, felismerhető, egyedi stílusról árulkodtak, ami ritka kincs mostanában.

A barátságos óriás (augusztus 25)

Alig nyolc méter magas, füle mint a vitorla, meghall minden titkos suttogást, és NEM eszik gyerekeket! Ilyen a Roald Dahl regényből készült új Spielberg-film főszereplője, a Habó (Mark Rylance, aki a minap kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat), avagy a Hatalmas Barátságos Óriás, aki semmiben sem hasonlít Óriásország többi lakójára. Alig 8 méter magas, túlméretezett fülekkel és kifinomult szaglással rendelkezik, bájosan együgyű, és szeret egyedül lenni, ám egy napon a magányos óriás felkeresi a 10 éves, egy árvaházban búsuló Szofit, és magával viszi Óriásországba. A kislány eleinte fél a titokzatos óriástól - joggal, hiszen az előzetesben egy nagy serpenyőbe kerül -, de hamarosan a legjobb barátokká válnak, különösen azután, hogy a Habó megmutatja, milyen varázslatosak az álmok, amelyeket éjszakánként a gyermekek hálószobáiba fúj. A többi óriás azonban egyre nagyobb veszélyt jelent az egész világra, ezért a két jó barát elindul, hogy figyelmeztessék az embereket - akik viszont nem hisznek az óriások létezésében.