Strandmozi

A Men in Black és a Ghost keverékéből született egynyári sláger következetes önmagához, kevés jót ígér és ezt be is tartja.

Oh My

Van ugye most ez a trend, hogy mindenféle mozaikszós nyomozósorozatok törik ránk a tévéképernyőt, kicsit mintha erre is hajazna a képregényalapú Rest In Peace Department, és még csak nem is ez az egyetlen elfogadható poénja. De azért így is egy kezemen meg tudom számolni a többit. Pedig nem nevezhető olcsó filmnek, a CGI egészen pofás, sőt azt kell mondjuk, ez a forgatókönyv, ez a projekt valójában nem is érdemelt volna ennyi melót. Kivéve, ha eleve a látvánnyal akarjuk eladni, ami pedig elég valószínű, mert felmelegíteni Patrick Swayze és Demi Moore jeleneteit a Ghostból, és ezt az egészet egy klasszik Ghost Busters, de még inkább Men in Black-környezetbe helyezni, amiről egyébként a drámai-romantikus jelenetek végül lólábként lógnak ki, nos nem az a logline, amire hanyatt-homlok rohanok a mozihoz. Ebből a szempontból persze becsapós Kevin Bacon és Jeff Bridges neve a plakáton, mert az ember még valami relatíve komolyabb dologra számítana, nyilván erről nincs szó, előbbi egyszerűen asszimilálódik a környezethez, utóbbi pedig A félszemű-paródiáját adja elő, lelke rajta. Mondhatjuk persze, hogy a film nem is állítja magáról, hogy több lenne mindennél és valóban, ma már azért is respekt jár, ha valaki nem fényezi túl magát. Ilyenformán a R.I.P.D. – Szellemzsaruk is annyi, amennyinek látszik és ez nem is volna baj, feltéve, ha minden héten egy ilyen mellett találnánk két fél fokkal súlyosabb filmalkotást is.

[img id=486610 instance=1 align=left img]Akik a startnál beragadtak

Larry Joe Campbell neve mond valamit? Aki ismeri a Jim szerint a világ című szitkomot Jim Belushival a főszerepben, nos abban játssza Campbell a sógórkomát, aki a félnótás pufi haver archetípusa. Mivel én elég sokat láttam őt ebben a szerepben, bár tény, hogy soha sehol máshol, nekem meglepő volt az elmúlt két hétben való feltűnése a mozivásznon: előbb a Tűzgyűrűben szerepelt kb. 2x6 másodpercet, most pedig itt a R.I.P.D. – Szellemzsarukban feleannyit. Mi van ezzel az emberrel? Ennyire lenne jó? És ez neki így meg is felel? Nyeretlen kétéveseket, szendvicsért szereplő egyetemistákat szoktak ilyen megalázó beugrónak használni, nem egy olyan arcot, akit azért mégiscsak ismernek sokan. Vagy a Jim szerint a világot is csak egyedül én nézem?

Illetve hadd kanyarodjak vissza még egy tekintetben az elmúlt hetekhez: A magányos lovas kapcsán írtam itt arról a színésztípusról, akinek határozott önkép és karakteres megjelenés híján csupa komolyan vehetetlen szerep fog jutni egész pályája során, ebből majd megél, de egyúttal ezzel be is árazta magát. Akkor ugye Armie Hammer kapcsán jött ez szóba, Ryan Reynolds pedig ennek a fajtának egyenesen díszpéldánya. Csak barátok, Mindenképpen talán, Nász-ajánlat, aki látta ezeket a filmeket, érti, miről beszélek. Lehetett volna ellenpélda a szuperhős-vonal, az X-Men és a Zöld Lámpás, de lássuk be, nem lett.

Van azért jó oldala

Ezért is érdemel még egyszer említést a látvány, mert ahhoz mérten, mennyire semmilyen film ez a halott zsaruk túlvilági ügyosztálya vs. földön bűzölgő rohadt lelkek, annyira komolyra sikerült az egész köré rajzolt CGI: bullet time, kimaszkolt félfejek, toronyházakon ugráló animált szellemhordák, korrekt, figyelmet érdemlő munka. A keret pedig ugye egy buddy movie, öreg róka & zöldfülű, gyenge beszólások, kínos poénok, innen-onnan összelopkodott ötletek és akkora féreglyukat a forgatókönyvben, hogy azon a komplett túlvilág kényelmesen ki-be tudna vonulgatni a világok között. (Van egy totem, ami átengedi a halottakat a mi világunkba. Miért? Ki csinálta? Miért csinálta? Mit tud pontosan? Nem tudni, van és kész, és ezt tudja, pont.) Oké, nyilván ez a legkevesebb. Nyár van, értem én.

Kinek ajánljuk?
- Akik nem szeretnek sokat gondolkodni.
- Akiknek tetszett a Men in Black.
- Akik meg tudnak nevezni még egy filmet Ryan Reynoldstól.

Kinek nem?
- Akik nem szívesen nézik, hogyan égetik magukat olyan színészek, mint Jeff Bridges.
- Akik épp most látták az Operettben a Ghostot és most egy ideig még nem néznék újra.
- Akiknek otthon is van légkondi.

6/10