Szabadítsuk ki Willyt, vagy valakit!

  • -ts- / Mancs

Amennyire tudom, a híres Quentin Tarantino csak valamikor augusztusban hozakodik elő második világháborús marháskodásával (Becstelen brigantyk), most mégis egy marháskodásának második világháborús következményeivel szembesülünk. Emlékeznek még, amikor a Jack Rabbit Slim'sből megtérve Mia elmeséli Vincentnek, hogy mi volt abban a pilotban, amit vele forgattak? Volt benne, kérem, öt csaj, az egyik mesterlövész, a másik rostál, harmadik követ vág, harmadik követ vág... vagy valami mást csinál. Sajnos abból a pilotból nem lett semmi - de minden nézői szerencsesorozatnak vége szakad egyszer.

Sophie Marceau mesterlövész, és a főcím előtt megözvegyül. Vive la résistance, éppen hazai pályán a németek ellen hajt végre közlekedési tárgyú szabotázsakciót, amikor a baj éri, de az csak fokozza elszántságát, Londonig menekül. Ott már tárt karokkal várják az onnan ellenállók, De Gaulle tábornoki vezetésével, akit sajnos nem látunk. Mindenesetre fullajtárjai ötfős csajkommandót szerveznek a művésznő köré, ha meg nem sértem őket, inkább asszonykórust mondanék - az időben pont az a szép szerintünk, hogy elszáll, de avval sincs baj, ha egy híres francia színésznő ezt pont máshogy gondolja, s tesz is érte. Az csak az őt foglalkoztató filmrendező baja, ha ennek ismeretében közeli képeken kényszeríti sírásra többször.

Az öttagú csodacsapatnak az a feladata, hogy egy franciaországi német katonai kórházból hozzon ki egy angol geológust és egy tányér orosz hússalátát. Vajon sikerül-e Ryan közlegényt megmenteni? - tesszük fel a kérdést joggal és rezignáltan, arra gondolván, hogy az efféle filmeknek micsoda szabadságot ad a szcéna megveszekedett tétnélkülisége. Hogyha egyszer tényleg belerakná valaki azt az orosz hússalátát! Nos, a francia mitológia olyan megkerülhetetlen balfácánjait, mint Arséne Lupin vagy Belphégor (tudjuk, a Louvre fantomja) korábbi műveiben új kunsztokra serkentő rendező az ellenálláshoz érve sem veszi magának a bátorságot gyakorlatilag semmire azon túl, hogy a megszokott jelmez- és díszletvilágban leadjon néhány hangos gépfegyversorozatot.

Mentségére ugyan elmondhatjuk, hogy tán nem is Tarantinótól szedte az ötletet, hisz van neki egy Ponyvaregénnyel épp egyidős filmje, a Lányok fegyverben, de ettől szikrányival sem lesz jobb ez a buta fércmű.