Szabadtéri- és vízi színházi előadások júliusban!

Nyaralás közben sem kell lemondani a színházrajongóknak szenvedélyükről, jobbnál-jobb előadásokkal várják a vízi színházak és szabadtéri színpadok az érdeklődőket országszerte. A júliusi műsorból szemezgettünk.

Család ellen nincs orvosság

KULTKIKÖTŐ, Balatonföldvár, július 22., 20:30

A Páratlan páros 1-2. szerzője, Ray Cooney újabb fergeteges komédiája, melynek főhőse életének egyik legfontosabb momentuma előtt állva gyanútlanul, mit sem sejtve apa lesz. De mit szól ehhez a feleség? Aki természetesen nem az anya... Nyílt lapokkal játszva minden megoldható! De ne próbáljunk meg inkább néhány kerülőutat?
 A Kecskeméti Katona József Színház előadását egy páratlan páros, Cseke Péter és Szerednyey Béla rendezésében láthatja a közönség.

 Fotó: Walter Péter

Balkán Kobra

Szarvasi Vízi Színház, július 1., 20:30

Ha Balkán, akkor sokunknak a Kusturica által rendezett Macskajaj-féle őrület jut eszünkbe, kiváló karakterekkel, jó zenével. A Békéscsabai Jókai Színház előadásában mindez adott: jó zene, kiváló karakterek, akik mindenre hajlandóak azért, hogy pénzhez jussanak. A mindennel üzletelő férj, az őt unó feleség, a pénzért bármire hajlandó paraszt, egy szerelméért akármire képes rendőr - és a balkáni háborút megjárt, rettenetes bérgyilkos, Kobra. 

Fotó: A-TEAM / Nyári A.

Ének az esőben

Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér, július 14., 21:00

A világsikerű musical ősbemutatója 1983-ban volt a londoni West Enden, majd a New York-i Broadway-t is meghódította, sikere pedig azóta töretlen. Ma már örökzöldnek számít a musical alapjául szolgáló, 1952-es film címadó zenéje, a Singing in the rain, melyhez mindannyiunk képzeletében Gene Kelly esőben előadott, jókedvű sztepptánca kapcsolódik. Július 14-én este a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Operettszínház közös produkciója garantálja a felhőtlen szórakozást a Dóm téren.

 Fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu

 Rómeó és Júlia

Szentendrei Teátrum és Nyár, július 20., 20:00

A darabot a Kaposvári Egyetem harmadéves színművész hallgatói állították színpadra, akik azóta végeztek. A vizsgaelőadásban mindenki Rómeó és mindenki Júlia. Közösen próbálják megérteni és megtalálni a szerelmet. "Ég és föld lett benned eggyé"- mondja Lőrinc barát Rómeónak. Ebből az állításból próbálták megfogalmazni a színinövendékek, hogy mi az a titok, amitől az ember földöntúlinak érzi magát a szerelemben, és miért kell higgyük, hogy a halál így legyőzhető.

A trubadúr

Margitszigeti Szabadtéri Színpad, július 28., 20:00

A Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója Verdi egyik legnépszerűbb romantikus operája, A trubadúr, amely Vámos László hagyományos rendezésében, Csikós Attila impozáns és korhű látványvilágával kerül színre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadás különlegessége, hogy a főbb szerepekben olyan külföldi operasztárok mutatkoznak be, akik először lépnek fel Magyarországon, a Szabad Tér Színház meghívására. Leonora szerepében a fiatal azeri szoprán, Dinara Alieva látható, Manricóként pedig az ismert olasz tenor, Ricardo Massi mutatkozik be a közönségnek. Azucena szerepében a világszerte elismert mezzo-szoprán, Komlós Ildikó lép színre, Luna grófot a nemzetközi hírű bariton, Kálmándy Mihály ebben a rendezésben először alakítja.

Szenivánéji álom

Gyulai Várszínház, július 8., 20:30

Kulcsár Noémi koreográfiájában a Szentivánéji álom összes figurája megjelenik a színpadon, így a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is. A koreográfusnő kortárs, modern értelmezésében mai táncszínházi nyelven elevenednek meg Shakespeare alakjai, miközben Felix Mendelssohn azonos című remekművére hajszolják egymást árkon-bokron, álmon-rémálmon át.

Az őrület fészke

Sopron, Volt Fesztivál - Kis utcaszínházak, július 1., 22:30

A Tűzfészek Társulat előadása egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol a zord és embertelen körülmények között a puszta túlélés az egyetlen cél. A sötét hangulatú, ipari zenékre koreografált nagy tűzerejű műsorban a nézőket egy eddig ismeretlen, félelmetes világba kalauzolja az előadás. A szereplők vad, ösztönszerű, őrült megjelenésükkel és mozgásukkal az anarchia állapotában próbálnak meg egységre találni.

A Frici

Kőszegi Várszínház, július 17., 20:30

Ezen az estén barátok, kollégák verssel- énekkel-tánccal emlékeznek Hollósi Frigyesre aki a Kőszegi Várszínház művésze volt 17 évig.

Psyché

Esztergomi Várszínház, július 29., 21:00

Weöres Sándor nagyszabású művét Vidnyánszky Attila állította színpadra a Nemzeti Színházban 2015-ben, ezt az előadást láthatja most az Esztergomi Várszínház közönsége. Weöres szinte regényíróként rekonstruál egy 19. század eleji nőalakot, életet és világot teremt hozzá, s e fiktív hősnő költői életművét alkotja meg. Psyché, Lónyai Erzsébet, aki a miskolci cigánysoron és a regensburgi kolostorban nevelkedik. Vad vére viharos kalandokba sodorja, s közben nagy műgonddal írja verseit, asszony korában pedig anyagilag támogatja a kibontakozó magyar reformmozgalmat. A "költőnő" verseinek fő témája a nemiség: a ciklus szinte példátlan változatosságban tárja föl a férfi-nő viszonylat összes erotikus lehetőségét.

Fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu

A férfiak a fejükre estek

Kisvárdai Várszínház, július 13., 19:00

A Turay Ida Színház előadása egy "szakítás történet", három remek színésznő - Szulák Andrea, Détár Enikő, Keresztes Ildikó / Xantus Barbara - előadásában.  Ők hárman a zenés vígjátékban három becsapott, kijátszott és megalázott, válófélben lévő feleséget alakítanak. De vajon tűri ezt a három nő? Hagyja? Elviseli ezt a helyzetet? Vagy a sarkukra állnak és visszavágnak? Esetleg megbosszulják?

Fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu