Számkijelzés nélkül

  • TóCsa / PORT.hu

A pletykák szerint Steven Spielberg már régóta szeretett volna egy jó kis technokrata, összeesküvéses, megfigyelős thrilleren dolgozni, de a sors fintoraként mindig közbejött valami. A Sasszem kész forgatókönyvét végül az Indy IV. munkálatai miatt passzolta át önzetlenül a Disturbiaval már bizonyító D.J. Caruso-nak, aki magával hozta a Spielberg istálló jelenlegi üdvöskéjét, a XXI. századi Michael J. Foxként beazonosítható Shia LaBeoufot.

Titokzatos hívás

A rejtélyes, ismeretlen telefonhívásoknak nagy hagyománya van a filmtörténetben. A kilencvenes évek előtt persze a filmkészítők még komoly akadályokba ütköztek a mobiltelefonok hiánya miatt, hiszen a szereplők így túlságosan helyhez kötöttek maradtak, de azért az eredeti Ismeretlen hívás, vagy a Klute bele nem szólós telefonjai kellően borzongató hatással bírtak. A névtelen telefonhívások azáltal válnak rémisztővé, hogy a hívó fél sokat tud a vonal másik végén lévő személyről, míg fordítva ez a tudás szinte a nullához közelít. Lépéselőnyben van, amit annak rendje és módja szerint ki is használ. Mivel idén már 2008-at írunk, így a Sasszemben nemcsak a mobil csúcstechnológiák kerülnek kihasználásra, de az internet segítségével bárki által elérhető térfigyelő kamerák, távirányított gépek és ajtók is az ellenfélnek dolgoznak.

Kisemberek nagy bajban

A film klasszikus receptre épít. Átlagemberek kerülnek komoly bajba, hogy a zömében szintén átlagember nézők könnyebben azonosulhassanak velük. Jerry Shaw egyszerű eladó egy számítástechnikai szaküzletben, míg Rachel Holloman egy végtelenül szimpatikus egyedülálló anyuka. Egy este megcsörren a mobiljuk, és minden a feje tetejére fordul. Teljesíteniük kell a telefonon érkezett utasításokat, különben nagy bajba kerülnek. A gond csak az, hogy a baj így, úgy is bekövetkezik.
Caruso filmje olyan, mint egy megállíthatatlan gyorsvonat. A kétórás játékidő alatt szinte csak az elején akad egy-két pihenő, utána non-stop akció és pörgés tartja ébren a nézők figyelmét. Nem olyan másodvonalbeli fajta, hiszen Spielbergék több mint százmillió dollárt tapsoltak el a büdzsére, ami meg is látszik a végeredményen. Autós-darus üldözések, távirányított robotrepülők és jókora tömegjelenetek színesítik az összképet.

Summa

Sajnos a nagy testvér figyel téged sablonból nem sikerül túl sok újat kihozni. Az egyetlen újdonság, hogy itt a csúcstechnológiától való paranoia már annyira csúcsra van járatva, hogy ha kellően beleéltük magunkat a sztoriba, akkor biztosan rettegni fogunk a számítógépünktől, leverjük a környezetünkben lévő ipari kamerákat és még a kávéautomatát is megrugdossuk robot mivolta miatt. Persze ennyire beleélni magunkat nem lesz könnyű a forgatókönyv logikai bukfencei miatt, de azért egy kellemes két óra biztosított számunkra a moziszékben ülve.

Kinek ajánljuk?
- Összeesküvés elméletek gyártóinak.
- Akik félnek az új technológiáktól.
- A hazai titkosszolgálat munkatársainak.

Kinek nem?
- Akik szerint a világ túl egyszerűen működik az összeesküvésekhez.
- A lassú, kimért, karakterközpontú filmek rajongóinak.
- Akik már a Will Smith-féle A közellenséget is soknak találták.

6/10