Színes csütörtök

Összeválogattuk mára is a legjobb programokat, online és már közönséget fogadó helyeket egyaránt. Használjátok ki a napot tartalmasan!

Tárlatvezetés az Új világ született kiállításon

Várkert Bazár, június 10., 11h

A világháború maga alá temette a régi világot, következménye egy újabb világégés, majd a hidegháború lett. Európa testvérháborúban vérzett ki, hogy a 20. századot már Amerika és Oroszország uralják. A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat. Bemutatja, miként sodorta el a polgári berendezkedést az iparosított és világméretűvé terjedő háború, hogyan fordult visszájára a 19. század haladásba vetett hite, és vált csatatérré a hátország is.

Napfogyatkozás megfigyelése a távcsőóriással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, június 10., 11.30h

A 2021-es év különleges attrakciója a gyűrűs napfogyatkozás, mely Kanadától kezdve az Északi sarkkörön át Szibériáig húzódik. Magyarországon részleges napfogyatkozásként látszik majd, és meg is figyelhetitek! Az esemény különlegessége, hogy hazánkból a Napnak csak viszonylag kis területébe harap bele a holdkorong. Budapestről a fogyatkozás 8%-os lesz, így szabad szemmel az utcán járva észre sem lehet venni a jelenséget. 

Élő könyvbemutató / dr. Schönek Zoltán István: A megváltás ára I. rész

Online, június 10., 17.30h

Dr. Schönek Zoltán Istvánnal és Nádasi Krisszel Domonyi Mónika beszélget. Kiderül, mi köze van a Gonosznak a Jóhoz, mi köze van napjaink budapesti emberének Bulgakov Mester és Margaritájához és a Mátrix hőseihez. Választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy a világ, melyben élünk valós-e, vagy valamilyen céllal létrehozott illúzió.

Aurevoir. + Parno Graszt

Budapest Park, június 10., 18h

Ritkán látható ilyen sikersztori - a zsámbéki srácok mindössze öt éve döntöttek úgy, hogy közös zenélésre adják a fejüket. A jelenleg nyolc fővel működő zenekar zenéje egy egészen furcsa egyveleg - a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban. Az Aurevoir. születésnapi mulatságába a hazai cigányzene egyik legmeghatározóbb zenekara, a Parno Graszt is becsatlakozik, hogy a vigasság során közösen táncoltassák meg a Park közönségét.

Exkluzív tárlatvezetés Fábián Évivel a Kik vagyunk kiállításon

Műcsarnok, június 10., 18h

A Kik vagyunk kiállítás fő vonulatát néhány fontos fényképész portfóliója képezi a kezdetektől, azaz Székely Aladártól a jelenig. Emellett bemutatnak pár önarcképet, műterembelsőt, melyek arról tanúskodnak, hogyan látják a képzőművészek önmagukat, munkakörnyezetüket, így a festmények, grafikák és a fényképészek portréi mintegy párbeszédbe kerülnek.

Mertez unplugged bemutatja: Abigél

TRIP, június 10., 19h

A Mertez Management és azAbigél zenekar közös estje, hozzászokva a karantén alatti világhoz, kihelyezett házibuli a szabad ég alatt egy tökéletes nyár estén. Ja, és még az Abigél is zenél, rendhagyó, szuperexkluzív unplugged műsor! Élvezzétek a szabadságot és hallgassátok meg az Abigéles srácokat!

Freskó

Nemzeti Táncszínház, június 10., 19h

Mit csinál egy táncegyüttes, ha véletlenül talál néhány régi freskót a próbatermében? Egyszerű a válasz: darabot, és ettől kezdve táncterem felújítás helyett koreográfia készítéssel foglalkozik.

Ahogy tetszik

Online, június 10., 19h

Nincs az az ármány, intrika, cselszövés, ami olyan messzire űzhetné az embert, mint a vágy egy másik iránt, mint a szorongás, hogy magányos marad, és mint a pánik, hogy talán mégsem azt kapja majd, akivel boldog lehet. Négy emberpár bolyong az ardeni erdőnek nevezett helyen, hogy ha sehol másutt, ott végre legyőzze a félelmeit, és próbára tegye magát és a másikat.

Pilinszky100 #11. / Az Önéletrajzaim kötet bemutatója

Online, június 10., 19h

A centenáriumi sorozat tizenegyedik estje egy különleges "ünnep" lesz. A beszélgetés egyaránt szól az Önéletrajzaim című Pilinszky János írás bemutatásáról - melynek anyagába bekerült a nemrég, a Pilinszky100 sorozatban megtalált székesfehárvári kézirat -, emellett a költő unokaöccse, a jogörökös Kovács Péter Pilinszky közelében című emlékező, összefoglaló kötete is újra kiadásra kerül. 

Kobuci Táncház // Erdőfű & Ilka Gyurika (Szék) // Csürrentő

Kobuci Kert, június 10., 19h

Ezúttal az Erdőfű zenekar vendége Moldován Ilka György széki prímás lesz, a moldvai táncok alá pedig a Csürrentő Együttes fog muzsikálni. Kezdés este hétkor, a végét pedig még nem láthatjuk...

Bárest a Cziffra100-on

MOM Kulturális Központ, június 10., 19h

Cziffra György életművének megkerülhetetlen része az éjszakai lokálok zongorái mellett (kényszerűségből) eltöltött időszak. A Cziffra Fesztivál hagyományosan évről évre megidézi a zongoraművész bárzongorista éveit, a ’40-es, ’50-es évek keserédes hangulatát, egyedi zenei stílusát, valamint a két világháború közötti évek charleston, froxtrott muzsikáját. A MOMkult lokállá alakított színháztermében a Hot Jazz Band mellett Sárközy Lajos és zenekara lép színpadra, Bősze Ádám pedig megannyi korabeli anekdotával repíti vissza a múltba a közönséget.

Ifjú versenygyőztesek hangversenye

Pesti Vigadó, június 10., 19.30h

Közreműködnek: a Szent István Filharmonikusok, vezényel: Horváth Gábor.

Valami csaj(ok)

Rózsavölgyi  Szalon Arts & Café, június 10., 19.30h

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

30 Év Jazz | Parker 100

BMC - Opus Jazz Club, június 10., 19.30h

Tavaly volt Charlie Parker, becenevén Bird születésének 100. évfordulója, aki a jazzt a negyvenes évek végén tánczenéből koncertzenévé emelte, és ezzel a forradalmi tettel egy időben létrehozta a bebop nevű új stílust, ami azóta is a jazz fősodrát jelenti. Charlie Parker életműve a jazztanoncok zenei olvasókönyvében fajsúlyos fejezetet foglal el, a szaxofonosok pedig szinte vallásos tisztelettel fordulnak felé.

Fekete Jenő és Szabó Tamás a Hunniában

Hunnia Art Bisztró, június 10., 20.30h

A védettséget éppen elért zenészek első idei koncertje.

TáncszínházON - Székesfehérvári Balett Színház: Franc

Online, június 10., 20.30h

Az egyfelvonásos táncdráma egy puzzle-szerűen szerkesztett mű, a világhírű író, Franz Kafka alakjáról, munkásságáról. "A táncszínházi mű megalkotásával nem egy bizonyos kafkai mű tárgyalása volt a célom, hanem az író ismert vagy kevésbé ismert műveiből, mint egy „videoklip-szerűen” szerkesztett dramaturgiával, a kafkai világlátást kívántam egy eredeti hangvételű balett által úgy megfogalmazni, amiként azt én látom." (Egerházi Attila )

Double Weisz Quartet

Budapest Jazz Club, június 10., 20.30h

A zenekar műsora többnyire saját, leginkább Borkó Attila és Weisz János szerzeményeiből áll, bár esetükben a hangszerelés csapatmunka, mely magas zenei igényességgel és kiváló technikai megoldásokkal társul. A kompozíciókban gyakran visszaköszön a kisérletező szellem, a modern irányzatok néhol könnyed, néhol szerethetően groteszk látásmódja.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Városmajori Szabadtéri Színpad, június 10-13.

Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Margó Irodalmi Fesztivál június 10-13 között a korábbiakhoz hasonlóan színes és izgalmas irodalmi és zenei programokkal, de ezúttal új helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és a Bookline támogatásával várja mindazokat, akik kíváncsiak a legfrissebb megjelenésekre, egyedi zenei-irodalmi koprodukciókra vagy a rég nem látott írókra.