Szoba-skanzen

A járvány okozta zárás alatt a Szentendrei Szabadtéri Múzeum digitális felületekre költözik. Minél több érdekességet, információt, praktikus tanácsot szeretne megosztani az olvasókkal, hogy az otthonlét ideje alatt is élményekkel gazdagodjanak. Maradj otthon és barangolj a Skanzenben!

#maradjotthon és készíts gyógyteákat

A zsályát vírusölő hatása miatt, a citromfüvet nyugatóként, a csipkebogyót immunerősítőként ajánlják a koronavírusjárvány okozta bezárkózás idején. Az új sorozat gyógynövényeket mutat be, amelyek orvos és patika híján szinte az egyetlen elérhető orvosságot jelentették hosszú évszázadokon át és amelyek ma is hasznosak lehetnek mindenki számára.  Részletek

 

 

Világjárvány száz éve és most

A spanyolnátha kifejezésben szereplő jelzőnek kevés köze van a járvány kialakulásához. A háború alatt az áldozatok számát eltitkolni igyekvő ellenséges országok nem jelezték a veszélyt sem egymásnak, sem a polgári lakosságnak. 1918 tavaszán a semleges Spanyolországból érkeztek az első hírek halálesetekről, amiket egy erős náthához vagy a „24 órás betegséghez” kötöttek. Kloska Tamás, a Skanzen munkatársa történész szemmel járt utána a 20. század legnagyobb pandémiájának.


KALENDÁRIUM - Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

A hiedelem szerint az a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján óránként imádkozik, élete párjának közreműködésével biztosan teherbe esik. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja a termékenység ünnepe. Ezen a napon oltották be a gyümölcsfákat is.
Éredekességekért katt ide


Nevelj paradicsomot az erkélyen!
A koronavírusjárvány okozta otthonlét kiváló lehetőséget ad a kísérletezőknek arra, hogy elkezdjék az otthoni növényternesztést. Balkonládába paradicsom és paprika magot, kiskertbe retket, spenótot, borsót vethettek. Praktikus tanácsok a Skanzen múzeumpedagógusától, B. Tódor Enikőtől. 

Barangold be a Skanzent a facebookon, fedezd fel a youtube-on!