Szombati programajánló

A hétvégére megbízható esőt jósolok, ezért mondom Nektek, menjetek fedett koncertekre és moziba! Vannak jók. Aztán, ha mégis a száraz ősz jelentkezne be, vágtázzatok a Hősök terére, ahol mások is ezt teszik. Vagy csak kiránduljatok egy jót.

A Freeszfe hallgatói bemutatják: Patti Smith Nap

Budapest, október 1., 10:00

Közel hozni, valahogy más módon megszólítani a költészet iránt érdeklődőket - ezen dolgozik immár három éve a párizsi Pompidou Központ, amikor minden évben egy-egy emblematikus figura köré szervezi költészeti napját. 2020-ban John Giorno, 2021-ben Charles Baudelaire munkássága és öröksége állt a középpontban, idén ősszel pedig egy élő legenda, Patti Smith kerül a fókuszba. A világ számos nagyvárosában szintén megrendezik az egész napos Patti Smith Poetry Day rendezvénysorozatot, mely Budapesten október 1-jén zajlik hét helyszínen délelőtt 10.00-től késő estig.

15. Nemzeti Vágta

Hősök tere, október 1., 12:00

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. Idén 15 éves jubileumát ünnepli a rendezvény, ennek alkalmából különleges programmal készülnek a szervezők: 150 lovas kisgyermek felvonulását élvezheti a közönség, ismét lesz Jótékonysági Sztárfutam, valamint a szokásos látványos lovas bemutatók is színesítik majd az izgalmas versenyt, más meglepetések mellett.

Corvin 100 - Valahol Európában

Corvin mozi, október 1., 15:00

A Valahol Európában még a koalíciós időszakban, de a kommunista párt felkérésére készült. Az alapötletet a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által alapított gyerekköztársaság, a zugligeti Gaudiopolis adta, az amatőr szereplők többségét is innen verbuválták. A díszletként megépített várbelsőt leszámítva a stáb végig külső helyszíneken forgatott, minimális büdzséből. Radványi ekkoriban a frissen alapított Filmművészeti Főiskolán tanított, és szakmai gyakorlatként diákjait is bevonta az alkotásba, így a magyar film olyan későbbi legendás alakjai vettek részt a forgatáson, mint Makk Károly, Bacsó Péter, Herskó János, Hildebrand István vagy Illés György.

Szuperkoncert 2022

Papp László Budapest Sportaréna, október 1., 16:30

Idén is szeretettel vár mindenkit a Szerencsejáték Zrt.az ingyenes Szuperkoncertre! A hazai könnyűzenei élet legjobbjai az Ötöslottó 65. születésnapján felejthetetlen bulira készülnek egy egészen egyedülálló helyszínen. Koncertkezdés: 17:30 Program: 17:30 - ValMar, 18:30 – Follow The Flow, 20:00 – Rúzsa Magdi

XII. Sop-Rock Tehetségkutató Fesztivál

Sopron, Hangár Music Garden, október 1., 17:00

Végéhez közeledik az Öröm a Zene tehetségkutató-sorozat 2021-2022-es évada. A könnyűzenei verseny utolsó állomása a soproni, amit október elsején tartanak Sop-Rock Tehetségkutató Fesztivál néven. A megmérettetésre még jelentkezhetnek induló zenekar, a legjobbak többek közt a Tankcsapda előtt és a Strand Fesztiválon fellépési lehetőséget nyerhetnek.

Quimby

Budapest Park, október 1., 18:00

Két teljes év kihagyás után először, várhatóan 2022. október 1-én, tudja ott folytatni a zenekar, ahol 2019. decemberében abbahagyta: egy ízig-vérig Quimby bulival tervezik visszatérést, maguk mögött hagyva ezt a sok szempontból rendhagyó időszakot. Sok még a bizonytalanság a zenekar körül, de előre tekintve bíznak benne, hogy hamarosan újult erővel csaphatnak a húrok közé, üthetik a bőrt, fújhatják a rezet, verhetik a billentyűket és Veletek együtt üvölthetik a kedvenc dalaikat a csillagok alatt.

Queen // Deep Purple // Uriah Heep - tribute koncert

Barba Negra, október 1., 18:00

Október 1-én a Barba Negrában a 60-as, 70-es évekre jellemző brit rockzenéé a főszerep. Három ütős tribute zenekarral bulizhattok egész este! HELYSZÍN // VENUE: Barba Negra Blue Stage

The Ocean, LLNN, Playgrounded

Akvárium Klub, október 1., 19:00

A Fekete Zaj Fesztivál bemutatja: THE OCEAN (DE), LLNN (DK), PLAYGROUNDED (GR / NL)

Scarlxrd DUPLA

Akvárium Klub, október 1., 19:30

A brit vloggerből lett rapper, Marius Lucas Antonio Listhrop, közismertebb nevén Scarlxrd egy dupla bulival tér vissza a NagyHallba 2022. szeptember 30-án és 2022. október 1-jén. Zenéjére hatással volt Missy Elliot, Nelly vagy Eminem, de mivel egy darabig egy nu metal banda, a Myth City énekese is volt, így a Linkin Park, az Incubus és a Deftones is szerepet játszott abban, hogy zenéjében zseniálisan vegyíti a trap és a heavy metal elemeit.

The New Peter Lehel Quartet - "Sea of Love" (D)

Budapest Jazz Club, október 1., 20:00

A több mint 20 éves fennállású és 15 megjelent lemezzel büszkélkedő formáció főként a zenekarvezető szerzeményeit szólaltatja meg. A szaxofonos kompozícióra elsősorban John Coltrane, és Bartók zenéje volt hatással, mely jól mutatja, milyen izgalmas és újszerű zenei kalandokban lehet része a hallgatóságnak. Az utolsó részletig kidolgozott darabok kellő teret engednek a zenésztársak szabad improvizációinak is.

GoetheJazz | Botticelli Baby (DE)

BMC - Opus Jazz Club, október 1., 20:00

Fehérizzásig hevített extázis – ez a Botticelli Baby, a Ruhr-vidék jazzkohóinak minden bizonnyal leghangosabb és legszemtelenebb zenekara. Az Európa-szerte telt házas koncertek sorát adó együttes feltartóztathatatlan, akár egy lavina: 2015 óta szállítják az újabb és újabb slágereket, a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós zenék nagykönyvének összefirkált és széttépett lapjait újrafűzve. Negyedik és legfrissebb albumuk, a Saft afféle esszenciát kínál stíluskavalkádjukból, amelynek elválaszthatatlan összetevője az énekes-nagybőgős frontember, Marlon Bösherz daróchangja.

Zselenszky 48. szülinapi est

Hunnia Art Bisztró, október 1., 21:00

Zselenszky a Hunniában 13. évad 2. estje. Ideje bekapcsolódnod! Működik, jó... de a legjobb a közönség amelynek végre része lehetsz. Hiányzol belőle. Vendég: Nagy István Hertz barátom, ha meggyógyul a dereka addig.

Free BJC Jam Session: Jónás Gézu Trio

Budapest Jazz Club, október 1., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.