Szombati programajánló

Aki sokféleségre vágyik, szeretni fogja ezt a szombatot!. Kezdődik a Bábfesztivál, és főleg nem kicsiknek. De ünnepli magát Óbuda, és a táncházak is. Aki megcsömörlik a sok ünneplétől, az mozival és irodalmi díjátadó bulival lazíthat az esti koncertlátogatás előtt, ahol aztán eleresztheti mincdenki a haját!

ABSTRACT – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál

Budapest Bábszínház, május 6-19.

A 10. Színházi Olimpia részeként május 6-19. között első alkalommal rendezik meg Budapesten az ABSTRACT Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált. A Budapest Bábszínház által életre hívott ABSTRACT Fesztivál olyan hiánypótló esemény, mely a szakmának és nézőközönségnek egyaránt lehetőséget nyújt, hogy a kortárs bábműfaj trendjeit megismerhesse és inspirálódhasson is belőle.

Spanyolország sokszínű filmterméséből ad ízelítőt az október végén, megszokott időpontjában jelentkező Spanyol Filmhét, amelyre ezúttal is a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia közös szervezésében kerül sor. A Salvador Dalí ifjúkora című dokumentumfilm a művész születésétől az 1929-ig tartó korszakkal foglalkozik. 1929 sorsfordító esztendő, ekkor került kapcsolatba a szürrealista mozgalommal. Figueres, Barcelona, Madrid és Párizs Dalí ifjúi éveinek helyszínei, melyek egy géniusz születésénél bábáskodtak.

Díjátadó buli – Hazai Attila Irodalmi Díj 2023

Nyitott Műhely, május 6., 19:00

Ami várható: emlékezés Attilára, beszélgetés, felolvasás, zene – és közös ünneplés
– díjátadás, ahol az is kiderül, hogy melyik Dönci kutyás kép lesz az ajándék a 2023-as díjhoz
– laudáció
– a díjazottal beszélget: Németh Gábor
– bemutató a díjnyertes szerző műveiből (felolvasás + .....)
fogadás és buli a Hazai Ízek és a Pepsi Érzés jegyében

A Kivándorlók Vilhelm Moberg klasszikus regényének nagyszabású filmadaptációja. Karl Oskar Nilsson és felesége, Kristina Svédország egy eldugott szegletében tengetik életüket az 1840-es években. A kemény munka, a nyomor és éhezés, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek arra kényszerítik a családot, hogy útnak induljanak az amerikai álom felé. Nem tudnak sokat az ígéret földjéről, de bíznak a színes leírásokban és hiszik, életük a jelenleginél csak jobb lehet. A fárasztó utazás és sok megpróbáltatás után a látszólag idilli Minnesota földjén kezdenek új életet. A Kivándorlók rendezője, Erik Poppe korábbi filmjeiért több díjat és jelölést szerzett világszerte (Utoya, július 22. , A király választása, Ezerszer is jó éjszakát!). Az Utoya, július 22.című megrázó drámája a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és elnyerte a legjobb operatőr Európai Filmdíját. A Kivándorlók Vilhelm Moberg klasszikus regényének nagyszabású filmfeldolgozása. A film főszereplője Gustaf Skarsgård (Westworld, Vikingek, Könyörtelenek, Kon-Tiki), Sofia Helin (Hóember, A híd), és Lisa Carlehed (Hajtóvadászat), de feltűnik a filmben a világhírű svéd énekesnő és dalszerző, Tove Lo is.

A Besh o droM sosem megy ki a divatból, egy olyan hang, ami mindenkinek ismerősen cseng. Eltelt 23 sűrű év, nagy és kicsi színpadok között, városi és falusi fesztiválokon. Divatba hozták a feledésbe merült népdalokat, eltérő népek dallamaiban hallják meg a közöset, gyúrják egybe, abban a hitben, hogy a zene csak összeköthet, el nem választhat.

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.