Szombaton se unatkozz!

Végre megint szombat! Az ajánló között már a bátrabbak nyugodtan szervezhetnek kültéri programokat, színházba és koncertre is mehettek. Van miből válogatni.

Nyúl Péter

Online, május 15., 10.30h

Nyúl Péterrel mindig történik valami. Mágnesként vonzza a bajt, a galibát. A nagy sikerű Boribon és Annipanni alkotói ezúttal Beatrix Potter bájos állatmeséiből készítettek előadást az óvodás és kisiskolás közönségnek. Meg a szüleiknek. És minden gyereknek, aki nem akar még felnőni, no meg minden felnőttnek, aki nem felejtette el, milyen volt gyereknek lenni.

Asztro-matiné: játékos csillagászat a gyerekek nyelvén

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 15., 11h

Gondoltál már arra, hogy Te is csillagász leszel, ha nagy leszel? Várnak egy izgalmas, játékos csillagászati bemutatóra, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz! Interaktív foglalkozásukon megismerkedhetsz a Naprendszer, a csillagok és a fekete lyukak titkaival.

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Center Színház, május 15., 11h

Szegény asszony kis kakasa a szemétdombon kapirgál. Teszi is ezt naphosszat, de szinte semmit nem talál. Egy nap aztán rákacsint a szerencse és megcsillan a domb tetején egy gyémánt félkrajcár! Örült volna a kis kakas és még jobban a gazdasszonya, ha nem akkor jár éppen arra az a kapzsi török császár. El is vette a félkrajcárt és gúnyosan kinevette a kakaskát.

Toldi

Online, május 15., 11h

Az innovatív előadás során a teljes Arany-mű elhangzik eredeti nyelven, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg is a darab szerves részévé válik. A nemzetközi hírű színházi társulat a klasszikus darabot a Liszt Ferenc-díjas Kiváló Művész, Dresch Mihály zenéjével kísérve mutatja be.

East End: Idővonal - sétaszínház

Colombo szobor, május 15., 18h, 18.30h, 19h

Sétaelőadás, amely során a nézők Budapest belvárosát járják be. A nézők 8 fős csoportokban, biztonságos távolságban vesznek részt ezen a sétán. Minden néző a saját telefonján és fülhallgatóján keresztül hallgatja a műsort. Az előre meghatározott útvonalon egy fiktív rádióadás műsorvezetője vezeti végig őket. Útközben találkoznak majd hagyományos színházi és beépített, mokumentarista jelenetekkel, performanszokkal és általuk elvégzendő feladatokkal egyaránt.

Lord

Barba Negra, május 15., 18h

A Barba Negrában élőben játszik a Lord. Kapunyitás: 18h.

Csontváry Kosztka Tivadar művészete

Online, május 15., 18.30h

Miért és hogyan lett született Kosztka Tivadarból Csontváry? Vajon mi kellett ahhoz, hogy egy gyógyszerész hirtelen művészi pályára lépjen? Miért éppen a természeti szépségek ragadták meg a képzeletét? Milyen módszerrel alkotott? Tisztában volt egyáltalán a saját nagyságával? A tárlatvezetésen minderre és még sok más érdekességre fény derül! Járja be Csontváry meseszerű tájait a Magyar Nemzeti Galériával!

Honderű

Online, május 15., 19h

Az idős Annamari vendégségbe várja barátait, az egykori ciszter-diákokat, de még az öregurak előtt egy végrehajtó érkezik hozzá, hogy lefoglalja vagyontárgyait. A fiatalember többszöri kérés ellenére sem hajlandó távozni, így tanúja lesz annak a furcsa vendégségnek, amiről lassan kiderül, hogy nem a nosztalgiázásról szól: az öregurak párbaj céljából gyűltek össze barátnőjük lakásán.

New York-i komédia

Online, május 15., 19h

Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

A funtineli boszorkány

Újszínház, május 15., 19h

Aki kicsit is fogékony léleknemesítő élményekre ebben a borzongatóan meseszerű történetben megtalálja a szépet. Nuca, a megejtő szépségű, veszedelmes havasi tündér–boszorkány lírai történetét álmodja színpadra most Kerényi Imre rendező gazdag, mozgalmas, látomásos és látványos formában, az Újszínház társulatával.

Tzumó Árpád - Egri János Duo és Jam

IF Cafe, május 15., 19.30h

Két legendás muzsikus a zenekerban: Tzumó Árpád és Egri János! Nagyon sok formációban bizonyítottak itthon is és külföldön is, most duóban örömzenélnek! Lehet csatlakozni jam-elni, van dob is.

Gadó Gábor Quintet

Online, május 15., 19.30h

A Bobby Jaspar-díjas gitáros muzsikájával Európa és a világ legfontosabb fesztiváljain lépett fel, és közel egy tucat szólólemezt jelentetett meg. Magyarországon nagyon ritkán játszik, de ezek a koncertek mindig kirívóan fontos események hazánk zenei életében. Így lesz ez most is, mikor élvonalbeli magyar jazz-zenészekből álló kvintettjével lép fel a Zeneakadémia színpadán.

Fonó Tavasz: Kerényi Róbert és Kiss Krisztián

Online, május 15., 19.30h

Folytonosan változó ritmus alapokon megszólaló moldvai keserves, ballada dallamok, különböző tánczenei közjátékokkal. Olyan, mint az élet: egyszer vagy éppen egyszerre szomorú-vidám, lassú-gyors, sírós-nevetős, komoly-játékos, harsány-érzéken, tragikus-komikus… A hallgatóság nem precízen felépített népzenei számot, feldolgozást hallhat, hanem nagy szabadsággal előadott, merészen, a pillanatnak megfelelően változó, élő zenei folyamatot.

Budapesti Fesztiválzenekar: Kagel, Piazzolla, Ravel, Milhaud, Satie

Online, május 15., 19.45h

Induló, tangó, dzsessz, szürrealizmus, spártaiak, keringő – aligha lehetne színesebb műsort összeállítani. A koncerten szereplő századfordulós és múlt századi argentin és francia szerzők mind különcök, tradíciókra fittyet hányó, furcsa egyéni stílusuk mégis jólesően változatos egységbe kovácsolja őket.

Rigoletto

Online, május 15., 19.55h

Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel. Szinetár Miklós és Harangi Mária produkciója igazi sztárszereposztással látható. A címszerepet a számos díjjal kitüntetett Kamaraénekes, Fokanov Anatolij, Gildát a népszerű Kossuth-díjas szoprán, Miklósa Erika, a mantovai herceget a 2017/18-as évad Kamaraénekese, László Boldizsár alakítja.

Studio11 Evenings: Studio11 Ensemble feat. Király Viktor

Budapest Jazz Club, május 15., 20h

Ezen a különleges esten - először a BJC színpadán - a zenekar vendége Király Viktor énekes, dalszerző, a 2008-as "Év Hangja", az amerikai "The Voice" c. műsor top 20-ba bejutott versenyzője, a 2019-es MTV Europe Music Awards győztese, akinek dalai folyamatosan a toplisták élén vannak.

Az aranyember – ősbemutató

Online, május 15., 20h

A Müpa őszi zeneműpályázatának filmzene kategóriájában lett díjazott Farkas Bence alkotása.

Táncszínház ON - Budapest Táncszínház: Egyszer visszatérsz

Online, május 15., 20.30h

A Budapest Táncszínház 2021-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából nagyszabású születésnapi gálaműsort szerveznek. Az est rendezője Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója. A két részből álló ünnepi est első felében 5 meghívott koreográfus készít 5 rövid koreográfiát a Budapest Táncszínház táncművészei számára.