Sztárok, akik utálták a saját életrajzi filmjüket

Nálunk elképzelhetetlen, hogy egy hírességről az akarata ellenére készüljön film, de Hollywoodban ez bevett gyakorlat. És sokan egyáltalán nem örülnek a végeredménynek.

Forrás: Getty Images

Ma jelentette be a 75. születésnapját ünneplő Cher a Twitteren, hogy film készül az életéről az Oscar-díjas Eric Roth (Forrest Gump, München, Csillag születik) forgatókönyvéből, a Mamma Mia! producereinek irányítása alatt. Roth írta A gyanúsított című thrillert is, amelyben Cher volt az egyik főszereplő, és az énekesnő szerepelt a Mamma Mia! folytatásában is, így nyilván nem egy leleplező típusú életrajzi film fog róla készülni. Sok esetben azonban a sztárok egyáltalán nincsenek kibékülve a róluk forgatott filmekkel, és ennek hangot is adnak. Összeszedtük a legismertebb eseteket.

Ike vs Tina

A „rock nagymamájának” életéről szóló filmet szerette a kritika, a főszerepet alakító Angela Bassett még egy Oscar-jelölést is bezsebelhetett érte, de a siker a negatív főszereplőt, Ike Turnert nem hatotta meg. A férfi, aki később Tina Turner férje lett, segített az énekesnőnek a csúcsra jutni, de volt egy másik oldala is, verte és zaklatta a feleségét.

A bemutató után Ike úgy nyilatkozott, hogy nem látta a filmet, és nem olvasta az alapjául szolgáló könyvet sem, de így is felhúzta magát, mert hallotta, hogy tele van hazugságokkal. Külön kiemelte, hogy „csak” egyszer ütötte meg a feleségét ököllel, és korábban is csak azért adott neki kisebb pofonokat, mert „szomorú képet vágott, és nem volt hajlandó elárulni, hogy mi a baja.”

Madonna vs Blond Ambition

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Madonna (@madonna) által megosztott bejegyzés

A Madonnáról szóló életrajzi film, a Blond Ambition el sem készült még, amikor az énekesnő már jelezte az Instagramján, hogy „sarlatánok és bolondok” az alkotók, mert senki nem tudhatja, amit ő, és a saját sztoriját csak ő mesélheti el. Madonna ennek megfelelően tavaly be is jelentette, hogy egy társíróval és rendezővel közösen elkészíti a saját életrajzi filmjét – annál az Universal stúdiónál, amely a Blond Ambitiont is gyártja. Illetve gyártotta volna, mert ezek után nyilván már csak a Madonna-féle verzióból lesz film.

Mark Zuckerberg vs A közösségi háló

A Facebook alapítója és tulajdonosa sokáig nem kommentálta David Fincher és Aaron Sorkin 2010-es filmjét, amely a közösségi oldal létrehozását mutatta be, és nem túl hízelgő módon ábrázolta Zuckerberget. 2014-ben végül úgy nyilatkozott a Social Network – A közösségi hálóról, hogy részleteiben próbált valósághű lenni, például az iroda belső dizájnjának bemutatásakor, de összességében tele van igaztalan állításokkal. Zuckeberg szerint ők, a film állításával szemben, nem egy vállalatot akartak elsősorban építeni, hanem segíteni összekötni a világot.

David Letterman vs The Late Shift

Az amerikai televíziózás két nagyágyúja, David Letterman és Jay Leno közt egykor nagyon komoly rivalizálás folyt, a tét az volt, hogy ki veszi át a legendás Johnny Carson helyét a The Tonight Show műsorvezetőjeként. Lettermannak annyira nem tetszett az incidensről készített tévéfilm, hogy a showműsorában rendre felhozta a témát, külön kiemelve, hogy az őt alakító John Michael Higgins mennyire rossz munkát végzett.

Teljesen bizarr az egész. A fickó, aki engem alakít, biztos jó színész, de úgy játszik engem, mintha egy cirkuszi majom lennék. Úgy is néz ki, mint egy őrült, egy kezdő pszichopata.”

Julian Assange vs A WikiLeaks-botrány

A WikiLeaks alapítója akár büszke is lehetett volna rá, hogy a róla szóló filmben nem kisebb kaliberű művész formálja meg őt, mint Benedict Cumberbatch, ehelyett még a forgatás megkezdése előtt egy 10 oldalas emailt küldött a színésznek, amelyben közölte vele, hogy a forgatókönyv egy olyan hazug könyvön alapul, amelyet egy olyan ember írt, aki „bosszút akar állni” rajta. Felszólította továbbá Cumberbatch-t, hogy lépjen vissza a filmtől.

A színész később bevallotta, hogy az email gondolkodóba ejtette, de végül mégis elvállalta a filmet, és egy válaszemailben biztosította Assange-t arról, hogy a maga komplexitásában próbálják bemutatni azt, amit a férfi a WikiLeaksszel megvalósított.

Sarah Palin vs Versenyben az elnökségért

A politikai szatírákra specializálódott Jay Roach filmje a 2008-as amerikai elnökválasztási kampányt idézte fel, amikor is a demokraták jelöltjével, Barack Obamával szemben álló republikánus jelölt, John McCain az alaszkai kormányzó, Sarah Palin személyében egy szinte teljesen ismeretlen alelnökjelöltet választott maga mellé. Palin, akit Julianne Moore alakított az adaptációban, úgy nyilatkozott a Fox News csatornának a bemutató idején, hogy esze ágában sincs megnézni a filmet, mert nem kíváncsi Hollywood hazugságaira, és azzal vádolta a gyártó HBO-t, hogy Obama-pártiak és balos elfogultságúak.

Julianne Moore biztos nem bánta meg, hogy eljátszotta az alaszkai kormányzót, mert az alakításáért több díjat is kapott, közte egy Emmyt és egy Golden Globe-ot.

Jada Pinkett Smith vs All Eyez on Me

A legendás rapper, Tupac Shakur életéről és haláláról szóló 2017-es filmben Will Smith neje is fontos szerepet kapott, Jada Pinkett ugyanis ugyanabba a művészeti iskolába járt, mint Shakur, és nemcsak osztálytársak, de nagyon közeli barátok is voltak. A film bemutatója után a színésznő a Twitteren panaszolta el, hogy az alkotók dramaturgiai okokból teljesen eltorzították kettejük kapcsolatát, és ezért mélyen megbántva érzi magát. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem a két színész, Demetrius Shipp Jr és Kat Graham hibája, ők kiváló munkát végeztek.

Via: THR / Independent