Támadnak a konyhalakók! - Jamie Olvertől Nigelláig

Főzni mindenki tud. Ki jobban, ki rosszabbul, ki az ízre megy, ki a kinézetre, ki hobbiból csinálja, ki meg kötelességből. Mindenesetre rengetegen ragadnak fakanalat, és ezt kihasználva a tévék elárasztották a világot a főzős műsoraikkal. Se szeri, se száma a konyhai trubadúroknak, akik vélt, vagy valós művészetüket szívesen osszák meg az egyszerű pórnéppel.

Az egész arra az alapvetésre épült, hogy márpedig enni muszáj. Ha meg már eszünk, akkor együnk valami rendeset, ne csak két szelet kenyér közé szorítsunk be némi húsdarabot. Így a konyhák mélyéről előlopakodtak a séfek, és nap mint nap fantasztikus kajakölteményekkel ostromolnak bennünket a tévé képernyőjén keresztül. Ma ott tartunk, hogy a legeldugottabb városi tévé se létezhet főzős műsor nélkül, de mi vegyük inkább a legnépszerűbbeket.


A világ egyik leghíresebb szakácsa Jamie Oliver, a 90-es évek végén jelentkezett a Pucér szakács című sorozatával, ami egyszerű ételeivel, energikus, fiatalos stílusával hamar népszerű lett. A remek receptek mellett, egyfajta életérzést, vidámságot közvetített, és ezzel hamar parkoló pályára tette nagyanyáink húsleves-szagú vasárnap délelőttjeit.


Hasonlóan újszerű és bájos volt Nigella Lawson műsora, akiről tényleg elhisszük, hogy jól érzi magát a konyhában, ahol ugyanolyan szenvedéllyel főz, ahogyan él és eszik. A műsoraiból áradt a finomság és a kedvesség, nem csoda, hogy milliók kedvence lett.


Természetesen itthon se kellett sokáig várni, hogy saját Nigellánk legyen. Stahl Judit személyében megkaptuk a sokszor már a kínosság határát súroló koppintást. A volt híradós követve elődjét, kislányosan vallott szerelmet egy görögsalátának, vagy éppen kacéran nyalta le ujjáról a pudingos bödön tartalmát, de ez néha kissé mesterkéltre sikeredett. Persze ettől még a műsor jó volt, és talán az egyik legnépszerűbb hazai főzősműsor lett.

Közben mindenhol megjelentek a hasonló műsorok, Kovács Lázár és Kaszás Géza évekig Receptklubboztak, ami jól állt nekik és elég lazán tüsténkedtek a konyhában. Egy másik csatorna semmit se bízva a véletlenre, Benke Laci bácsi mesterszakácsot tüntette ki a bizalmával, aki régi bútordarab, fantasztikusan főz, de ne várjunk tőle lazacba göngyölt cukkínis rákragut, mert a töltött káposzta, az ugye töltött káposzta.


Később megjelent az ország egyetlen csak főzéssel foglalkozó tematikus csatornája a Paprika TV, majd olyan új műsorok ütötték fel a fejüket, ahol híres emberek egymás kezéből kapkodták ki a klopfolót és látták vendégül hasonszőrű ismerőseiket a Hal a tortán, illetve a Vacsoracsata műsorokban.


De a tévés főzőcskézés a változás útjára lépett, és a világban drámaira fordult a szakácsok sorsa. Elindult ugyanis Gordon Ramsay ámokfutása, ami új színt adott a műfajnak, megérkeztek a főzős valóságshow-k. A skót séf műsorában, gyakorlatilag verbálisan mészárolja le a gyanútlan kuktáit, ezzel ösztökélve őket jobb teljesítményre. Az erre épülő változat, itthon Konyhafőnök címmel fut, és már a harmadik évadánál tart.

Írásunkból rengeteg gasztronómiával foglalkozó sorozat maradt ki, de számuk is csak azt bizonyítja, hogy a főzős műsorok változatlanul nagy népszerűségnek örvendenek, és kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő a műfajnak.