Te melyik híres emberrel születtél egy napon?

Tudod, mi az a születésnap-paradoxon*? Ha nem, nézd meg a wikipédián! Nálunk viszont listázz, csak arra vigyázz, hogy ne a szülinapodon tedd!

Különlegesnek érzed magad a szülinapodon? És azt gondolod, hogy mindenki téged ünnepel?
Ez így is van rendjén! Azt javasoljuk, hogy a PORT.hu legújabb listázását ne is a szülinapodon próbáld ki! Akkor érezd azt, hogy csakis a tiéd a nap!

 

 

Viszont az év többi 364 napjára tudunk egy nagyon jó szórakozást: csekkold le, hogy az adott napon milyen híres emberek születtek, kiknek azonos a horoszkópjuk, netán kinek a tehetségéből jutott aznapra több embernek is, és aztán vonj le messzemenő asztrológiai következtetéseket! Új lekérdezésünkkel, dátumválasztónkkal egy kattintással kilistázhatod, hogy a tetszőlegesen kiválasztott napon kik születtek – már akik az adatbázisunkban is megtalálhatók.

Az opciót a jobb felső sarokban keresd, a szabadszavas keresőnk alatt! Jó szórakozást!

A születésnap-paradoxon az a jelenség, miszerint megdöbbentően nagy az elméleti valószínűsége annak, hogy viszonylag kevés, egy szobában tartózkodó személy közül lesz kettő, akiknek a születésnapja azonos hónap azonos sorszámú napjára esik. Pl. ha egy szobában 23-an vannak, akkor valamivel több, mint 50% az elméletileg számított esélye annak, hogy legalább kettőjüknek ugyanarra a napra esik a születésnapja. Ha legalább 58 ember van a szobában (teremben), ugyanennek a valószínűsége több, mint 99%. Ez nem abban az értelemben paradoxon, hogy logikai ellentmondásra jutunk, hanem abban, hogy ellentmond az intuíció által sugalltaknak, a legtöbb ember ugyanis 50%-nál lényegesen alacsonyabbra becsüli a fenti esemény valószínűségét. A probléma és első alapos vizsgálata valószínűsíthetően Harold Davenporttól ered. (wikipedia)