The Walking Dead – Akik túl korán mentek el!

Pár nap, és kezdődik a hetedik évad, ami óhatatlanul egy fontos szereplő halálával nyit. Nem ez az első alkalom, hogy megsiratunk valakit a sorozatban, még akkor is, ha az illető nem feltétlenül tartozott a jók közé!

Dale Horvath

A zombiapokalipszis utáni táj nem vénnek való vidék! A kedves és elveihez mindig hű Dale volt sokáig a csapat élő lelkiismerete – ezt a szerepet később Hershel vette át, de ő sem járt sokkal jobban. Már a járvány kitörése előtt úton volt, mivel rákban meghalt a felesége és nem maradt semmije, a túlélők pedig az új családját alkották. Az ő lakókocsija volt a bázis és az otthon, amikor a csapat először útnak indult, ő tartotta a helyes úton azokat, akik meginogtak a jó és a rossz között, mint például Andrea, és Dale volt az, aki a kezdetektől gyanakodva szemlélte Shane akcióit. Talán pont Shane ölte volna meg, ha Carl nem bosszant fel egy, a sárba ragadt kóborlólt. aki vagy ami később felhasította a szókimondó horgászsapkás öregúr hasát, akit végül Daryl szabadított meg szenvedéseitől.

Shane

Barátokból ellenségek, ez a szomorú történet! Shane Walsh ugyanis nem csak Rick Grimes seriffhelyettes járőrtársa, de legjobb barátja is volt, és milyen jól jön a legnagyobb katasztrófa idején egy barát! Vagy mégsem? Tény, hogy Shane mentette meg a kómába esett Ricket a legelején, ahogy az is, hogy azért állt össze annak feleségével, mert azt hitte, Mr. Grimes nem élte túl a felfordulást, de ami ez után következett, az nem fényes. Persze nézhetjük a dolgot máshonnan is, és ebben a megvilágításban Shane az az ember, aki ebben a szörnyű világban helyesen cselekszik és mindig a sajátjait tartja szem előtt – amilyenné Rick is válik néhány évaddal később. Ebben is kell, hogy legyen valami, mert Shane volt az első két évad egyik legmarkánsabb karaktere, ami nyilván köszönhető volt az azóta nagy sztárrá vált Jon Bernthal játékának is.

Tyreese

Ha idehaza nem is, de Amerikában sokáig zajos téma volt a „Miért kell folyton beáldozni minden fekete férfi karaktert?” kérdés, és van is ebben valami. Ott van, pardon, csak volt, T-Dog, Bob, Noah és még sokan mások, és persze ott volt Tyreese, a bumfordi óriás. A gyereklelkű mackó, aki ugyan dühödt fenevadként képes harcolni, mégis folyton kétségek gyötrik, aki nem akar olyan világban élni, ahol a gonoszság, az éhség és a kétségbeesés az úr. Sasha bátyja sokáig a három kislány, a pici Judith, illetve Mika és Lizzie védelmezője a börtön eleste után, mindenki barátja, akit csak akkor kapott el a gyilkos düh, amikor „valaki” megölte kedvesét, az influenzát elkapó Karent. Szegény Ty-t aztán Noah fertőzött ikertestvére öli meg, akit valószínűleg a Farkasok kaptak el korábban, és haldokló hallucinálása a show egyik legkülönösebb és legérzelmesebb része lett.

Beth Greene

Őszintén szólva nem gondoltam, hogy az elején az öngyilkosság gondolatával játszó törékeny szőke fiatal lány sokáig a társaság része lesz, de Maggie húga valószínűleg sokakat meglepett azzal, milyen sokáig bírta a szörnyű kinti világot a Greene farm eleste után is. Bár a két testvér közül Maggie volt a határozottabb, csinosabb és keményebb, Beth is itthagyta a kézjegyét, főleg apja, Hershel halála után. Ekkor lett önálló, kemény kiscsaj, akiről egy ideig azt hittük, hogy közös kóborlásuk során összejön Daryllel, ám mielőtt ez bekövetkezhetett volna, elvitték a kórházas emberek – pedig sokan befizettek volna erre a kapcsolatban. A kórházban aztán még keményebb csaj lett belőle, talán túl kemény is, és az lett a veszte, hogy kimutatta a dühét, és rosszkor, rossz időben jelezte a rosszallását, egy kisollót vágva az illető mellkasába, amire az reflexből fejbe lőtte – pedig felőlünk tovább is szólhatott volna a dal.

Gareth

Nos, aligha akadtak komoly rajongói Terminus kannibál lakóit vezető fiatal srácnak, pedig alapvetés, hogy minden drámához kell egy jól kitalált antagonista, aki ugyan adott esetben minden ízében gonosz és cinikus, mégis vannak különös módon izgalmas vonásai. Gareth artikulált, okos fickó, aki meglepően simulékony és jó taktikus – bár, mint a végén kiderül, Rick képes túljárni az eszén. Persze a pasas mellett szól, hogy nem volt mindig ilyen, sőt. Terminus lakói vendégszerető, kedves népek voltak, amíg egy portyázó népség el nem vett tőlük mindent, meggyalázva a nőket és lemészárolva a férfiak zömét. Akkor úgy döntöttek, inkább vadászok lesznek, mint áldozatok. Ráadásul a Garethet alakító Andrew J. West tökéletesen hozta ezt a figurát, és méltó ellenfél volt a társaság számára, de mit tehet tenni,ha egyszer Rick megígérte neki azt a piros nyelű baltát, és talán nem kellett volna a kisbabával viccelődni.

Eastman

A The Walking Dead egyik legkülönösebb epizódja volt az a rész, amiben csak Morgan és új barátja, sőt, mentora szerepelt. Az illető valahol az erdőben él, rendkívül filozofikus alkat, Morgannak hívják és van egy kecskéje, akinek Tabitha a neve – az ő tejéből próbál sajtot készíteni a pocakos, nagydarab férfi, aki remekül bánik a bottal. Morgant is ő tanítja meg a bot kezelésére és az aikido fogásaira, és ő ülteti el az erőszakmentesség gondolatát az ekkorra már jócskán elvadult férfiban. Eastman egykor börtönpszichológus volt, és szakmája vezetett családja halálához, ami alapjaiban változtatta meg. és még a megölt kóborlóknak is megadja a végső tiszteletet, és végül saját önfeláldozása vezet halálához. Az őt játszó John Carroll Lynch viszonylag ismert karakterszínész, és világos, hogy ez a különleges epizód egyszeri esemény volt, de többet is néztük volna ezt a furcsa remetét.

Owen, a Farkas

A Farkasok nyomával akkor találkozik először Rick csapata, amikor Noah-t kísérik el egykori otthonához, ám azt kifosztva találják, a falon és a hullákon pedig ott van a Farkasok üzenete és jele. Ez a nihilista csapat a gyilkolás és a rombolás híve, de megvan a magukhoz való eszük és rafinált csapdákat is képesek állítani – például kamionokba rejtett élőhalottakkal. Vezetőjük egy Owen nevű pasas, aki a Farkas szó (Wolf) kezdőbetűjét, a W-t a saját homlokára is karcolta, és aki közelebbi ismeretségbe kerül a már pacifista Mogannel, akinek kifejti nézeteit. Később ott van az Alexandriát megtámadó csapatban és újra összecsap Morgannal, és bár megint veszít, az őt ápoló Denise-nek köszönhetően kiszabadul. Eközben alkalma nyílik újra kifejteni, hogy ő sosem javul meg, jobb, ha megölik – szóval nem az a beszari fajta -, aztán az élete árán mégis megmenti a duci ápolónőt, miközben megharapják, majd biztos, ami biztos, Carol is beleereszt egy golyót és Morgan végez a már átváltozott alfa farkassal. Bár sok szempontból visszataszító figura, van valami lenyűgöző az őt játszó Benedict Samuel játékéban.

Mika és Lizzie

A kis Mika és a nála csak valamivel nagyobb nővére, Lizzie egyszer csak ott volt a kolóniává dagadó börtönben, ahová szüleik halála után kerültek, ami nyilván sokkoló élmény volt a két kislánynak. Ezért is alakulhatott ki Lizzie-ben a tévképzet, hogy alapvetően semmi gond nincsenek a kóborlókkal, sőt, ők ketten kisállatokkal, patkánnyal és egyebekkel etették az élőhalottakat, mindenkit veszélybe sodorva ezzel. Amikor aztán a Kormányzó emberei megtámadták otthonukat, a kis kislány meglepően hősiesnek bizonyult, és ők mentették meg a pocsékul lövő Tyreese-t. A vadonban kószálva azonban valami elpattanhatott a nagyobbik lányban. és megölte kishúgát, hogy bizonyítsa, átváltozva is ugyanaz az ember marad – hát nem maradt. A végsőkig kétségbeesett Carol végzett vele, mert egyszerűen nem volt ebbe a világba való – és azt a jelenetet nagyon nehéz volt végignézni.

Joe

Akinek nem ugrik be névről, ő volt annak a martalóc csapatnak a vezére, akikkel először Rick fut össze a 4. évadban, majd hozzájuk csapódik Daryl, miután Beth-nek nyoma vész. Tévedés ne essék, szörnyű alakokról van szó, gyilkosokról, rablókról és erőszaktevőkről, akiknek a kezéhez nyilván rengeteg vér tapad, de Joe (Jeff Kober remek alakítása) karizmatikus vezető, rádásul hamar megkedveli Darylt, és aki Darylt szereti, az olyan nagyon rossz ember nem lehet. Tegyük azt is hozzá, hogy a férfi szigorú rendet tart szörnyű csapatában, betartatja a rém egyszerű szabályokat – gyakorlatilag annyit kell tenniük, ha valami kell nekik, azt hangosan le kell stoppolniuk -, és lesújt arra, aki ez ellen vét, ahogy azt a Darylt kóstolgató Len is megtapasztalja. Joe-val végül a szorult helyzetbe került Rick végez: egyszerűen elharapja az őt összeroppantani készülő férfi nyaki ütőerét.

A The Walking Dead hetedik évada október 24-től hétfőnként 22 órakor látható a FOX műsorán.