Tinédzser l’amour egész hétre

A tiniszerelem megannyi formát ölthet a filmvásznon: lehet vicces, divatos vagy drámai, lehet köré izgalmas thrillert szőni, de még akkor is működik, ha élőhalottak lepik el az egész várost!

Hétfő: LOL

Na ki testesíti meg már vagy tizenöt éve az amerikai tiniideált? Hát Miley Cyrus, aki már az anyaméhben is a showbiznisz része volt. Az énekesnő persze egyben színésznő is – és 50 millió uzsonnás doboz dísze -, és mint ilyen, néha nagyjátékfilmmel jelentkezik. Döbbenetes módon ezek egyike sem jutott még Oscar-díjhoz, de még a jelölés közelébe sem, nem is értjük miért, de ezek a munkák eljutnak a célközönséghez és rendre sikeresek, mint a korszellemet már a címében is feszesen megmarkoló LOL. A cím egyben a főszereplő lány, a tizenhét éves Lola beceneve. A szülei elváltak, ő pedig az anyjával (Demi Moore) él, a felnőttkor küszöbén járó lány pedig most próbálgatja szárnyait a szerelem, a pia, a bulik és a drog világában.

LOL épp most szakított csalfa pasijával, és annak legjobb barátjával kezd járni, de egy párizsi osztálykirándulás mindent megváltoztat – mert az Elrabolva óta tudjuk, hogy hová máshová is mennének kirándulni az amerikai tinik, mint a francia fővárosba. A LOL sokat markol, hiszen Demi Moore-t arra szerződtették, hogy az anya lánya szál is erős legyen, és még sok minden más is belefér a különben nem túl vaskos történetbe, de nem gond, mert ez a film nem akar többnek látszani, mint ami.

 

Kedd: Fiúk a parton

A furcsa becenevű srácok, Atlasz, Pára, Köpi és Szikra egy árvaházban nevelkednek, és mivel mind decemberben születtek, mindig egy csapatként kezelték őket. Egy adomány jóvoltából, születésnapi ajándékként, elutazhatnak a tengerhez. A nyaralás sok mindent hoz magával, árulást, megbocsátást, szerelmet és egy váratlan fordulatot. Úgy tűnik, egy ott élő fiatal házaspár egyikük életét gyökeresen megváltoztathatná. De vajon elszakítható-e a kötelék, ami négyüket oly szorosan egybeköti?

A csodás ausztrál tengerparton felvett film kedvéért a legnagyobb névnek számító Daniel Radcliffe megtanult tökéletes ausztrál kiejtéssel beszélni, ami némileg kárba veszett munka volt, hiszen a filmet magyar szinkronnal vetítik. A 2007-es film azonban az egykori Harry Potter szerepeltetése ellenére is valamiért teljesen ismeretlen maradt, pedig érzékeny, finoman kidolgozott munka a felnövésről, a családra találásról és persze az első szerelemről. Utóbbihoz a fiatal hozza a felszabadult és jó értelemben gátlástalan lányt, akiért meg lehet őrülni. 

 

Szerda: Ahol a szív lakik

A 17 éves Novalee Nationt faképnél hagyja az a bunkó barátja, ráadásul egy áruház kellős közepén. Ennek ellenére az állapotos Novalee úgy dönt, hogy megtartja, és maga neveli fel gyermekét. Amikor teljesen pénz nélkül marad, úgy dönt, hogy a helyi Walmart áruház lakója lesz, ami nagyjából olyan, mintha az ember beköltözne a Tescóba, vagy ki sem menne onnan. Szerencsére az emberek úgy nagy általánosságban jók, és a fiatal lány hamarosan több támogatóra talál..

Ne szépítsük, az Ahol a szív lakik nem egy jó film, ilyen nyíltan szentimentális címmel – tükörfordításról van szó, nem a magyar forgalmazó ármányáról – nem is lehet más, ugyanakkor Natalie Portman a főszereplője. Portman pedig nem csak gyönyörű nő és remek színésznő, de csodálatos jelenség is, és itt ugyan már 19 éves, nem 17, de így is üde és friss, és még a kevésbé jól megírt szerepet is képes életre kelteni, amihez jól jön, hogy filmbéli legjobb barátnője a szintén gyönyörű Ashley Judd!

 

Csütörtök: Ashby

Ennél semmitmondóbb címmel aligha lehet eladni egy filmet – miért mindig a címen rugózunk ugye? -, de ne a felszínt vakargassuk, lássuk, mi a sztori! A középiskolás Edék új városba költöznek. A suliban első feladataként esszét kell írnia egy idősebb emberről. Mivel senkit nem ismer a városban, Ed felkeresi a szomszédjukat, a zárkózott Ashby-t, aki távolról sem egy vénember, és aki hajlandó segíteni, ha cserébe a srác furikázza őt a városban, amikor dolga akad. A szégyenlős, mások által sokat piszkált srác hamarosan megtudja, hogy Ashby visszavonult CIA-bérgyilkos, akinek hónapjai vannak hátra, és aki még pár dolgot el akar intézni.

Ha egy bérgyilkosnál azt írjuk, elintézni, az tudjuk, mit jelent.Miközben Ashby leszámol a kollégáival, apja helyett apja lesz Ednek – akinek odahaza anyja egyfolytában randizik, és mindig kifogja a legrosszabb fazonokat. A tény, hogy a címszereplőt Mickey Rourke alakítja, sokat dob a történeten, de az magától is működik, ugyanis egy remekül megírt vígjátékról van szó, ami csodásan egyensúlyoz a komédia és a dráma között, és végül elviszi hősünket oda, ahol a helye van. Szívszerelme karjaiba!

 

Péntek: Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére

Vajon mit várjunk egy ilyen címtől? Megmondom mit, a Superbad – avagy miért ciki a szex és a Zombieland tökéletes keverékét, és mint a keverék annyiban tökéletes, hogy mindkét filmből egyenlő módon kölcsönöz. Van egy rakás kanos tini, akik történetesen kiscserkészek, de már éppen azon gondolkodtak, hogy otthagyják a „mozgalmat”, és van egy zombie apokalipszis a kisvárosban, amit egy beszívott takarító okoz – ő egyébként Blake Anderson A munka hőseiből, és nagyon vicces. Aztán van egy dögös sztriptíztáncosnő, aki öntudatosan csak koktélpincérnőnek nevezi magát, és persze akad egy  tiszta lelkű lány, akit muszáj megmenteni az élőhalottaktól, és a pár alak, akikért igazán nem kár.

Egy ilyen őrült alapsztorival nem lehet mást csinálni, csak elbaromkodni, és a film pontosan ezt teszi. Ne tessék semmiféle visszafogottságra számítani, hiszen a cselekmény jelentős része eleve egy sztriptízbárban játszódik, de mindenféle malacság és tiszteletlenség is előfordul, ami messze nem tartozik a kiscserkészek mindennapi életéhez. Nem ajánlhatjuk szégyenlősöknek, hiszen van benne zombie cici és zombie kuki is, de rendkívül szórakoztató, enyhén ketyós darabról van szó, ami azonban van olyan illemtudó, hogy ne feledkezzen meg a heti tematikánkról, a tiniszerelemről sem!