Töltsön egy hetet a Trónok harca sztárjaival!

Messze van még a Trónok harca 7. évada, de a sorozat sztárjait szerencsére sokszor el lehet csípni a tévében. Nézze meg, milyen Emilia Clarke, Natalie Dormer, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau és Kit Harington, amikor nem a Vastrónért vagy a Mások ellen harcolnak!

Hétfő: Titkok hálójában

A Vastrón jelenlegi úrnőjét, Cersei Lannistert alakító Lena Headey már a Trónok harca előtt is ismert hollywoodi sztár volt, aki olyan nagyköltségvetéső produkciókban volt főszereplő, mint a 300, amiben ő volt a spártai királyné, vagy a Terminátor - Sarah Connor krónikái, amiben ő alakította John Connor anyját. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják róla, hogy a brit fennhatóság alatt lévő Bermudán született, mivel a rendőr apját ide vezényelték ki.

A 42 éves Headey a tavaly bemutatott Titkok hálójában című thrillerben egy sikeres szövetségi ügyész (a Démonok közöttből ismerős Patrick Wilson) feleségét alakította. Itt az volt a fő konfliktusforrás, a médiában mesebeli hősként kezelt ügyészről kiderült, hogy valójában egy gátlástalan, törtető alak, aki házas ember létére luxusprostihoz jár és az egyik gyakornokával (Dianna Agron) is flörtöl. Az izgalmas krimit sokan a 2015-ös év Holtodiglankjaként is emlegették egy időben a kritikusok - most minden Trónok harca-rajongó eldöntheti, igazuk volt-e.

Kedd: Terminator: Genisys

Lena Headey-vel ellentétben Emilia Clarke totálisan ismeretlen volt a nézők számára. Azóta viszont, hogy 2011-ben megkapta a Vastrónra áhítozó sárkányúrnő, Daenerys Targaryen szerepét, a 29 éves angol színésznő jópár filmet bevállalt, amikor épp nem az HBO-val kellett forgatnia. 

 

A legismertebb ezek közül természetesen a Terminator 5, amit a Trónok harca egyik producere, a veterán hollywoodi forgatókönyvíró, Alan Taylor rendezett. A tavalyi bemutató után sokan szidták ezt a filmet, pedg annyira azért nem szörnyű. Sőt, a '80-as évek nosztalgia kifejezetten vicces benne, főleg amikor Schwarzenegger direkt rájátszik arra, hogy 1984 óta bizony igencsak megráncosodott az az élő szövet a Terminátor belső fémvázán. Még Emilia Clarke is egész tűrhető főszereplő, csak persze a pici termetével sosem lesz olyan karizmatikus Sarah Connor, mint amilyen Linda Hamilton volt, vagy épp Lena Headey a sorozatverzióban.

 

Szerda: Az ifjúság végrendelete

Emilia Clarke-hoz hasonlóan Kit Harington is ismeretlen angol színitanodásként került bele a Trónok harca csapatába. Egy ideje azonban már ő a történetfolyam egyik legfontosabb szereplője és a közönség első számú kedvence: Havas Jon, aki lenézett fattyúból az Éjjeli Őrség parancsnoka lett. Ráadásul a 29 éves sztárról elterjedt, hogy szereti saját maga megcsinálni az akciójeleneteit, és nem bíz annyi kaszkadőrjelenetet a Trónok harca-beli dublőrére, mint a többi színész. Így a hollywoodi producerek már előszeretettel hívják mindenféle kardozós-háborús blockbusterbe. Igaz, ezek közül a Pompeji című ókori szandálos film kifejezetten rossz lett, A hetedik fiú című fantasy pedig akkorát bukott, hogy a Legendary Pictures nem is nagyon forszírozza a folytatást.

 

Az ifjúság végrendelete viszont egy egész tisztességesen összerakott, brit háborús dráma tavalyról. Harington természetesen ebben is egy katonaviselt, fiatal fiút alakít. Csak most nem a Falon túli zombikkal és Másokkal harcol, hanem az első világháborús lövészárkok pokla szakítja el a szerelmétől (Alicia Vikander), aki írói ambíciókat dédelgetett, de végül önkéntes ápolónő lett belőle.

 

Csütörtök: A Sólyom végveszélyben

Mai szemmel nézve egészen megdöbbentő, hogy 15 évvel ezelőtt mennyi A-kategóriás hollywoodi nagyágyú bukkant fel Ridley Scott háborús filmjében, ami az amerikai hadsereg 1993-as szomáliai incidensét dolgozta fel, dokufilmes stílusú, remegő kézikamerás akciójelenetekben. Ewan McGregorra persze mindenki emlékszik, hiszen a Trainspotting és a Baljós árnyak egycsapásra világsztárrá tette, de Josh Hartnett épp hogy csak túl volt a Pearl Harboron, Orlando Bloomot pedig csak pár héttel korábban ismerte emg a fél világ az ugyanebben az évben mozikba került Gyűrűk Urában, és még sehol sem volt a Trója, a Mennyei királyság vagy a A Karib-tenger kalózai.

De Eric Bana sem volt túl ismert a Trója, a Hulk és a München előtt, és Jason Isaacs is csak a 2002-es Harry Potter és a titkok kamrájával robbant be a köztudatba. A Becsületéremmel is kitüntetett, hősi halált halt Gary Gordont alakító Nikolaj Coster-Waldauról meg aztán végképp nem gondolta senki, hogy 10 évvel később fantasy rajongók milliói fogják ízlelgetni az Amerikában egzotikus hangzású, dán nevét.

Péntek: Tudorok

A 34 éves Natalie Dormer viszont pont azért kapta meg az intrikus és sokszor igen buja Margarey Tyrell karakterét a Trónok harcában, mert hasonló karaktert alakított a Tudorokban is: Boleyn Anna angol királynét, az asszonyait előszeretettel cserélgető és lefejező VIII. Henrik második feleségét.

És bár a Tudorok a címével ellentétben nem a Yorkok és a Lancesterek háborúskodása után trónra lépő dinasztiáról szól, hanem csak VIII. Henrikről, azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Trónok harca írója, George R. R. Martin rengeteget merített a rózsák háborújaként emlegetett brit trónöröklési viszályból, és úgy egyáltalán a XV-XVI. századi Anglia hűbéruralmi rendszeréből, lovagi eszményképéből és a középkori emberek természetfeletti jelenségeihez való viszonyából (ahol az isteni csoda szent dolog, minden más mágia azonban ördögi praktika). Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nála a Yorkokból Starkok, a Lancesterekből pedig Lannisterek lettek - akiknek a háborújából reméljük Westeroson is egy harmadik ház, a száműzött Targaryenek kerülnek majd ki győztesen!