Tong Po visszatér! – Kickboxer: Revenge előzetes

Tulajdonképpen a reménybeli muay thai bajnok, Kurt Slone tér vissza, és a szereppel annak idején világhírűvé váló Jean-Claude Van Damme is újra felbukkan, de minket gonosz ellenfelük, Tong Po izgat leginkább!

Ne vitassuk, hogy érdemes volt elkészíteni egy újabb régi sikerfilm, történetesen az 1989-es Kickboxer remake-jét – nyilván nem, de lesz rá közönség és pénzt is fog hozni -, inkább próbáljunk előítélet nélkül foglalkozni a késztermék első, nemrég kijött előzetesével. A történet a trailer alapján is ugyanaz. két amerikai testvér érkezik Thaiföldre, hogy az idősebbik egy illegális, szabályok nélküli mérkőzésen megküzdjön a thai bajnokkal, bizonyos Tong Póval, aki nem csak könnyedén győz, hanem a ringben végez ellenfelével. A gyászoló öcs bosszúért kiált, és felkeresi a halott testvérét és kiképző edzőt, az őserdőben (?) élő Durand mestert.

Jön is a minden harcművészeti film kötelező elemének számító edző-montázs, sok fizikai munkával és egy kis lelki úttal, lesz egy kis szerelmi szál, majd látunk egy kis utcai harcot és beleleshetünk a nagy leszámolásba a rettentő Tong Póval. A baj csak az, hogy a főszereplő srác arcát képtelenség megjegyezni, mait csak részben magyaráz, hogy az illető, a kanadai Alain Moussi nem színész, hanem kaszkadőr, vagyis nyilván jó a mozgása, de ebből az ízelítőből is kiderül, hogy felejthető a játéka. Helyette megkapjuk az eredeti főszereplőt, Jean-Claude Van Damme-t, most azonban edzőként, viharvert, sokat látott pasasként, aki Paolo Coelho idézetekkel erősíti pártfogoltját, és megkapjuk a volt pankrátor Dave Bautistat.

Az eredeti Kickboxernek is a borotvált fejű, hosszú copfos Po volt az igazi erőssége, és az itt látottak alapján Bautista egy vérnősző barom lesz – és hozza az 1989-es film ikonikus pillanatait, amikor szétrúg egy betontömböt és amikor a végső harchoz törött üvegbe mártja a kesztyűjét. Az majdnem lényegtelen, hogy Bautistának az égvilágon semmi köze Thaiföldhöz, hiszen ez az eredeti Tong Póra, a marokkói születésű belga Michel Qissire, van Damme gyerekkori barátjára is igaz volt. A Kickboxer: Vengeance amerikai premierjét szeptember elejére ütemezték, és aki jártas a harcművészetek világában, annak nyilván sokat mondanak majd a következő nevek: Cain Velasquez, Fabricio Werdum vagy Georges St-Pierre, és Gina Carano is kapott egy fontosabb szerepet. A filmet az egykor jó névnek tartott, mára inkább ZS kategóriát rendező John Stockwell (végzetes kitérő, A tenger vadjai, Sorsdöntő nyár) készíti, és bár sokat nem várok tőle, még is kíváncsi vagyok rá.