Tony Curtis helyett

  • Sz. E. / PORT.hu

Hazánk vadvilága karnyújtásnyira. És ez most tényleg nem csak reklámszöveg.

Megszállottság

Török Zoltán elkötelezett természetfilmes, eredetileg földrajz-biológia szakos tanárnak indul. Szívügye a természet, képes testi épségét is kockáztatni, ha egy érdekes témáról, jelenetről van szó. Ráadásul tehetséges, filmjeit több mint ötven nemzetközi fesztivál versenyprogramjába is beválogatták, melyekről húsz alkalommal díjjal tért haza. Főként nyugat-európai és nemzetközi tematikus csatornáknak dolgozik, de időről időre visszatér. A Termiklovagokban a siklóernyősök felszálló légáramlatokkal vívott harcát filmezte le, a Vidrasorsban pedig a Somogy megyében élő, Európában egyedülálló vidrapopuláció helyzetét mutatta be. (A filmet 2008-ban a Filmszemlén rendezői díjat jutalmazták.) Forgatott Izlandon, hogy bemutassa az ottani, rejtőzködő élővilágot, míg legújabb filmjében ismét visszatér a magyarországi tájakhoz. Másfél év alatt négy főből álló stábja öt kamerával 20 forgatási helyszínen összesen 234 napot filmezett. Egy látványos és egyedülálló természetfilm lett a végeredmény, szubjektív és szeretetteljes áttekintés hazánk vadvilágáról.

Mederbe terelve

[img id=292898 instance=1 align=left img]A film premierje Franciaországban és Németországban volt, februárban elsőként az ARD és az ARTE mutatta be a rövidebb, 43 perces változatot. Az utólagos támogatásoknak köszönhetően április végétől itthon is látható a hosszabb magyar verzió. A film vázát egy rétisas-fészekalj története adja, eköré épül a többi kisebb történet. Szerepet kap benne a Balaton, a hortobágyi mocsárvidék és a gemenci erdő. A stáb olyan helyeken forgathatott, ahova átlagember nem juthat be, a filmben olyan jeleneteket láthatunk, mint egy tematikus csatornán futó, nagy költségvetésű természetfilmben. Forgattak jég alatt, "feküdtek" be szürkemarha csorda vonulása alá, "másztak be" fészkekbe és odúkba. Mindeközben egy szépen ívelt vázra húzták fel a történetet, így nem csak természeti képek sorát kapjuk, hanem egy igazi, filmes történetet, aminek van eleje, közepe, vége. Az alkotók meglátták a mindennapokban rejlő komikumot és szépséget, az áradásban rejlő drámát. Mindezt lenyűgöző operatőri teljesítménnyel rögzítették. Minden tekintetben egy európai színvonalú természetfilm született, magyar motívumokra épülő zenével és Kulka mesélő tolmácsolásával. Olyan film, ami bármelyik korosztály számára élményt nyújt.

Otthon lenni

A film erényeit hosszan lehetne sorolni, a legfontosabb talán mégis az, hogy európai szemlélete mellett fontos szerepet kapott benne a természet és azon belül is a magyarországi fauna szeretete. Képes volt úgy megmutatni és bemutatni hazánk élővilágát és kapcsolódó népszokásainkat, hogy nincs benne semmi túlzás. Inkább rácsodálkozás és érdeklődés, egyfajta számvetés, hogy mennyi olyan kinccsel rendelkezünk, amiről csak keveset tudunk. Élnek itt vidrák, balinok, teknősök, angolnák, egzotikus békafajták. Inkább ezzel kéne országimázst építeni.

Kinek ajánljuk?
- Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
- Aki kíváncsi természeti értékeinkre.
- Aki szeretne végre moziban, nagy vásznon megnézni egy természetfilmet.

Kinek nem?
- Akit semmilyen körülmények között sem érdekel a magyar táj és élővilág.
- Akit hidegen hagy a Spektrum, a Discovery és a NatGeo.
- Aki még sosem hagyta el a Budapest táblát – bár nekik mégiscsak hasznos lenne.

10/10