Tucat-izgalom

  • Kollár Flóra Anna / Filmtekercs

Ebben a filmben szinte minden a megszokott recept szerint történik, bár én üdvözöltem pár jó ötletet is. Van itt menekülés, autós üldözés, robbantás, jó nő és a többi. Mindezek ellenére tényleg izgalmas történetet hoztak össze John Glenn, Hillary Seitz és Travis Wright forgatókönyvírók.

Jerry (Shia LaBeouf) és Rachel (Michelle Monaghan) titokzatos hívást kap egy nőtől, aki mindent tud, lát és hall... Összehozva a két idegent egyre hajmeresztőbb feladatokat ad nekik, egy tökéletes és beláthatatlan következményekkel járó terv végrehajtásához. A két áldozatból hamar veszélyes bűnöző válik, legalábbis a rendőrség teóriája szerint. Jerry-nek és Rachelnek így össze kell fogni, hogy megmentsék életüket és családjukat.

A sztorival kapcsolatban kicsit olyan érzésem volt, mintha összegyúrták volna a Hálózat csapdájában és a Die Hard 3 cselekményét és kiegészítették volna pár új dologgal. Sokan mondhatnák, hogy ez csak egy újabb, sablonos amerikai akciófilm, aminek a költségvetésére felesleges rengeteg pénzt elkölteni. Egyrészt igazuk is van, másrészt én úgy gondolom erről szól a szórakoztatóipar. Sok-sok milliót költeni látszólag értelmetlen dolgokra. Azért mondom hogy látszólag, mert egy átlag embernek szüksége van olyan kikapcsolódásra, amikor nem nagy drámákat él meg, hanem szimplán lazít. Erre ez a film tökéletesen megfelel.

A színészek jól alakítják szerepeiket, érdekes karaktereket formálnak meg. Shia LaBeouf remekül hozza a különc ikertestvért, aki családjától függetlenedve önállóan próbál boldogulni. Michelle Monaghan szintén hitelesen játssza a határozott, talpraesett és a fiáért szinte bármit megtevő anyát. Ketten együtt jó párost alkotnak. Rosario Dawsont is dicséret illeti, mégpedig a nőiesen kemény zsaru alakításáért.

Nekem tetszett a film, pörgős és izgalmas, sodró lendületű alkotás, ami D.J. Caruso összeszedett rendezésének hála nem válik zavarossá vagy érthetetlenné.